η Τουρκία ετοιμάζεται για τη «Γαλάζια Πατρίδα» στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο με τη μεγάλη άσκηση που ξεκινά στις 11 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Απριλίου και στην οποία θα συμμετάσχουν 122 πολεμικά πλοία, μαχητικά αεροσκάφη, αεροπλάνα εναέριου ανεφοδιασμού, κατασκοπευτικά, ελικόπτερα ATAK, drones, SAS και SAT κομάντος και ομάδες χημικού, βιολογικού, ραδιοενεργού και πυρηνικού πολέμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» διεξήχθη για πρώτη φορά το 2019 διεξήχθη σε τρεις θάλασσες ταυτόχρονα.
Στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα – 2022», η Τουρκία στοχεύει στην αύξηση των επιπέδων πολεμικής ετοιμότητας, θα αξιολογηθεί η συλλογικότητα, η διορατικότητα και η ικανότητα λήψης αποφάσεων των αρχηγείων και των δυνάμεων που συμμετέχουν στην άσκηση σε ένα άκρως απειλητικό περιβάλλον.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ολοκλήρωσαν την προετοιμασία τους με την οποία ουσιαστικά θα εκτελέσουν σενάρια για την αποστολή πλωτού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο το επόμενο διάστημα, ειδικά μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Αμερικανίδα ΥΦΕΞ Β. Νούλαντ.
Η Αμερικανίδα ΥΦΕΞ, αν και η χώρα της δεν συμμετέχει ούτε στο σχέδιο του αγωγού East Med, ούτε σε αυτό που αφορά πιθανή κατασκευή αγωγού από την Αίγυπτο στην Κρήτη, εντούτοις απέκλεισε κάθε πιθανότητα να υπάρξει κάποιο επεισόδιο.
Θα στείλει πλωτό γεωτρύπανο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου
Από την άλλη, η Άγκυρα φέρεται θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει μέσα στο επόμενο διάστημα, να κάνει πράξη τις απειλές της και να στείλει πιθανότητα πλωτό γεωτρύπανο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν μονάδες του αμερικανικού και του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, μιας και η Ανατολική Μεσόγειος αναμένεται να είναι ένας από τα σημεία ρήξης ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την μεγάλη τουρκική διακλαδική άσκηση και με την συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων, με τους Τούρκους να θριαμβολογούν περί «καταιγίδας» στο Αιγαίο.
Στα σενάρια που ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο, μονάδες επιφανείας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα επιδείξουν τις δυνατότητές τους, με επιθέσεις εναντίον των καθορισμένων στόχων, συνοδεία ελικοπτέρων και αεροσκαφών. Σύμφωνα με τη δημοσίευση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα θα χρησιμοποιηθούν σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο στην περιοχή των ναυτικών επιχειρήσεων. Θα πραγματοποιηθούν βολές επιφανείας και αντιαεροπορικής άμυνας και τα μη επανδρωμένα οχήματα υψηλής ταχύτητας θα χρησιμοποιηθούν ως στόχοι για την παροχή ενός πραγματικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος.
Άσκηση με προσομοίωση πολέμου
Το Τουρκικό Ναυτικό λειτουργεί ενεργά τα μη επανδρωμένα συστήματα του τόσο σε ασκήσεις όσο και σε πραγματικές επιχειρήσεις. Την περασμένη εβδομάδα, οι Τουρκικές Αεροδιαστημικές Βιομηχανίες παρέδωσαν δύο ακόμη μη επανδρωμένα αεροσκάφη της ANKA στο Τουρκικό Ναυτικό. Το ANKA UCAV μπορεί να αναπτυχθεί στις γύρω θάλασσες για αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης της επιφάνειας.
Σε αυτήν την άσκηση, το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων ANKA και TB-2 έναντι των θαλάσσιων στόχων στο πλαίσιο του επιφανειακού πολέμου και της χρήσης τους σε συντονισμό με επανδρωμένες μονάδες. Ο στόχος της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, που ονομάζεται Simsek, θα προσομοιώσει εχθρικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της άσκησης κατά του εναέριου πολέμου. Το Simsek είναι ένα σύστημα υψηλής ταχύτητας Target Drone που μπορεί να πετάξει με μέγιστη ταχύτητα 400 κόμβων σε υψόμετρο 10.000-15.000 ποδιών. Εκτοξεύεται από καταπέλτη και μπορεί να πετάξει για 45 λεπτά.