Νέοι Ποινικοί Κώδικες: Κακούργημα η χρήση μολότοφ – Τι προβλέπεται για τρομοκρατία

Κατ΄ έγκληση, δηλαδή μετά από μήνυση, θα διώκεται πλέον το αδίκημα της απιστίας αν αυτή στρέφεται σε βάρος των τραπεζών, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης προς ψήφιση στη Βουλή. Εκτός από το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα προς ψήφιση κατατέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της απιστίας στη διάταξη του άρθρου 390 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται ένα ακόμη, τρίτο εδάφιο, το οποίο ορίζει τα εξής: «Αν η απιστία στρέφεται άμεσα κατά τραπεζικού ιδρύματος η δίωξη ασκείται μόνο κατ΄ έγκληση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο εδάφιο προστέθηκε στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν από τους θεσμούς, οι οποίοι προέβαλλαν τον κίνδυνο που θα αντιμετώπιζαν τα τραπεζικά στελέχη στις περιπτώσεις των κόκκινων δανείων.
Με τη συγκεκριμένη διάταξη πάντως, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, πολλές εκκρεμείς υποθέσεις δεν αποκλείεται να οδηγηθούν στο αρχείο.
Οι άλλες τροποποιήσεις
Ακόμη, όπως είχε γράψει το «L&O» στις 26/10/2019 με τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα αυστηροποείται η νομοθεσία για όσους λαμβάνουν μέρος σε επιθέσεις σε συμβολαιογραφικά γραφεία που διενεργούν πλειστηριασμούς αλλά και για όσους επιτίθενται σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Πλέον, προβλέπεται ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία έτη για τους δράστες επιθέσεων που έχουν γίνει σε συμβολαιογραφικά γραφεία και διακόπτουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών. Παράλληλα, ορίζεται πως όσοι παράνομα εισέρχονται και απλά παραμένουν σε συμβολαιογραφικά γραφεία που διεξάγονται πλειστηριασμοί τιμωρούνται με εξάμηνη φυλάκιση.
Επιπλέον, προβλέπεται φυλάκιση έως τρία έτη για όποιον παράνομα εισέρχεται και παραμένει σε δημόσια κτήρια (νοσοκομεία, πρεσβείες, δικαστήρια, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ΔΕΗ, κ.λπ.) «και προκαλεί έτσι διακοπή η σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας».
Την ίδια ώρα με τις νέες διατάξεις, επανέρχεται η δυνατότητα των εισαγγελικών αρχών να παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα για περιστατικά επιθέσεων σε δημοσίους υπαλλήλους (π.χ. εφοριακούς) εν άσκησης των καθηκόντων τους.
Τρομοκρατία και μολότοφ
Με τις νέες διατάξεις προβλέπεται φυλάκιση έως δύο έτη για όσους στρατολογούν νέα μέλη σε τρομοκρατική οργάνωση ή «παρέχουν σε αυτούς οδηγίες, πληροφορίες, ή κατευθύνσεις». Με τις ίδιες ποινές τιμωρούνται και όποιοι εκπαιδεύουν άλλα πρόσωπα στην κατασκευή ή χρήση εκρηκτικών (μολότοφ, κ.λπ.), πυροβόλων ή άλλων όπλων η επιβλαβών ή επικινδύνων ουσιών ή άλλων ειδικών μεθόδων ή τεχνικών» για διάπραξη εγκλημάτων τρομοκρατίας.
Επιπλέον, με τις νέες διατάξεις προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως τρία έτη «σε όποιον δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του Διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο δημόσια τάξη».
Μάλιστα, με την ίδια ποινή φυλάκισης (έως τρία έτη) τιμωρείται όποιος πραγματοποιεί ταξίδια «με σκοπό να τελέσει ή να συμβάλει στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος».
Με τις τελικές αλλαγές αναβαθμίζεται σε κακούργημα η χρήση μολότοφ σε δημόσιους χώρους και όταν παραβιάζονται οι διατάξεις για τη διατάραξη της κοινής ειρήνης.
Όσον αφορά στο αδίκημα της δωροδοκίας – δωροληψίας υπαλλήλου αυτό μετατρέπεται σε κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη 10 ετών. Την ίδια ώρα, με κάθειρξη έως οκτώ έτη αλλά και χρηματική ποινική θα τιμωρείται όποιος δωροδοκεί δημόσιο υπάλληλο.
Σχετικά με τις αποφυλακίσεις δικαίωμα να αιτηθούν την αποφυλάκισή τους υπό όρους θα έχουν με τις νέες διατάξεις όσοι καταδικασθέντες σε ισόβια έχουν παραμείνει στη φυλακή 22 έτη και όχι 17 όπως προβλέπεται σήμερα.
Ως κακούργημα που θα τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη άλλα και χρηματική ποινή, θα αντιμετωπίζεται και το αδίκημα της κλοπής όταν η αξία των κλοπιμαίων είναι άνω του ποσού των 120.000 ευρώ. Επίσης, κακούργημα αποτελεί και η κλοπή ή διάρρηξη που έγινε από δυο η περισσότερα άτομα που είχαν συγκροτήσει συμμορία για το σκοπό αυτό.
Επίσης, στο κείμενο του Ποινικού Κώδικα που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή εμπεριέχονται σημαντικές διατάξεις που αφορούν στην ασφάλεια στους δρόμους. Με τις συγκεκριμένες διατάξεις προβλέπεται μέχρι και ισόβια κάθειρξη για όποιον οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και προκαλέσει απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Τέλος, με ειδική διάταξη επανέρχεται και το πταίσμα της διατάραξης κοινής ησυχίας, το οποίο είχε καταργηθεί.
Διαβάστε επίσης:
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα – Ριζικές αλλαγές
Ποινικός Κώδικας: Οι τελικές αλλαγές για τρομοκρατία, αποφυλακίσεις, επιθέσεις σε δημοσίους υπαλλήλους και συμβολαιογράφους

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες