19.8 C
Athens
21.2 C
Thessaloniki
Σάββατο 11 Μαΐου 2024
More

    Όταν η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο στο Βελιγράδι το 1999 και έστειλε μηνύματα ειρήνης και αγάπης (εικόνες & βίντεο)


    Σαν σήμερα, πριν από 25 χρόνια, η ΑΕΚ με εμπνευστή τον Δημήτρη Μελισσανίδη, βρέθηκε στο βομβαρδισμένο Βελιγράδι για να στείλει μηνύματα αγάπης και ειρήνης.

    Πιο συγκεκριμένα, την Μεγάλη Τετάρτη, 7 Απριλίου 1999 η ΑΕΚ ταξίδεψε στο Βελιγράδι για να αναμετρηθεί με την Παρτιζάν κι έδωσε τον πιο σημαντικό αγώνα της ιστορίας της. Έναν αγώνα ενάντια στον πόλεμο αφού μια ποδοσφαιρική ομάδα τολμούσε και κατάφερνε να πάει στην καρδιά των βομβαρδισμών και να τους σταματήσει για λίγες ώρες, με το θάρρος, την τόλμη της και της ιδανικά που πρεσβεύει. Το αγωνιστικό κομμάτι, φυσικά, δεν ενδιέφερε την ομάδα. Στόχος της ΑΕΚ, ήταν να δείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό των Σέρβων στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης μέσω του αθλητισμού.


    11618 1 1
    Βελιγράδι – Φιλικό Παρτιζάν – ΑΕΚ

    «Θα παίξουμε για τη φανέλα της ειρήνης»

    Από την άλλη η ENIC είχε δεχθεί πιέσεις από το υπουργείο Αθλητισμού της Αγγλίας, εξ και η προσπάθειά της να πείσει τον Δημήτρη Μελισσανίδη να μην πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι, ωστόσο τόσο εκείνος όσο και οι υπόλοιποι «κιτρινόμαυροι» είχαν πάρει την απόφασή τους.

    «Θα παίξουμε για τη φανέλα της ειρήνης», ήταν το κεντρικό μήνυμα στο στρατόπεδο της ΑΕΚ, η αποστολή της οποίας αναχώρησε αεροπορικώς για τη Βουδαπέστη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

    Ετσι κι έγινε. Ποδοσφαιριστές, τεχνικό τιμ και διοίκηση αψήφησαν τους κινδύνους και πέρασαν οδικώς τα σύνορα τα ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης, αφού προηγουμένως είχαν διανυκτερεύσει στην ουγγρική πρωτεύουσα.


    Παρόντες ήταν και αρκετοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων οι: Γιώργος Κατσιφάρας, Μανώλης Γλέζος, Θόδωρος Κασσίμης, Νικήτας Κακλαμάνης, Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, Παναγιώτης Γρετζελιάς (δήμαρχος Ν. Φιλαδελφείας), Στέλιος Λανδράκης (δήμαρχος Γλυφάδας).

    Επιπλέον, στο «αεροπλάνο της ειρήνης» βρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι: Σοφία Σακοράφα, Αλέξης Κούγιας, Μίλτος Παπαποστόλου, Αντώνης Αντωνιάδης, Δημήτρης Μουρίκης (ΕΠΟ), Τάκης Ανδριάς (ΕΠΟ) Γιάννης Κανάκης (παλαίμαχος), Μίλτος Βεντούρης (Πρόεδρος Ένωσης Δικαστικών Υπαλλήλων), Γιάννης Βούρος (ηθοποιός), Πασχάλης Τσαρούχας (ηθοποιός), Αντώνης Καλογιάννης (τραγουδιστής).

    Η αποστολή έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του και τις ευχαριστίες του, ενώ ευχήθηκε να τελειώσει γρήγορα το κακό που βρήκε τον Σέρβικο λαό. Τα εισιτήρια που είχαν κοπεί για το παιχνίδι μεταξύ της ΑΕΚ και της Παρτιζάν, μπορεί να ήταν 40.000, ωστόσο στο γήπεδο δεν βρέθηκαν περισσότεροι από 25.000, κυρίως λόγω έλλειψης καυσίμων!

    «Θερμά ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό» και «Σταματήστε τον πόλεμο», ήταν τα μηνύματα που αναγράφονταν στους φωτεινούς πίνακες του γηπέδου.

     

    Οι δύο ομάδες μπήκαν μαζί στο γήπεδο κρατώντας ένα πανό που έγραφε το μήνυμα του αγώνα: «NATOstopthewar, stopthebombing». Πριν από τη σέντρα, τηρείται ένα λεπτό σιγής εις μνήμην των θυμάτων από τους βομβαρδισμούς. Ο αγώνας δεν έληξε ποτέ ή καλύτερα έληξε πρόωρα όταν οι οπαδοί των δύο ομάδων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο. Ισως η πιο όμορφη διακοπή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο κόσμος δεν άντεξε. Ήθελε να μπει στο γήπεδο. Να αγκαλιάσει τους παίκτες της Παρτιζάν. Να αγκαλιάσει τους παίκτες της ΑΕΚ. Να τους πει ευχαριστώ που γύρισαν την πλάτη στον πόλεμο και ήρθαν στα μέρη τους.

    aek partizan 1


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ