Νέες καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ για ελλείψεις στα ΕΚΑΒ και ΜΕΘ «φαντάσματα»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με νέα ανακοίνωσή της καταγγέλει μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ, λόγω ελλείψεις κινητών ιατρικών μονάδων του ΕΚΑΒ, αλλά και ΜΕΘ «φαντάσματα».
Αναλυτικά:
Οι αναμονές για εύρεση ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) στο ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ είναι πολυήμερες. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι καταλήγουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε θαλάμους κλινικών ή σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ περιμένοντας σε λίστα αναμονής να ελευθερωθεί ένα κρεβάτι σε κάποια ΜΕΘ νοσοκομείου. Όταν βρεθεί ένα κενό κρεβάτι θα πρέπει να γίνει η διακομιδή του διασωληνωμένου ασθενή σε αυτό. Μπορεί να είναι στο ίδιο νοσοκομείο πράγμα σπάνιο, σε κάποιο άλλο της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας Δημόσιο ή Ιδιωτικό (ιδιωτικό μόνο όταν πρόκειται για γενικά περιστατικά) ή σε άλλο νοσοκομείο άλλων νομών. Εξάλλου κατά το Υπουργείο Υγείας είμαστε μία Υγειονομική Περιφέρεια.
Έχουμε καταγγελίες για πολύωρες αναμονές ακόμη και ημέρες μέχρι να γίνουν αυτές οι σωτήριες για τον ασθενή διακομιδές από τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ. Ο αριθμός των ασθενοφόρων αυτών είναι ό ίδιος εδώ και χρόνια. Δεν αυξήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας παρ’ ότι πολλαπλασιάσθηκαν οι ανάγκες. Οι περισσότερες στελεχώνονται από δύο διασώστες και έναν ιατρό του ΕΚΑΒ. Στην Αττική επιχειρούν μόλις (8) οκτώ Κινητές Ιατρικές Μονάδες όσες και πριν την πανδημία. Οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν και να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την διακομιδή των διασωληνωμένων ασθενών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, εάν αυξανόταν ο αριθμός των Κινητών Ιατρικών Μονάδων του ΕΚΑΒ οι οποίες αναλαμβάνουν τις διακομιδές. Επειδή με την πανδημία γίνονται διακομιδές και περιστατικών κορωνοϊού οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ μετά από κάθε διακομιδή απολυμαίνονται. Ως εκ τούτω με τόσες λίγες που λειτουργούν οι μεγάλες αναμονές είναι αναπόφευκτες.
Είναι κρίμα ακόμη και όταν βρεθεί το πολυπόθητο κρεβάτι σε ΜΕΘ ο ασθενής να μην προλαβαίνει να μεταφερθεί έγκαιρα σε αυτό λόγω της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ. Ακόμη και ολιγόωρες καθυστερήσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες για τον ασθενή.
ΜΕΘ «φαντάσματα»
Στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας εμφανίζονται στο Νοσοκομείο ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ 12 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 2 κλίνες ΜΕΘ διατίθενται για περιστατικά κορονοϊού. Και όμως!!! Στην ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟ δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ. Εξάλλου το Νοσοκομείο δεν διαθέτει ούτε έναν Εντατικολόγο. Λειτουργούν 12 κλίνες ΜΑΦ εκ των οποίων οι 2 κλίνες διατίθενται για περιστατικά κορωνοϊού, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό αλλά με το ίδιο προσωπικό της κλινικής. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΑΦ της ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ δηλώνονται κανονικά στην λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ. Και καλά κάνουν. Κάπως έτσι φθάσαμε ΝΑ ΛΕΝΕ ότι λειτουργούν 1336 κλίνες ΜΕΘ αθροίζοντας αυτοσχέδιες, ιδιωτικές, Στρατιωτικών Νοσοκομείων και ΜΕΘ φαντάσματα.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Αστυνομία ψάχνει να συλλάβει τον Στάθη Παναγιωτόπουλο (βίντεο)
Ναυάγιο στη Φολέγανδρο: Ένας νεκρός μετανάστης – Ψάχνουν 38 ακόμη άτομα (βίντεο)
«Μυστικός δείπνος» Μητσοτάκη – Σκλαβενίτη με φόντο την ακρίβεια σε βασικά αγαθά – Τι συζήτησαν
Self test στις γιορτές: Άνοιξε η πλατφόρμα για τη διάθεσή τους
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες