Ο Βίος και η Πολιτεία του Πάσσαρη, τα σενάρια περί μεταγωγής του στην Ελλάδα και η δίκη του στις αρχές Δεκεμβρίου

Σχεδόν δυο δεκαετίες μετά τις στυγερές ανθρωποκτονίες που διέπραξε σε Ελλάδα και Ρουμανία ο διαβόητος κακοποιός Κώστας Πάσσαρης εξακολουθεί μέχρι σήμερα να απασχολεί την ελληνική Δικαιοσύνη. Ο άνθρωπος που χαρακτηρίστηκε ως το «θεριό των Βαλκανίων», τα τελευταία χρόνια δηλώνει, μέσα από τις ρουμανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, με κάθε τρόπο την επιθυμία του να επιστρέψει στην Ελλάδα. Διαμηνύει πως έχει μετανιώσει για τις πράξεις του, πως θέλει να ζητήσει συγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων, πως πιστεύει στο Θεό, και κυρίως πως επιθυμεί να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε στη χώρα μας σε Έλληνες δικαστές.
Μέχρι σήμερα η πιθανότητα μεταγωγής του 44χρονου Πάσσαρη στην Αθήνα θεωρούνται σχεδόν απίθανη. Οι ρουμανικές αρχές ήταν απόλυτα αρνητικές μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η μόνιμη επωδός τους, όταν απαντούσαν στα σχετικά αιτήματα των ελληνικών αρχών, ήταν εν ολίγοις ότι ο Πάσσαρης πρέπει να εκτίσει στη Ρουμανία τα ισόβια που του επιβλήθηκαν για τη διπλή δολοφονία που διέπραξε τον Σεπτέμβριο του 2001 στο Βουκουρέστι σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος με λεία 16.000 δολάρια.
Τελευταία το θέμα Πάσσαρη «άνοιξε» και πάλι και ενώ σε λίγες ημέρες, στις 2 Δεκεμβρίου ξεκινάει στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η δίκη του σε δεύτερο βαθμό για τέσσερις ανθρωποκτονίες. Μεταξύ αυτών είναι και οι δολοφονίες των δυο αστυνομικών τις οποίες ο διαβόητος κακοποιός κατηγορείται ότι διέπραξε το 2001 κατά τη μεταγωγή του σε δημόσιο νοσοκομείο.
Όπως φαίνεται με αφορμή την έναρξη της δίκης, βρίσκεται και πάλι σε εξέλιξη ένας ακόμη «διάλογος» μέσω ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ ρουμανικών και δικαστικών αρχών με αντικείμενο ενδεχόμενη μεταγωγή του 44χρονου κακοποιού στην Ελλάδα χωρίς όμως να είναι τίποτα ακόμη σίγουρο και οριστικό. Μάλιστα, η όλη διαδικασία παραπέμπει σε αντίστοιχη αλληλογραφία μεταξύ των δικαστικών αρχών των δυο χωρών που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Μάρτιο, με αφορμή, τότε, την πρωτόδικη δίκη του Πάσσαρη για την ίδια υπόθεση.
Οι τρεις αναβολές και η νέα αλληλογραφία Αθήνας – Βουκουρεστίου
Συγκεκριμένα, τον περασμένο χειμώνα οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές της Ελλάδας είχαν επαναφέρει το αίτημά τους για μεταφορά του Πάσσαρη στην Ελλάδα εν όψει της πρωτόδικης δίκης του που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Απρίλιο. Ωστόσο, οι ρουμανικές αρχές είχαν απορρίψει το αίτημα υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν είχαν προσδιορίσει, τότε, επακριβώς πόσο θα διαρκούσε η δίκη του Πάσσαρη στην Αθήνα και συνεπακόλουθα η προσωρινή έκδοση και η παραμονή στην χώρα μας.
Τώρα, οι ρουμανικές αρχές, με αφορμή τη δίκη που πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες αλλά και έγγραφο που δέχθηκαν από τον περασμένο Μάιο από τον ίδιο τον Πάσσαρη (σε αυτό ο 44χρονος ανέφερε ότι επιθυμεί να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής για τα εγκλήματα που τέλεσε στο Βουκουρέστι σε ελληνικές φυλακές), άνοιξαν και πάλι «διάλογο» με την Αθήνα.
Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός από το έγγραφο Πάσσαρη που δηλώνει την επιθυμία του να μεταφερθεί στην Ελλάδα, υπάρχει και γνωμοδότηση Ρουμάνου δικαστή που βεβαιώνει ότι ο 44χρονος κακοποιός πληροί τις προϋποθέσεις για να μεταφερθεί στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό κάθε αυτό το αίτημα Πάσσαρη που δηλώνει την επιθυμία του επιστρέψει στην Ελλάδα έχει ήδη απορριφτεί από τις αρμόδιες ελληνικές εισαγγελικές αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο Πάσσαρης, παρά το γεγονός ότι έχει καταδικαστεί σε ισόβια από τη ρουμανική Δικαιοσύνη για τη διπλή δολοφονία στο Βουκουρέστι το 2001, αναμένεται να αποφυλακιστεί το καλοκαίρι του 2020 από τις ρουμανικές φυλακές, χάρη σε ευεργετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν στη χώρα.
Υπό τα δεδομένα αυτά πρόσφατα οι ρουμανικές αρχές απέστειλαν έγγραφο στις ελληνικές δικαστικές αρχές ζητώντας να πληροφορηθούν από την Αθήνα, το καθεστώς που ισχύει στην χώρα μας σχετικά με την υφ’ όρων απόλυση, την τρέχουσα κατάσταση του κρατούμενου στην Ελλάδα και εάν έχει ακόμη σύνδεση με τη χώρα. Ακόμη ζήτησαν και γνωμοδότηση των ελληνικών αρχών για πιθανή μεταγωγή του 44χρονου κακοποιού στην Αθήνα. Το έγγραφο των ρουμανικών αρχών εξετάζεται από Έλληνες εισαγγελείς προκειμένου να απαντηθεί. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει ενώ θεωρείται σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο ο Πάσσαρης να βρεθεί ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, στις 2 Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τότε είναι ελάχιστος.
Μάλιστα, αρμόδιες πηγές τόνιζαν στο «L&O» πως ίσως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για μεταγωγή του Πάσσαρη στην Αθήνα, μη αποκλείοντας ακόμη και παρελκυστική τακτική των ρουμανικών αρχών μέχρι ο 44χρονος να εξαντλήσει το σύνολο της ποινής του στη Ρουμανία, δηλαδή μέχρι να αποφυλακιστεί το καλοκαίρι του 2020 και τότε μόνο να ανοίξει ο δρόμος για την μεταφορά του στην Ελλάδα.
Τα ισόβια και η οργή των συγγενών των θυμάτων
Πριν από μερικούς μήνες με αποφάσεις ελληνικών πρωτοβάθμιων δικαστηρίων, ο 44χρονος κακοποιός έχει καταδικασθεί σε τέσσερις φορές ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 71 ετών για τέσσερις δολοφονίες που διέπραξε (μεταξύ αυτών και οι δολοφονίες των δυο αστυνομικών), έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών, αρπαγή, τρεις ληστείες και διακεκριμένη κλοπή. Ακόμη, με άλλη απόφαση έχει επιβληθεί στον Πάσσαρη επιπλέον κάθειρξη 95 ετών για δέκα απόπειρες ανθρωποκτονιών.
Όλες οι παραπάνω καταδίκες αφορούν μέρος της δράσης του Πάσσαρη στη χώρα μας, πριν διαφύγει στη Ρουμανία το 2001.
Παρ’ όλα αυτά, η υπεράσπισή του υποστηρίζει πως ο 44χρονος έχει πλέον μεταμορφωθεί «από άγριο λιοντάρι σε ήρεμο αρνί» και ότι έχει λάβει 930 διακρίσεις στη ζωγραφική, είναι πια κοντά στον Θεό και ότι όλοι οι κρατούμενοι στις σκληρές φυλακές της Ρουμανίας επιδιώκουν την παρέα του.
Αντίθετα, η πολιτική αγωγή θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω είναι υποκριτικά και ότι Πάσσαρης σε καμία περίπτωση δεν έχει μεταμεληθεί. Οι συγγενείς των θυμάτων βράζουν, όπως είναι λογικό, από θυμό και οργή. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε πρόσφατα μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, αδερφός του ενός εκ των δυο αστυνομικού, τον οποίο ο 44χρονος κακοποιός σκότωσε το 2001 πυροβολώντας τον εξ επαφής. «Ο Πάσσαρης είναι ο Πάσσαρης. Σκότωσε τον αδερφό μας. Θα ξανακάνει και άλλα σε άλλους. Εγώ προσωπικά ούτε να τον δω δεν θέλω. Έχουμε περάσει τα πάνδεινα και μέχρι να πεθάνουμε δεν θα το ξεχάσουμε. Ζητάει συγγνώμη αλλά τι να το κάνω; Εμείς δεν μπορούμε να τον συγχωρέσουμε», ανέφερε αρχικά ο Δημήτρης Αλεβιζόπουλος. Μάλιστα, σε παλαιότερες δηλώσεις της η οικογένεια του αδικοχαμένου αστυνομικού είχε κάνει λόγο για προσποίηση από έναν «αδίστακτο κακοποιό» και είχε ζητήσει την μεταγωγή του Πάσσαρη στην Ελλάδα χωρίς άλλες καθυστερήσεις ώστε να δικαστεί και να τιμωρηθεί για τις πράξεις του.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες