Πλιώτας: «Να αναιρεθεί η απόφαση που αποφυλάκισε τον Κορκονέα» – «Ο δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος», λέει η μητέρα του Γρηγορόπουλου

Στη δικαστική αίθουσα όπου συνεδρίασε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου βρέθηκαν σήμερα η μητέρα και της αδελφή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος σε ηλικία 15 ετών έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του πρώην ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Εκεί οι δυο γυναίκες άκουσαν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα να ζητεί την αναίρεση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, η οποία άνοιξε την πόρτα της φυλακής στον Κορκονέα. Με την απόφασή αυτή δικαστές και ένορκοι είχαν αναγνωρίσει το ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου βίου στον πρώην ειδικό φρουρό και τον είχαν επιβάλλει κάθειρξη 13 ετών. Όμως ο Κορκονέας είχε ήδη συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ στον χρόνο που είχε εκτίσει προσμετρήθηκε και ο χρόνος εργασίας του μέσα στο σωφρονιστικό κατάσταση. Έτσι, τον Ιούλιο του 2019 ο πρώην ειδικός φρουρός, που πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο μαθητή τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια, πέρασε ελεύθερος την πύλη των φυλακών.
Στη συνέχεια, όμως, η όλη υπόθεση πήρε άλλη τροπή, καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης που καταδίκασε τον πρώην Κορκονέα σε κάθειρξη 13 ετών που. Ο κ. Πλιώτας και σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ζήτησε να αναιρεθεί η συγκεκριμένη απόφαση και η υπόθεση να οδηγηθεί προς νέα κρίση στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας. Αν η Ολομέλεια κάνει δεκτή την αναίρεση που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τότε ο Κορκονέας θα οδηγηθεί πίσω στη φυλακή καθώς θα αναβιώσει η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης και ο ειδικός φρουρός θα δικαστεί από μηδενική βάση.
Από την πλευρά της πρόεδρος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου της χώρας Μαρία Γεωργίου με την έναρξη της διαδικασίας ανέφερε ότι μετά τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα η απόφαση αυτή που θα εκδώσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Η αναίρεση Πλιώτα
Ειδικότερα, στην αγόρευσή του σήμερα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο κ. Πλιώτας τόνισε ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής. Όπως ανέφερε ο πρώτος τη τάξει εισαγγελικός λειτουργός της χώρας, η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη για τη χορήγηση αυτού του ελαφρυντικού σε κατηγορούμενο, αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο. «Το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου» ανέφερε ο ακόμη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επισήμανε πως η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον Κορκονεα στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.
Σύμφωνα με τον κ. Πλιώτα στην συγκεκριμένη απόφαση που αποφυλάκισε τον Κορκονέα αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου. Ακόμη αγνοήθηκαν και πραγματικά περιστατικά που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού του κατηγορούμενου σε μια σειρά από αγαθά, όπως και η κατάθεση της μητέρας του άτυχου νέου. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στην ίδια απόφαση γίνεται αποδεκτός ο ευθύς δόλος του Κορκονέα, ο οποίος προσέβαλε το υπέρτατο αγαθό της ζωής.
Από την πλευρά τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας του 15χρονου μαθητή, Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησαν τον λόγο επί της αναίρεσης, αλλά η Ολομέλεια, μετά από διάσκεψη, αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία ότι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Στη συνέχεια ο συνήγορος του Κορκονέα Ευάγγελος Ανδρούλας, ο οποίος αντέκρουσε τους λόγους αναίρεσης. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση της και όρισε εισηγήτρια την αρεοπαγίτη Άννα Αγγελάτου.
«Κυκλοφορεί ελεύθερος»
Η μητέρα του αδικοχαμένου μαθητή Τζίνα Τσαλικιάν κατά την αποχώρησή της από τον Άρειο Πάγο, ανέφερε για τον γιο της Αλέξανδρο: «Κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής του στα 15 χρόνια. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν ένα παλικάρι 29 χρόνων. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος».
Για μία υπόθεση που έχει στιγματίσει και έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι έκανε λόγο η δικηγόρος της οικογένειας Τσαλικιάν, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας πως ο Κορκονέας κυκλοφορεί από τις 30/7 2019 ελεύθερος και στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η αναίρεση του Εισαγγελέα αυτό θα αποτελέσει ενθάρρυνση για τον επόμενο εγκληματία παιδιού.
Τέλος ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε πως αποφάσεις που υπαγορεύονται από διάφορες σκοπιμότητες υπονομεύουν την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης και την εμπιστοσύνη του πολίτη σε αυτή. «Η μάνα και η οικογένεια του Αλέξανδρου ζητούν λύτρωση στο δράμα που ζουν εδώ και 15 έτη», σημείωσε.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες