Ολομέλεια Εφετών: «Όχι» στο αίτημα για ορισμό εφέτη για το Μάτι – Τον Δεκέμβριο οι απολογίες για τη φονική πυρκαγιά

Συντριπτικό «όχι» είπε σήμερα η Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας στο αίτημα για τον ορισμό εφέτη – ανακριτή, προκειμένου αυτός να αναλάβει τη δικογραφία για τις φωτιές στην Ανατολική Αττική, τον Ιούλιο του 2018. Πληροφορίες αναφέρουν ότι 85 μέλη της Ολομέλειας ψήφισαν κατά της ανάθεσης της δικογραφίας για το Μάτι σε εφέτη. Αντίθετα, μόλις τρεις εφέτες τάχθηκαν υπέρ της άποψης η υπόθεση να φύγει από τα χέρια του ανακριτή του Πρωτοδικείου που την χειρίζεται μέχρι σήμερα και να ανατεθεί σε εφέτη.
Τα μέλη της Ολομέλειας κατέληξαν στην απόφαση αυτή αφού ενημερώθηκαν εγγράφως από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου ότι η ανάκριση για το Μάτι βαίνει προς ολοκλήρωση εντός του Δεκεμβρίου με τις απολογίες των κατηγορουμένων. Μάλιστα και ο εισηγητής της Ολομέλειας τάχθηκε κατά της άποψης ορισμού εφέτη ανακριτή για τις φονικές πυρκαγιές.
Η σημερινή σύγκληση της Ολομέλειας έγινε κατόπιν αιτήματος που είχε υποβάλει από τις 18 Σεπτεμβρίου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ι. Μωραϊτάκης, ο οποίος επικαλούμενος τη σοβαρότητα, την φύση και την απήχηση της υπόθεσης, ζήτησε την ανάθεση της δικογραφίας σε εφέτη ανακριτή και επίκουρο του. Είχε προηγηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου η ματαίωση της σύγκλησης της Ολομέλειας, λόγω έλλειψης απαρτίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας είχε προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος 20 προσώπων για το Μάτι για τα πλημμελήματα του εμπρησμού από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και για σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.
Η δίωξη στρέφεται μεταξύ άλλων κατά της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., κ.ά. Πλέον, οι εμπλεκόμενοι, όπως προκύπτει από το έγγραφο του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου, θα έχουν απολογηθεί στον ανακριτή το επόμενο διάστημα, μέχρι η δικογραφία να κλείσει εντός του Δεκεμβρίου.

Tags

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες