29.5 C
Athens
29 C
Thessaloniki
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
More

  Όταν «δάκρυσε» το Μάτι – Ένας χρόνος από την τραγωδία με 102 νεκρούς


  Μια μητέρα παίρνει αγκαλιά τα παιδιά της για να τα προστατεύσει από την φωτιά, οι πυροσβέστες θα τους βρουν αργά το βράδυ αγκαλιασμένους, σε μια φρικιαστική ανθρώπινη μάζα.

  Μια άλλη γυναίκα μπαίνει στο μπάνιο για να ρίξει νερό στο σώμα της όταν καταλαβαίνει πλέον πως οι φλόγες, τυλίγουν το σπίτι της, μια ηλικιωμένη αφού απομακρύνει τα εγγόνια της σε ασφαλές σημείο επιστρέφει στο σπίτι της και πεθαίνει αγκαλιά, μαζί με τον κατάκοιτο άνδρα της πάνω στο κρεβάτι, δεν μπορούσε να τον αποχωριστεί ούτε στο θάνατο. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις τραγικές ανθρώπινες ιστορίες, που έγιναν γνωστές λίγο μετά την τραγωδία στο ΜΑΤΙ.

  Το ημερολόγιο έγραφε 23 Ιουλίου του 2018 και μέσα σε δύο ώρες μια παραθαλάσσια περιοχή γινόταν στάχτη, παίρνοντας στον θάνατο συνολικά 102 άτομα.


  Το συγκλονιστικότερο όλων, εκτός του φρικτού θανάτου που βρήκαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά εκείνο το καλοκαιρινό απόγευμα ήταν το γεγονός πως στο ΜΑΤΙ, οι άνθρωποι κάηκαν χωρίς να πέσει ούτε ένας κουβάς με νερό. Από την στιγμή που η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος, στις 18:22, όλα είχαν τελειώσει. Όποιος πρόλαβε να απομακρυνθεί από το κόκκινο λιμανάκι και τα γύρω τετράγωνα σώθηκε, όπως και εκείνοι που κατευθύνθηκαν στη θάλασσα αν και απομακρύνθηκαν με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Όσοι δεν πρόλαβαν να φύγουν εγκαίρως, άφησαν σε σπίτια και δρόμους την τελευταία τους πνοή.

  Μπαίνοντας στο ΜΑΤΙ λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ εκείνη της φρικτής νύχτας, η περιοχή ήταν σαν σκηνικό βγαλμένο από ταινία τρόμου. Μερικοί αστυνομικοί να απομακρύνουν τους πολίτες στο ύψος μεγάλου ξενοδοχείου της περιοχής, μοναδικό φώς οι φάροι από τα περιπολικά, πέραν τούτου, σκοτάδι. Στην πυλωτή μιας πολυκατοικίας μια γυναίκα κείτεται νεκρή, φοράει μαύρη ρόμπα και έχει πεθάνει από τις αναθυμιάσεις, προσπάθησε να φύγει από την πολυκατοικία όταν οι φλόγες τύλιξαν το σημείο. Τραγική ειρωνεία, η πολυκατοικία δεν κάηκε αν είχε μείνει στο διαμέρισμά της, θα είχε σωθεί. Καμένη γή και σάρκα έχει τυλίξει την περιοχή. Στο δρόμο για το «κόκκινο λιμανάκι» δεκάδες αμάξια καμένα, ζάντες αυτοκινήτων έχουν λιώσει δείγμα του μεγάλου θερμικού φορτίου.


  Εκεί βρήκαν φρικτό θάνατο πολλοί δεκάδες άνθρωποι που θέλησαν να περάσουν προς το Μαραθώνα καθώς είχε κλείσει η Λεωφόρος και εγκλωβίστηκαν στο σημείο. 27 άτομα προσπάθησαν να βρουν σωτηρία σε ένα χωράφι, αλλά αντί αυτού βρήκαν τον θάνατο καθώς δεν υπήρχε σημείο διαφυγής. Εδώ βρήκε τον θάνατο και ένας άνδρας που είχε πάει τον γιο του στο αεροδρόμιο για να φύγει για Λονδίνο, έκοψε δρόμο μέσα από το ΜΑΤΙ για να βγει στη Λεωφόρο Μαραθώνος, αλλά βρήκε μαρτυρικό θάνατο. Μέχρι να γίνει αντιληπτό πως οδηγοί έμπαιναν στο ΜΑΤΙ από την τροχαία για να κλείσουν την πρόσβαση, άνθρωποι πέθαιναν με την ελπίδα της σωτηρίας.

  Στο ΜΑΤΙ όλα πήγαν στραβά, λίγο ο άνεμος, λίγο η φωτιά στην Κινέτα που είχαν σταλεί όλες οι δυνάμεις λίγο η κακή αρχική εκτίμηση της φωτιάς που είχε ξεκινήσει από οικόπεδο στο Νταού Πεντέλης, λίγο η ανικανότητα των αρμοδίων να συντονίσουν τις ενέργειες, όλα πήγαν λάθος εκείνο το απόγευμα. Το ακόμη χειρότερο δε, ήταν πως η πολιτεία αντί συγγνώμης, έδειξε τους χαροκαμένους πολίτες της περιοχής ως υπεύθυνους της τραγωδίας.
  Μπορεί ποινικά οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας να βγουν αλώβητοι, ηθικά όμως θα είναι πάντα «ένοχοι» στα μάτια των πολιτών. Αρχικά για την αδυναμία βοήθειας των πολιτών, στην συνέχεια για την σύσκεψη παρωδία που όλοι ήξεραν για νεκρούς και όλοι μιλούσαν για… τη φωτιά στη Κρήτη σε ένα μέτωπο που είχε σβήσει και για την αναμενόμενη από την Ιταλία συνδρομή αεροσκαφών.

  Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο, η συνέντευξη Τύπου παρωδία στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι υποστήριζαν ότι όλα στην διαχείριση της κρίσης στο ΜΑΤΙ πήγαν καλά, ενώ μέσα από δορυφορικούς χάρτες ανέλυαν το… σχέδιο εμπρησμού που ποτέ δεν προέκυψε, γιατί πολύ απλά ποτέ δεν υπήρξε, ήταν ένα ακόμη fake news για το οποίο κανείς δεν τιμωρήθηκε.

  Στο ΜΑΤΙ φάνηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού και η ανικανότητα εκείνων των κρατικών λειτουργών που είχαν αναλάβει τις τύχες για εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Και αν ακόμη κοιμούνται ήσυχοι, όσοι αντίκρισαν την φωτογραφία με τα αθώα μάτια της Σοφίας Φιλιπποπούλου και της Βασιλικής Φιλιπποπούλου που κάηκαν μαζί με τους παππούδες τους στο ΜΑΤΙ δεν θα μπορούν ποτέ να κοιμηθούν όπως παλιά.
  Διαβάστε επίσης:
  Ένας χρόνος από την τραγωδία στο Μάτι – Οι μνήμες από τις δραματικές ώρες  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ