20.9 C
Athens
20.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Ουκρανία: Πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 800 εκατομμύρια δολάρια εξήγγειλε ο Μπάιντεν


    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξήγγειλε νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν 800 εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία», λαμβάνοντας ουσιαστικά το λόγο μετά το διάγγελμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κογκρέσο μέσω τηλεδιάσκεψης.

    «Αυτό το νέο πακέτο από μόνο του θα προσφέρει άνευ προηγουμένου βοήθεια στην Ουκρανία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η ρωσική εισβολή προκαλεί «τρομερή καταστροφή και φρίκη» στη χώρα.

    Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι τα 800 εκατομμύρια δολάρια που ανακοίνωσε ο κ. Μπάιντεν ήταν μέρος του πακέτου δαπανών που υπέγραψε την Τρίτη και περιλάμβανε βοήθεια 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα βοήθεια 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Τον Φεβρουάριο, ενέκρινε ένα πακέτο όπλων 350 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Τα όπλα που παρασχέθηκαν στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνουν τουλάχιστον 600 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και περίπου 2.600 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

    Όμως η Ουκρανία λέει ότι χρειάζεται εξελιγμένα αντιπυραυλικά συστήματα.
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν επίσης πέντε ελικόπτερα Mi-17, τρία περιπολικά και 70 άλλα οχήματα διαφόρων ειδών, καθώς και φορητά όπλα, τακτικό εξοπλισμό και στρατιωτικό ιατρικό εξοπλισμό, δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

    Τα όπλα προέρχονται από τα υπάρχοντα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, είπε ο αξιωματούχος, και μεταφέρονται σε γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, όπου αποστέλλονται μέσω ξηράς στη δυτική Ουκρανία.

    Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η ενίσχυση θα περιλαμβάνει και drones.

    Αρνείται η Ουάσινγκτον ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν κατά της δημιουργίας μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, άποψη που ενστερνίζεται ομόφωνα και το ΝΑΤΟ. Στη σημερινή σύσκεψη που έγινε στα πλαίσια της Συμμαχίας, υπήρξε ένα ομόφωνο «Όχι» στο ουκρανικό αίτημα, με τη λογική πως ένα τέτοιο βήμα πιθανώς θα οδηγούσε στην έναρξη ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ