Όλο το παρασκήνιο της παρ΄ολίγον υπουργοποποίησης Αποστολάκη

Όλες τις λεπτομέρειες των «συνεννοήσεων» και της στο «και πέντε» εμπλοκής σχετικά με την παρ΄ολίγον υπουργοποποίηση του πρώην υπουργού Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελο Αποστολάκη δίνει σήμερα ο «Βηματοδότης»:
Είναι αναμφισβήτητα το πρόσωπο του ανασχηματισμού ο ναύαρχος. Συνήθως πρόσωπα του ανασχηματισμού λογίζονται υπουργοί που πρώτη φορά υπουργοποιούνται ή υπουργοί που παίρνουν περισσότερες αρμοδιότητες και γίνονται υπερυπουργοί. Αυτή τη φορά ένας ναύαρχος, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρώην υπουργός Άμυνας και πρώην «βατράχι», αλεξιπτωτιστής, με αρκετές ώρες πτήσης στο ενεργητικό του στα F-16, κέρδισε επαξίως τον τίτλο του προσώπου του ανασχηματισμού, όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο αλλά επειδή αρνήθηκε να γίνει υπουργός. Δηλαδή δέχθηκε στην αρχή να γίνει υπουργός, αλλά στη συνέχεια το μετάνιωσε «στραβώνοντας» επικοινωνιακά την εικόνα του ανασχηματισμού και εξοργίζοντας παράλληλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πώς όμως φτάσαμε σε αυτήν την αρχική υπουργοποίηση και εν συνεχεία στην μη υπουργοποίηση ενός ναυάρχου;;
Όλα άρχισαν όταν ο Πρωθυπουργός κάλεσε, άνθρωπο κοινής εμπιστοσύνης για να μεταφέρει την προσωπική του πρόταση για την επιλογή του ναυάρχου στο αναβαθμισμένο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, καταθέτοντας έτσι δημόσια την προσωπική του δέσμευση ότι η καινούργια δομή Πολιτικής Προστασίας να εκφράζει την συναίνεση και την υπέρβαση. Ποιος όμως εντόπισε τον εκ Χανίων Ευάγγελο Αποστολάκη από το κυβερνητικό στρατόπεδο; Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τον οποίο σας πληροφορώ ότι τον γνώριζε από παλιά και είχαν μάλιστα γευματίσει μαζί παρά το γεγονός ότι άσκησε σε αυτόν και στον κ. Τσίπρα οξεία κριτική όταν ο κ. Αποστολάκης από αρχηγός ΓΕΕΘΑ έγινε εν μία νυκτί υπουργός Άμυνας. Δηλαδή από στρατιωτικός έγινε πολιτικό πρόσωπο και μάλιστα σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η εκτίμηση που είχε ο ένας για τον άλλον δεν έπαψε ποτέ.
Η συνάντηση με τον ναύαρχο έγινε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στα Νότια Προάστεια της Αττικής και ο ναύαρχος αμέσως ευχαρίστησε για την τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού. Όσοι γνωρίζουν τον κ. Αποστολάκη ξέρουν πως δε είναι εύκολος άνθρωπος, ότι δυσανασχετεί εύκολα ότι δεν συμφωνεί σε τίποτα πριν το εξετάσει απ΄όλες τις πλευρές. Όταν του προτάθηκε στην πρώτη επαφή να γίνει αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν έδειξε να το αρνείται, φάνηκε μάλιστα να του αρέσει αυτή η πρόταση επειδή του το ζητεί ο Πρωθυπουργός. Είπε όμως «θα το σκεφθώ και θα απαντήσω».
Δεύτερη επαφή δεν έγινε. Αντάλλαξαν όμως μηνύματα . Ο κ. Αποστολάκης δεν ήταν αρνητικός αλλά έθεσε δύο όρους. Να δημιουργηθεί αυτόνομο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η υπουργοποίησή του να τύχει συναινετικής αποδοχής. Ο συνομιλητής του στην υπόθεση αυτή, του είπε ότι η αποδοχή ή όχι των όρων «με ξεπερνάει» και τον παρέπεμψε σε απευθείας συνεννόηση με το Μαξίμου. Πράγματι σε λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον κ. Αποστολάκη, συζήτησαν για το θέμα, λέγοντας του πόσο ήθελε να αναβαθμίσει την Πολιτική Προστασία και ότι αυτό που ζήτησε να γίνει αυτόνομο υπουργείο είναι ένα αίτημα που γίνεται αποδεκτό. Όσον αφορά την συναίνεση, του είπε πως θα ενημερωθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ (ο αρχηγός του) και το ΚΙΝΑΛ (η Πρόεδρος του κόμματος). Ο κ. Αποστολάκης είπε το «ναι», ο κ. Μητσοτάκης είπε στον γενικό γραμματέα του γραφείου του Γρηγόρη Δημητριάδη να ετοιμάσει τα περαιτέρω και έγινε η λίστα του ανασχηματισμού. Για να μην υπάρξει καμία έκπληξη υπήρξε ακόμα ένα επιβεβαιωτικό τηλεφώνημα τη Δευτέρα το βράδυ στον κ. Αποστολάκη. Και όμως ουδείς στην κυβέρνηση περίμενε ότι θα υπάρξει όχι στο «παρά πέντε» αλλά στο…«και πέντε» εμπλοκή.
Δέκα λεπτά (στις 10.50 π.μ.) προτού ο Γιάννης Οικονόμου ανακοινώσει τον ανασχηματισμό, ο Γρηγόρης Δημητριάδης τηλεφωνεί στον διευθυντή του γραφείου του κ. Τσίπρα κ. Καλογήρου και τον ενημερώνει ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αμέσως μετά ακολούθησε ένα άλλο τηλεφώνημα με το ίδιο περιεχόμενο στην Φώφη Γεννηματά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει (στις 11 π.μ.) τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, όλοι ομιλούν για έκπληξη επειδή ο κ. Μητσοτάκης υπουργοποίησε έναν πρώην υπουργό του ΣΎΡΙΖΑ, αλλά η πιο μεγάλη έκπληξη ήρθε λίγο αργότερα (στις 13.35 .) όταν ο κ. Αποστολάκης, αρνήθηκε την υπουργοποίηση. Τι μεσολάβησε;
Αυτό που μεσολάβησε ήταν ένα τηλεφώνημα του Ευάγγελου Αποστολάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα , όπου ανταλλάγησαν ορισμένες βαριές κουβέντες όπως «αποστάτης» και «αποστασία». Ο κ. Αποστολάκης διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα, πως δεν θα δεχθεί τη θέση του υπουργού, αλλά, όπως μου λένε, συνέχιζε τις επαφές του με την κυβέρνηση. Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό με το όνομα του κ. Αποστολάκη ακολούθησε ένα μπαράζ συγχαρητήριων τηλεφωνημάτων προς τον ναύαρχο. Και απαντούσε σε όλα, ευχαριστώντας. Παράλληλα ειδοποίησε την Προεδρία της Δημοκρατίας ότι θα παραστεί στην ορκωμοσία μαζί με τη σύζυγό του. Ξαφνικά όμως άλλαξε γνώμη και δήλωσε ότι δεν δέχεται να γίνει υπουργός της Δεξιάς, αφού, όπως έλεγε, ναι μεν εκπληρώθηκε ο ένας όρος για αυτόνομο υπουργείο, αλλά ο όρος της συναίνεση δεν εκπληρώθηκε. Ποιος είδε, τότε, τους ανθρώπους στο Μαξίμου και δεν φοβήθηκε. Ήταν η στιγμή που χαρακτήριζαν «κατώτερο των περιστάσεων» τον ναύαρχο.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες