19.9 C
Athens
15.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
More

  Ντοκουμέντο: Η συμμορία των «5» που ξάφριζαν σπίτια στη Θεσσαλονίκη (εικόνες & βίντεο)


  Ολόκληρο σχέδιο δράσης είχε η συμμορία που ρήμαζε σπίτια στη Θεσσαλονίκη.

  Για την υπόθεση συνελήφθησαν πέντε άτομα, τέσσερις αλλοδαποί – Γεωργία και την Αρμενία- και ένας ημεδαπός, ηλικίας 44, 45, 27, 37 και 28 ετών αντίστοιχα.

  Εις βάρος τους σχηματίστηκε, κατά περίπτωση, δικογραφία για εγκληματική οργάνωση – συμμορία, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ληστεία κατά συναυτουργία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παρακολούθηση ραδιοφάσματος – μη δημόσιες διαβιβάσεις και για ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμού και άλλες διατάξεις.

  Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η επιλογή «στόχων» γινόταν συνήθως κοντά σε λαϊκές αγορές, όπου εκμεταλλευόμενοι την απουσία των ενοίκων, εισέρχονταν στα διαμερίσματα πάντα πρωινές ώρες, χωρίς ίχνη παραβίασης.

  Με τη τηλέφωνα βιντεοσκοπούσαν τα υποψήφια θύματα κατά την είσοδο τους στις οικίες τους, αποτυπώνοντας κυρίως τον τύπο του κλειδιού και την τοποθεσία της οικίας.

  Με αυτή τη μεθοδολογία, κατά το χρονικό διάστημα από μέσα Δεκεμβρίου του 2021 έως και μέσα Δεκεμβρίου του 2023, διέπραξαν τέσσερις διαρρήξεις οικιών και μία ληστεία σε οικία, σε διάφορες περιοχές της ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης, αφαιρώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 171.850 ευρώ, κοσμήματα και ένα δίκαννο.

  Η σπείρα λάμβανε μέτρα αντιπαρακολούθησης, όπως επιτήρηση των στόχων, αλλαγή ενδυμάτων πριν και μετά την τέλεση των εγκληματικών πράξεων, καθώς και η επικίνδυνη οδήγηση κατά τη διαφυγή.

  Άεργοι που έψαχναν για… στόχους και να «ξεπλύνουν» τα «μαύρα» χρήματα

  Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι στο σύνολό τους οι κατηγορούμενοι ήταν άεργοι και περνούσαν τις περισσότερες ώρες της ημέρες για κατόπτευση μελλοντικών τους στόχων, ενώ σύχναζαν σε πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών και μετέβαιναν σε πολυκαταστήματα της Θεσσαλονίκης.

  Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φαίνεται ότι αναζητούσαν τρόπους να «ξεπλύνουν» τα χρήματα που αποκτούσαν από τις παράνομες πράξεις τους και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο δεύτερος εκ των κατηγορουμένων, μόλις λίγες ημέρες μετά την τέλεση διάρρηξης στις 5.11.2023, ενδιαφέρθηκε για αγορά ακινήτου στην περιοχή της Θεσσαλονίκη, επιχειρώντας να μετατρέψει το χρηματικό ποσό που απέκτησε παρανόμως από τη διάρρηξη σε νόμιμη περιουσία.

  Το ίδιο έπραξε και ο τέταρτος κατηγορούμενος καθώς, λίγες ημέρες μετά από την παραπάνω διάρρηξη, προέβη στην αγορά αυτοκινήτου το οποίο κοστολογείται στις 12.000 ευρώ και χρησιμοποιήθηκε ως όχημα προσέγγισης και διαφυγής για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

  speira thessaloniki1

  Οι τέσσερις «επαγγελματικές» διαρρήξεις

  Η πρώτη -χρονικά- από τις συνολικά τέσσερες περιπτώσεις που «χτύπησε» η εγκληματική οργάνωση και περιλαμβάνονται στη δικογραφία, είναι στις 14 Μαρτίου του 2022 όταν παραβίασαν την είσοδο διαμερίσματος που διαμένει 50χρονη, επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, στην περιοχή της Πολίχνης και αφού έψαξαν όλους τους χώρους αφαίρεσαν 400 ευρώ, χρυσές λίρες, σταυρούς με τις αλυσίδες τους, διάφορα κοσμήματα και ρολόγια – το ένα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας – και ένα κινητό τηλέφωνο. Οι κινήσεις τους καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας που υπήρχαν στο διαμέρισμα και το υλικό δόθηκε στην αστυνομία.

  Η δεύτερη περίπτωση ήταν στις 3 Οκτωβρίου του 2023, όταν οι δράστες εισήλθαν σε οικία 1ου ορόφου, στους Αμπελόκηπους, εκμεταλλευόμενοι ότι απουσίαζε ο 85χρονος ιδιοκτήτης και αφαίρεσαν μία θήκη με ένα δίκαννο, τέσσερα χρυσά βραχιόλια, δαχτυλίδια, αλυσίδες και χρυσές λίρες. Η συγκεκριμένη υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψη της συμμορίας όταν εντοπίστηκε το όπλο που είχε αφαιρεθεί και ταυτοποιήθηκε ο τρίτος κατηγορούμενος για την περίπτωση διάρρηξης.

  speira thessaloniki2

  Η μεγάλη μπάζα με 150.000 ευρώ, η κλοπή των… τραπεζομάντιλων και των χαλιών

  Η τρίτη περίπτωση ήταν στις 5 Νοεμβρίου του 2023, στην περιοχή της Τούμπας, όταν οι δράστες «επισκέφτηκαν» το διαμέρισμα 6ου ορόφου όπου διαμένει μία 78χρονη γυναίκα με τον σύζυγό της και την κόρη τους. Αφού εισήλθαν από την είσοδο και ερεύνησαν όλους τους χώρους, αφαίρεσαν 150.000 ευρώ τα οποία ήταν σε δεσμίδες των 100 και 50 ευρώ, μέσα σε μία νάιλον σακούλα, στο συρτάρι της ντουλάπας. Επιπλέον, πήραν χρήματα σε δολάρια, ένα χρυσό μενταγιόν σε σχήμα καρδιάς με τη φωτογραφία των γονιών της ηλικιωμένης, χρυσά βραχιόλια, σταυρούς, διάφορα κοσμήματα, πολύτιμες πέτρες, κ.α.

  Από το βιντεοληπτικό υλικό που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί προέκυψε ξεκάθαρα οι συμμετοχή και ο ρόλος των κατηγορουμένων στη συγκεκριμένη περίπτωση διάρρηξης – κλοπής.

  Η τέταρτη περίπτωση καταγράφεται σχεδόν έναν μήνα μετά, στις 6 Δεκεμβρίου του 2023, όταν η σπείρα έβαλε στο… μάτι και εισέβαλε σε διαμέρισα 3ου ορόφου, στην περιοχή της Τριανδρίας, όπου διαμένει μία 86χρονη γυναίκα. Αφού παραβίασαν την είσοδο του διαμερίσματος και ερεύνησαν όλους του χώρους, αφαίρεσαν 250 ευρώ από το κομοδίνο, τέσσερα καινούργια…τραπεζομάντιλα, τρία μικρά χαλιά που βρήκαν κάτω από το κρεβάτι, χρυσά βραχιόλια και αλυσίδες, διάφορα κοσμήματα «φο-μπιζού», αντρικά και γυναικεία ρολόγια. Επιπλέον, έκλεψαν και τα κλειδιά από το αυτοκίνητο του γιού της παθούσας.

  Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, λίγη ώρα πριν τη διάρρηξη, ένας από τους δράστες ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με ένοικο της πολυκατοικίας, ο οποίος στη συνέχεια των αναγνώρισε. Συγκεκριμένα, ο ένοικος εντόπισε τον κατηγορούμενο στην ταράτσα και όταν τον ρώτησε γιατί βρίσκεται εκεί, εκείνος απάντησε ότι κάνει εργασίες συντήρησης του ανελκυστήρα, χωρίς ωστόσο να τον πείσει.

  speira thessaloniki3

  Το μπουφάν που «πρόδωσε» τον έναν κατηγορούμενο

  Εκτός από τις παραπάνω πράξεις της διάρρηξης -κλοπής, από την περαιτέρω έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. μετά τη σύλληψη των κατηγορουμένων διαπιστώθηκε η εμπλοκή του ενός και σε περίπτωση ληστρικής κλοπής.

  Συγκεκριμένα, από το μαύρο μπουφάν με την καφέ κουκούλα που εντοπίστηκε στην οικία του και σε αντιπαραβολή με τα στοιχεία και το βιντεοληπτικό υλικό, διαπιστώθηκε ότι περί 10.20 ώρα στις 4 Δεκεμβρίου του 2021, τρεις άγνωστοι είχαν εισέλθει σε διαμέρισμα 5ου ορόφου, επί της οδού Κων. Καραμανλή, γνωρίζοντας ότι ο ιδιοκτήτης βρισκόταν στη λαϊκή αγορά, όμως δεν είχαν υπολογίσει ότι θα επέστρεφε ο γιός του στο σπίτι και θα τους έπιανε… στα πράσα. Τότε οι τρείς δράστες συνεπλάκησαν μαζί του και όταν το θύμα πήγε να κρατήσει τον έναν εξ αυτών τον ξυλοκόπησαν, ενώ κατάφεραν να κρατήσουν τα κλοπιμαία, τα οποία ήταν 700 ευρώ, καθώς και χρυσαφικά – κοσμήματα αξία 3.000 ευρώ. Το θύμα, όταν μετέβη στην Ασφάλεια, αναγνώρισε από φωτογραφίες τους τρεις κατηγορούμενους.

  Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των κατηγορουμένων καθώς οι έμπειροι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι ενδεχομένως εμπλέκονται και σε άλλες περιπτώσεις διαρρήξεων.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ