20.3 C
Athens
15.6 C
Thessaloniki
Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
More

  Ο Χαρδαλιάς στις εκδηλώσεις μνήμης των πεσόντων αεροπόρων στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας


  Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους πεσόντες κατά την εκτέλεση του καθήκοντος αεροπόρους της Πολεμικής Αεροπορίας, υποσμηναγό Νικόλαο Σιαλμά, ανθυποσμηναγό Κωνσταντίνο Κοντογιώργο, αρχισμηνία Ευάγγελο Σταθόπουλο, σμηνία Βασίλειο Κουρκούτα και σμηνία Ευστάθιο Τσίγκα, που διοργάνωσε ο Δήμος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, στον λόφο Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δένδρο, παρέστη σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

  Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τελέσθηκε τρισάγιο στη μνήμη των πέντε πεσόντων αεροπόρων, έγιναν τα αποκαλυπτήρια προτομών των ιπτάμενων αεροπόρων, αρχισμηνία Ευάγγελου Σταθόπουλου, σμηνία Βασίλειου Κουρκούτα και σμηνία Ευστάθιου Τσίγκα και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων.


  Στον υφυπουργό Εθνικής ‘Αμυνας απονεμήθηκε από τον δήμαρχο Θέρμου Σπυρίδωνα Κωνσταντάρα, το χρυσό μετάλλιο της πόλης -κατόπιν ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου- για την προσφορά του κατά τα τελευταία τρία χρόνια στα θέματα διαχείρισης κρίσεων.

  Υπενθυμίζεται ότι:

  • Ο υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς κατέπεσε με το αεροσκάφος του κοντά στον Αγ. Ευστράτιο, κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών, στις 18 Ιουνίου 1992.
  • Ο Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Κοντογιώργος σκοτώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1988, όταν το αεροσκάφος του χάθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Άνδρου, κατά την εκτέλεση προγραμματισμένης άσκησης εναερίου μάχης.
  • Ο Αρχισμηνίας Ευάγγελος Σταθόπουλος έχασε τη ζωή του στις 10 Μαΐου 1948, εκτελώντας πολεμική αποστολή στην περιοχή των Γρεβενών, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ως πλήρωμα, χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά και συνετρίβη κατά την προσπάθεια αναγκαστικής προσγείωσης.
  • Ο Σμηνίας Βασίλειος Κουρκούτας σκοτώθηκε στις 25 Μαΐου 1943, κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής του στην Αίγυπτο, όταν το αεροπλάνο του κατέπεσε στο έδαφος και κάηκε μαζί του.
  • Ο Σμηνίας Ευστάθιος Τσίγκας χάθηκε στις 9 Ιουνίου 1942, κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής, όταν το αεροπλάνο του συνετρίβη σε περιοχή της Νότιας Ροδεσίας.

  «Με τη σημερινή εκδήλωση δεν τιμούμε ως μια τυπική και μόνο υποχρέωση αυτούς που έθεσαν την πατρίδα υπεράνω της ζωής τους, αλλά δράττουμε την ευκαιρία, με σεβασμό στην ιστορική μνήμη, να αναδείξουμε το αγωνιστικό τους πνεύμα και να διατρανώσουμε την αποφασιστικότητά μας να πορευτούμε το ιστορικό μας πεπρωμένο, το δρόμο του καθήκοντος για την υπεράσπιση των ιδεωδών του Ελληνισμού.

  Από τη θυσία των αεροπόρων μας, δεν αντλούμε μόνο διδάγματα αρετής, θάρρους, αυτοθυσίας και αυταπάρνησης, αλλά και πρότυπα πίστης, αδούλωτου πνεύματος και υψηλού φρονήματος, ικανά να οδηγήσουν στην αφύπνιση των αστείρευτων δυνάμεων του Ελληνισμού, για μελλοντική πρόοδο, ευημερία και ανάπτυξη», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς στοΝ χαιρετισμό του.


  Παράλληλα, σχολίασε ότι «διάγουμε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, όπου η γεωπολιτική ρευστότητα, οι υβριδικές απειλές και τα προβλήματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, αντιθέτως απαιτούν αυξημένη ετοιμότητα και διαρκή εγρήγορση για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων».

  «Υπό αυτή την έννοια, κυβέρνηση και ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, καταβάλλουμε καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια για τη θωράκιση της χώρας έναντι οποιουδήποτε επιβουλέα, επαυξάνοντας διαρκώς το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες, αλλά και το αποτρεπτικό τους στίγμα», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας την «απαρέγκλιτη αφοσίωσή» της Ελλάδας «στο Διεθνές Δίκαιο, στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, καταδικάζοντας ταυτόχρονα απερίφραστα κάθε παράνομη ενέργεια αναθεωρητισμού ή μεγαλοϊδεατισμού, που πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα».

  Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης συγγενείς των ηρωικών στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Αθανάσιος Μωραΐτης (ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων) και Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο επίσκοπος Ευκαρπίας Ιερόθεος, οι δήμαρχοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Λύρος και Ξηρομέρου Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, ο επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, αντιπτέραρχος Κωνσταντίνος Κελλάρης (ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ), εκπρόσωποι των αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων.

  Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς επισκέφθηκε την έκθεση φωτογραφικού υλικού και πρωτότυπων ιστορικών τεκμηρίων με θέμα «Μικρά Ασία – Μνήμες Ιστορικές», η οποία φιλοξενείται στο αίθριο του δημαρχείου Θέρμου.


  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ