13 C
Athens
9.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Παναγιωτόπουλος: «Οι μεταναστευτικές ροές είναι αυξημένες εφέτος – Πρόκειται για παγκόσμια πρόκληση»

    Για την παγκόσμια πρόκληση του μεταναστευτικού μίλησε ο αρμόδιος Υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε σημερινή (24/09) συνέντευξη στο OPEN.

    Αναφορικά με τις ροές, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εχθές όντως τη συζήτηση μίας επίκαιρης ερώτησης στη βουλή είδαμε τα νούμερα που κατά καιρούς έχουνε βγει και υπολογίζουμε ότι κάπου εκεί (60%) πρέπει να είναι αυξημένες οι ροές. Δεν αρνηθήκαμε ποτέ και εγώ προσωπικά, ποτέ δεν κρύφτηκα να πω ότι δεν είναι αυξημένες οι ροές εφέτος για πολλούς λόγους.

    Όμως από κει και πέρα πρέπει να βρούμε την ειδική δυναμική της αύξησης αυτών των ροών γιατί ας πούμε από τον Έβρο, είναι οριακά μειωμένες ήρωες περί το 5% άρα περνάνε λιγότεροι, κάτι αποδίδει εκεί, τα εμπόδια, ο φράχτης, η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και Βουλγαρίας που γίνεται και σε επιτελική βάση σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλά και μεταξύ των αρχών που προστατεύουν τα σύνορα και τον τριών χωρών.


    Από το Βόρειο Αιγαίο επίσης είναι περίπου ίδιες με πέρυσι, εκεί που είναι πολύ αυξημένες οι ροές είναι αφενός από το Νότιο Αιγαίο, στην περιοχή των Δωδεκανήσων και βέβαια το καινούριο στοιχείο είναι η Κρήτη, πέρυσι θυμίζω το είπα και χθες στη Βουλή, εισήλθαν όλο το 2023 77 παράνομοι μετανάστες. Εφέτος, μέχρι στιγμής είναι γύρω στους 2700, άρα έχουμε δραματική αύξηση.

    Βέβαια η Κρήτη είναι διαφορετική υπόθεση διότι ξεκινάς το ταξίδι από τα βόρειοαφρικανικά παράλια, τη Λιβύη κατά κύρια βάση, είναι πολύ πιο επικίνδυνο ταξίδι από το ολιγόλεπτο ταξίδι να περάσεις από μικρασιατικά παράλια στα νησιά μας τα Δωδεκάνησα και δεν γίνεται αυτό κάθε μέρα, γίνεται όμως με μεγαλύτερα πλωτά μέσα, μεγαλύτερα καράβια, όχι πιο ασφαλή ασφαλώς, καρυδότσουφλά θα τα περιέγραφα για αυτό και είναι επικίνδυνο ταξίδι αλλά όπως καταλαβαίνετε έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα».


    Για τη στάση της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι «έχει υπογράψει μία συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2016. Βάση τη συμφωνίας αυτής προβλέπονται επιστροφές στην Τουρκία, επιστροφές δεν γίνονται. Από το τέλος του 2019 και μετά τον Μάρτιο του 2020 και τα γνωστά θέματα στον Έβρο, έχει σταματήσει εντελώς να δέχεται επιστροφές και νομίζω ότι είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να ξαναδούμε.

    Στην αρχή είχε επικαλεστεί τον COVID που ξεσπούσε τότε και επομένως η αδυναμία πλήρους μετακίνησης, που σήμαινε αδυναμία πραγματοποίησης επιστροφών. Η Ευρώπη πρέπει να δει πως θα συζητήσει, να πιέσει ξανά την Τουρκία για να ξαναρχίσει να κάνει η επιστροφές, οι επιστροφές μάλλον θα γίνονται από Ελλάδα.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ