11.9 C
Athens
8.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024
More

    Νικολακόπουλος: Με την ίδρυση της Διεύθυνσης «Κοινωνικής Αστυνόμευσης», ο πολίτης θα δει και το κοινωνικό πρόσωπο της Αστυνομίας μας

    Στη δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικής Αστυνόμευσης προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που προωθείται για την Αναδιοργάνωση του Αρχηγείου και των Επιτελικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Για το σχέδιο νόμου και την ίδρυση της συγκεκριμένης Διεύθυνσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος.

    Ειδικότερα, δημιουργείται Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης, για την ενιαία αντιμετώπιση ζητημάτων διαπροσωπικής βίας με έντονη κοινωνική διάσταση και προστασία των ευάλωτων και των θυμάτων.

    Το νέο νομοσχέδιο παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως να συζητηθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή.


    Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται μεταξύ άλλων και η ίδρυση της Διεύθυνσης «Κοινωνικής Αστυνόμευσης», για την ενιαία αντιμετώπιση ζητημάτων διαπροσωπικής βίας με έντονη κοινωνική διάσταση και την προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας και των θυμάτων.

    «Στόχος μια πιο ευρωπαϊκή, πιο δημοκρατική και πιο σύγχρονη Αστυνομία»

    Για το σχέδιο νόμου και την ίδρυση της συγκεκριμένης Διεύθυνσης, ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, δήλωσε:


    «Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε ενώπιον του Πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου, ένα εξαιρετικά σημαντικό σχέδιο νόμου, βάσει του οποίου προχωρούμε, τηρώντας τις αρχικές μας εξαγγελίες ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, στην Αναδιοργάνωση του Αρχηγείου και των Επιτελικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, με γνώμονα την καθολική ανασύνταξη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να καταστεί πιο ευρωπαϊκή, πιο δημοκρατική και πιο σύγχρονη. Στοχεύουμε στη δημιουργία μιας «έξυπνης» και αποτελεσματικής Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία θα προβλέπει και θα διαχειρίζεται περιστατικά και κρίσεις με επιτυχία, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και κατ’ επέκταση των πολιτών.

    Επιπλέον, σε μία εποχή όπου καθημερινά αυξάνονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ρατσιστικής και έμφυλης βίας, αλλά και η παραβατικότητα ανηλίκων, προχωρούμε για πρώτη φορά στην ίδρυση της Διεύθυνσης «Κοινωνικής Αστυνόμευσης» επισήμανε και τόνισε πως πρόκειται για μία «εμβληματική μεταρρύθμιση, με την οποία θέλουμε να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην συνολική αντιμετώπιση και κυρίως στην πρόληψη των μορφών βίας με έντονη κοινωνική διάσταση, ενώ αποδεικνύουμε ξεκάθαρα πλέον στην πράξη, ότι συνεχίζουμε ακόμη πιο μεθοδικά και δραστικά το σημαντικό έργο των τελευταίων 8 μηνών».

    Ο κ. Νικολακόπουλος θύμισε ότι στο επίπεδο της ενδοοικογενειακής βίας, έχουν υπερδιπλασιαστεί οι συλλήψεις συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, πως η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή του «15900» και η εγκατάσταση του «Panic Button» ήδη αποδίδουν,  και πως οι εκπαιδεύσεις των στελεχών συνεχίζονται.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι λειτουργούν 63 ειδικά γραφεία σε Αστυνομικά Τμήματα όλης της χώρας και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι ως «safe houses», για την ασφαλή φιλοξενία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, στην Περιφέρεια κάθε Αστυνομικής Διεύθυνσης μεταξύ αυτών και στον Πύργο.

    Ακόμα, αναφέρθηκε και στο επίπεδο της παραβατικότητας ανηλίκων σημειώνοντας πως «έχουν γίνει σημαντικά βήματα, καθώς υλοποιούνται πλέον ενισχυμένες δράσεις ήπιας αστυνόμευσης σε μέρη που συχνάζουν ανήλικοι, συλλαμβάνονται πλέον και οι γονείς παραβατικών ανηλίκων, συνεχίζεται η επανεκπαίδευση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, ενεργοποιήθηκε και λειτουργεί η 24ωρη 5ψήφια τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών (10201), ενώ αντίστοιχα με το «panic button», προχωρούμε άμεσα στην δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής, εγκατεστημένης στα κινητά τηλέφωνα, όπου μετά από καταγγελία θα ειδοποιεί την αστυνομία για οποιοδήποτε συμβάν, με «πρωταγωνιστές» ανηλίκους».

    «Θέλουμε ο πολίτης να δει το κοινωνικό «πρόσωπο» της Αστυνομίας»

    Καταλήγοντας, ο κ. Νικολακόπουλος ανέφερε ότι έχουν αρκετή δουλειά ακόμη και «όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, όλα τα ανωτέρω θα κατευθύνονται πλέον κεντρικά από τη νέα Διεύθυνση «Κοινωνικής Αστυνόμευσης» που πρόκειται να ιδρυθεί, με στόχο αφενός την απόδοση και την αποτελεσματικότητα στο δύσκολο έργο των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και αφετέρου την μεγαλύτερη προστασία των θυμάτων. Ο πολίτης θέλουμε να δει και το «κοινωνικό πρόσωπο» της Αστυνομίας μας, να την εμπιστευτεί ακόμη περισσότερο και να συνεργαστεί μαζί της. Η Ελληνική Αστυνομία του 21ου αιώνα δεν τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, αλλά προγραμματίζει και σχεδιάζει η ίδια τις εξελίξεις».

    Πηγή: proini.news



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ