Ο κορονοϊός «γονατίζει» την ΕΛ.ΑΣ. – Νέο κρούσμα στο τμήμα Πατησίων

Τον κίνδυνο να μπουν στην «άκρη» αστυνομικοί σε νευραλγικές υπηρεσίες της αστυνομίας, λόγω κορονοϊου, εκφράζουν έμπειρα στελέχη του σώματος, μιλώντας στο lawandorder.gr, με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα. Οι ίδιες πηγές, τονίζουν πως «εάν υπηρεσίες όπως η ΟΠΚΕ και οι πεζές περιπολίες παραλύσουν, θα υπάρξει πρόβλημα τόσο στον έλεγχο στο τομέα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της ασφάλειας των πολιτών, όσο και στους ελέγχους για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού που αναμένονται να εντατικοποιηθούν το προσεχές διάστημα».
Νέο κρούσμα στα Πατήσια
Το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό, πως βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, ένας κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα Πατησίων. Είχε προηγηθεί ακόμη ένας στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας, που είχε ως αποτέλεσμα να μπουν σε καραντίνα 12 αστυνομικοί, εκ των οποίων 6 βρέθηκαν θετικοί και 30 κρατούμενοι. Κρούσμα κορονοϊού εμφανίστηκε και στον τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί.
Έξι κρούσματα έβγαλαν σε καραντίνα 60 αστυνομικούς
Χαρακτηριστική περίπτωση της δυσκολίας που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικές υπηρεσίες ανά την χώρα στο μέλλον, αποτελεί η περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Από τις 8 έως τις 15 Αυγούστου, 6 αστυνομικοί βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Μπορεί ο αριθμός να μοιάζει αμελητέος, αλλά δεν είναι. Μεταξύ αυτών των κρουσμάτων θετικοί βρέθηκαν και δυο άνδρες που υπηρετούν στα ΜΑΤ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα 60 άτομα της συγκεκριμένης υπηρεσίας, να μπουν σε «καραντίνα» επτά ημερών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αυτομάτως δημιουργείται πρόβλημα στις υπηρεσίες, τα ρεπό και τις άδειες των αστυνομικών. Αστυνομικές πηγές, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, καθώς καταλογίζουν χαρακτηριστική καθυστέρηση στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, καθώς όπως τονίζουν, «έχουμε συναδέλφους μας σε καραντίνα από την περασμένη Παρασκευή 14 Αυγούστου και ακόμη δεν τους έχουν γίνει τεστ. Κατανοούμε τις αυξημένες υποχρεώσεις τους, αλλά σκεφτείτε πως εμείς ερχόμαστε σε άμεση επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους», καταλήγει.
Θοδωρής Τσαϊρίδης: «Να υπάρξει ασφάλεια στους αστυνομικούς για να είναι και οι πολίτες ασφαλείς»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Τσαϊρίδης, απέστειλε έγγραφο στον υπουργό προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητώντας, την «πραγματοποίηση μοριακού τεστ σε όλους τους Αστυνομικούς που επιστρέφουν από άδεια» καθώς όπως τονίζει, «Η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί τον βασικότερο μηχανισμό ελέγχου τήρησης των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και ως εκ τούτου οι εργαζόμενοί της επιβάλλεται να θωρακιστούν απόλυτα έναντι του ιού. Διαφορετικά, οι συνέπειες θα είναι πολύπλευρες και θα οδηγηθούμε στην αποχή μεγάλου μέρους του προσωπικού από τα καθήκοντά του». Ο κύριος Τσαϊρίδης, επισημαίνει μιλώντας στο « L&O » πως, «θα πρέπει οι αστυνομικοί να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς, για να είναι κατ’ επέκταση και οι πολίτες. Θα πρέπει να γίνονται άμεσα μοριακά τεστ σε υπηρεσίες που εμφανίζονται κρούσματα για να υπάρχει συνολική εικόνα των κρουσμάτων και όχι να καταγράφουμε νέα κρούσματα ημέρες αργότερα με αποτέλεσμα να ξαναγίνονται ιχνηλατήσεις και να μπαίνουν εκ νέου συνάδελφοι σε καραντίνα». Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη, «άμεσης εγκατάστασης πλέξι γκλάς στα περιπολικά για να υπάρχει ασφάλεια στους αστυνομικούς που βρίσκονται στο δρόμο, πλέξιγκλς σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες και όχι μόνο στο τμήμα διαβατηρίων όπως έχει γίνει μέχρι τώρα. Να υπάρχουν συνεχείς απολυμάνσεις στις αστυνομικές υπηρεσίες και τα αστυνομικά τμήματα, ενώ θα πρέπει όλοι οι παράτυποι μετανάστες που εντοπίζονται και συλλαμβάνονται να παραμένουν έως ότου τους γίνει τεστ σε άλλες δομές και αφού βγουν αρνητικοί να πηγαίνουν στις αστυνομικές διευθύνσεις και στα κρατητήρια για να αποφευχθεί η διάδοση του ιού».
Βασίλης Ντούμας: «Αξιόπιστα και όχι πρόχειρα μέσα για την ασφάλεια του αστυνομικού»
Στον Άγιο Παντελεήμονα, ένας Σομαλός, θετικός στον covid-19 που ήρθε σε επαφή με τουλάχιστον 12 αστυνομικούς, αρκούσε για να προκαλέσει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του αστυνομικού τμήματος. Όλοι τους αναγκάστηκαν να τεθούν σε κατ΄οίκον περιορισμό για εβδομάδα με αποτέλεσμα να υπάρξει ζήτημα στην στελέχωση του, αλλά και στην κατάρτιση των υπηρεσιών. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως «αν πληγούν οι υπηρεσίες εμφανούς αστυνόμευσης, θα έχει αντίκτυπο και στις ειδικές αστυνομικές υπηρεσίες».Κρούσμα κορονοϊου παρουσιάστηκε και στην διεύθυνση τροχαίας Αθηνών. Πρόκειται για μια γυναίκα που τέθηκε σε καραντίνα. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου ειδικών φρουρών της ΕΛ.ΑΣ, Βασίλης Ντούμας, πρέπει να κρατηθεί η αστυνομία όρθια, για να κρατηθεί και η κοινωνία όρθια. Αυτό θα γίνει με την λήψη προστατευτικών μέσων που κοστίζουν και θα προσφέρουν ασφάλεια και όχι με πρόχειρες λύσεις».
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Ηπείρου που δεν κρύβει τον προβληματισμό της για το θέμα και επισημαίνει με την σειρά της πως, «πρέπει άμεσα από πλευράς των αρμόδιων να υπάρξουν τα αντίστοιχα αντανακλαστικά προκειμένου να προλάβουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Κατόπιν των ανωτέρω καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προβούν άμεσα στην έκδοση παρόμοιας εγκυκλίου και για το Αστυνομικό προσωπικό προκειμένου όλοι οι αδειούχοι του Αυγούστου αλλά και όσοι επιστρέφουν από αποσπάσεις να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο για Κορωνοϊο» .

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες