Πειθαρχικές ευθύνες σε δικηγόρους που παραβιάζουν τα υγειονομικά μέτρα

Ανακοίνωση «μήνυμα» προς δικηγόρους σχετικά με το χειρισμό υποθέσεων που αφορούν στην εφαρμογή των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων, αλλά και στον χειρισμό υποθέσεων που σχετίζονται με τη πανδημία του κορονοϊού, εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Ειδικότερα, με την ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή καταδικάζει συνομωμοσιολογίες και άκριτες στοχεύσεις σε βάρος υγειονομικών και εκπαιδευτικών και υπενθυμίζει πως οι δικηγόροι που αναλαμβάνουν υποθέσεις που σχετίζονται με τη πανδημία πρέπει να εκτελούν το καθήκον τους εντός των ορίων της δοθείσης εντολής και των προβλέψεων των διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος.
Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει ότι συμπεριφορές δικηγόρων που παραβιάζουν ή καταστρατηγούν τους κανόνες άσκησης του επαγγέλματος είναι καταδικαστέες και για την αντιμετώπισή τους αρμόδια είναι πειθαρχικά όργανα των Δικηγορικών Συλλόγων.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας αναφέρει τα εξής:
«Η πρωτόγνωρη υγειονομική κατάσταση, που βιώνουμε λόγω της πανδημίας, επιβάλλει ιδίως στους δικηγόρους, λόγω και του δημόσιου χαρακτήρα του λειτουργήματός τους, ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, να επιδεικνύουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και να πρωτοστατούνστην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.
Κατά συνέπεια, γενικεύσεις, αφορισμοί, συνωμοσιολογίες άκριτες στοχεύσεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών και ακραίες θέσεις, μας βρίσκουν αντίθετους , από όποιους και αν εκφράζονται.
Όσον αφορά στον χειρισμό δικαστικών και εξώδικων υποθέσεων, που ανατίθενται σε δικηγόρους, με αφορμή την εφαρμογή των ισχυόντων εκάστοτε υγειονομικών μέτρων, ο δικηγόρος οφείλει να εκτελεί το καθήκον του εντός των ορίων της δοθείσης εντολής και των προβλέψεων των διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος.
Συμπεριφορές που παραβιάζουν ή καταστρατηγούν τους κανόνες άσκησης του επαγγέλματος είναι απερίφραστα καταδικαστέες και για την αντιμετώπισή τους αρμόδια είναι πειθαρχικά όργανα των οικείων Δικηγορικών Συλλόγων, σύμφωνα με τη προβλεπόμενη από τον Κώδικα Δικηγόρων διαδικασία.
Οι δικαστικές και εν γένει δημόσιες αρχές οφείλουν, σύμφωνα με το άρθρο 152 παρ. 1 Κώδικα Δικηγόρων, να γνωστοποιούν στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο τυχόν στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους για την πειθαρχική διερεύνηση συμπεριφορών συναδέλφων».
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αποκλειστικό «L&O»: Θύμα κλοπής μουσικός στο ανοιχτό θέατρο Κολωνού
Σοκ στην Τζια: 20χρονος γύρισε να πάρει το κράνος του και σκοτώθηκε!
Απίστευτο: Έκαναν σεξ και έπεσε από το μπαλκόνι (εικόνες-βίντεο)
Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&ord

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες