ΠΟΑΣΥ: Αύξηση στις ώρες των νυχτερινών και οδοιπορικά για τις μεταγωγές

Βγήκαν αρκετές ειδήσεις από την κοπή πίτας της ΠΟΑΣΥ, εκδήλωση στην οποία απηύθυνα χαιρετισμό και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Με την καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας και την ανταλλαγή αμοιβαίων ευχών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου για το νέο έτος Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, το οποίο συνεδρίασε στην Αθήνα το διήμερο 27 και 28 Ιανουαρίου 2022, αμέσως μετά την προηγηθείσα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό: ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κωνσταντίνος ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, η Επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας κα Ιωάννα ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ, ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ κ. Αθανάσιος ΓΛΑΒΙΝΑΣ, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ, ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ κ. Κωνσταντίνος ΤΣΙΓΚΑΣ και ο Πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ κ. Δημήτριος ΡΩΤΑΣ.
Επίσης, παρέστησαν και τίμησαν την τελετή έναρξης των εργασιών ο Προϊστάμενος Επιτελείου Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ, ο Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής/Σωφρονιστικής Πολιτικής, Υποστράτηγος κ. Σπυρίδων ΣΚΛΑΒΟΣ, ο Διευθυντής Αστυνομίας Αθηνών, Ταξίαρχος κ. Ιωάννης ΣΚΟΥΡΑΣ, ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ κ. Βασίλειος ΛΑΜΠΡΟΥ, ο Πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ κ. Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ κ. Δημήτριος ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ.
Την πίτα ευλόγησε ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος ΚΟΥΡΤΕΣΗΣ, στέλνοντας μαζί με τις ευχές και τις ευλογίες του προς όλους, μηνύματα συναδελφικής αγάπης και κοινωνικής προσφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας.
Εκτενής ενημέρωση για τις προτεραιότητές
Κατά τις εργασίες και των δυο οργάνων του συνδικαλιστικού μας κινήματος, με την έναρξη της νέας συνδικαλιστικής χρονιάς, έγινε εκτενής ενημέρωση για τις προτεραιότητές μας και τονίστηκε η αναγκαιότητα του εποικοδομητικού διαλόγου και της ενότητας ώστε χωρίς κομματικές διαιρέσεις και παραταξιακά ψηφοδέλτια, να αγωνιστούμε όλοι μαζί για τα δίκαια αιτήματά μας.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ χαρακτήρισε το 2022 χρονιά ορόσημο για την ΠΟΑΣΥ και την Ελληνική αστυνομία, επιμένοντας στην επίλυση σε πρώτη προτεραιότητα των αιτημάτων εκείνων που θα συμβάλλουν τόσο στη θωράκιση του λειτουργήματός μας όσο και στην έμπρακτη αναγνώριση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και την κοινωνία, οι οποίες όπως έδειξε και η πρόσφατη κακοκαιρία είναι αναντικατάστατες και μοναδικές κάθε φορά που ο κρατικός μηχανισμός παρουσιάζει προβλήματα.
Μετά τη θεσμοθέτηση της ανωτατοποίησης της εκπαίδευσης και του βαθμολογίου, εργαζόμαστε για τη θεσμοθέτηση της εργασίας ως επικίνδυνης, σε συνάρτηση με το ειδικό μισθολόγιο και τις αποφάσεις του ΣτΕ, θέτοντας τις βάσεις για την επίλυση ενός πολύχρονου αιτήματός μας με τεκμηριωμένες και αδιαμφισβήτητες θέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, θα συζητηθούν οι προτάσεις που θα συγκεντρωθούν, ενώ ο φορέας ειδικού σκοπού της ΠΟΑΣΥ, που ιδρύσαμε, θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών αφού υπογραφτεί σχετικό Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΠΟΑΣΥ και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να εκπονηθούν για πρώτη φορά ευρείας κλίμακας μελέτες για τις επιπτώσεις του αστυνομικού λειτουργήματος στην υγεία και στο βιώσιμο ζωής του αστυνομικού (επικινδυνότητα, στρες, ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας κλπ).
Επίσης, έχει επέλθει το πλήρωμα του χρόνου για την επίλυση άλλων αιτημάτων που συζητήθηκαν ήδη με τους συναρμόδιους υπουργούς, όπως η κατάργηση του πλαφόν των 48 ωρών για τα νυχτερινά, η χορήγηση του ΒΟΕΑ, τα οδοιπορικά έξοδα με βάση τη νέα κανονιστική περί μεταγωγών και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Χαιρετίζοντας τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ ευχαρίστησε την Ελληνίδα και τον Έλληνα Αστυνομικό, τονίζοντας ότι στηρίζουμε όσο κανένας άλλος σε αυτήν τη χώρα την κοινωνική συνοχή του κράτους και τη βιώσιμη προοπτική της πατρίδας μας.
Αναφέρθηκε ονομαστικά σε όλες τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας που συμβάλουν σε αυτό και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον απεγκλωβισμό 2.200 συμπατριωτών μας, κυρίως από την Αττική οδό, εν μέσω σφοδρής χιονοθύελλας.
Αναφερόμενος στη συνεργασία με την ΠΟΑΣΥ στους πέντε μήνες που βρίσκεται στο Υπουργείο, τόνισε ότι υπάρχει ικανοποίηση διότι αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά χρονίζοντα προβλήματα (εκπαίδευση, βαθμολόγιο, αποδέσμευση κονδυλίων στο ΤΑΠΑΣΑ κλπ), ενώ δρομολογούνται πολιτικές σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον κ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ, που θα ανακουφίζουν την αστυνομία από τα πάρεργα και τη γραφειοκρατική χαρτούρα (ψηφιοποίηση περίπου 34 υπηρεσιών).
Δίκαιο το αίτημα για την αύξηση νυχτερινής απασχόλησης
Στη συνέχεια τόνισε ότι είναι απολύτως δίκαιο το αίτημα για την αύξηση του ανωτάτου ορίου νυχτερινής απασχόλησης στις 64 ώρες και γι’ αυτό θα εγκριθεί, ενώ πολύ σύντομα με σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αστυνομική εκπαίδευση, θα λυθεί και το θέμα με τα οδοιπορικά των αστυνομικών που συνοδεύουν κρατουμένους.
Για την επικινδυνότητα της εργασίας συμφώνησε ότι έχει προωθηθεί μία λύση – δημιουργική και τεκμηριωμένη, μεταξύ του τριγώνου των δύο Υπουργείων και της ΠΟΑΣΥ, ώστε αυτό που βιώνουμε όλοι εμπειρικά, να αποτυπωθεί και επιστημονικά.
Τέλος, για το ΒΟΕΑ, τόνισε ότι πολύ σύντομα, θα υπάρξει θετική ανταπόκριση.Από την πλευρά του και ο κ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ επιβεβαίωσε τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις, ενώ για το μείζον ζήτημα της επικινδυνότητας της εργασίας, στάθηκε στον ειδικό χαρακτήρα του ειδικού μισθολογίου και την εγγενή επικινδυνότητα του αστυνομικού λειτουργήματος. Επίσης, επιβάλλεται, όπως είπε, μέσα από μια τεκμηριωμένη έρευνα η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και του εξοπλισμού ώστε το λειτούργημα να είναι λιγότερο ανθυγιεινό και επικίνδυνο.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι για πρώτη φορά από την ενεστώσα Κυβέρνηση γίνονται ουσιαστικά βήματα και επιλύονται προβλήματα μιας εγκαταλελειμμένης και παραμελημένης αστυνομίας. Αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των Αθηναίων στον Έλληνα και την Ελληνίδα Αστυνομικό, για την προσφορά τους, από τον Έβρο έως τα Εξάρχεια, υπενθύμισε την εκπλήρωση του χρέους μας, τιμώντας τη μνήμη του Νεκτάριου ΣΑΒΒΑ με τη μετονομασία της οδού που άνανδρα δολοφονήθηκε από τρομοκράτες το 2009 στα Πατήσια, αλλά και αποκαθιστώντας τις φθορές που προκάλεσαν στο μνημείο του, αδίστακτοι και χυδαίοι.
Αναγκαίες οι προσλήψεις αστυφυλάκων
Με τις τοποθετήσεις τους τέλος, οι εκπρόσωποι των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων ανέδειξαν πολλά προβλήματα τοπικού και γενικού ενδιαφέροντος όπως η αναγκαιότητα πολύ περισσότερων προσλήψεων αστυφυλάκων φέτος, οι κενές οργανικές θέσεις, οι προβληματικές αποσπάσεις, τα ανεξόφλητα οδοιπορικά και νυχτερινά, η καθιέρωση επιδόματος δυσμενούς διαβίωσης στην Αττική, η μοριοδότηση υπηρεσιών, η εγκατάσταση καμερών σώματος, η χορήγηση ειδών ιματισμού, ο πειθαρχικός έλεγχος των διοικούντων, το επίδομα παραμεθορίου, η παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες (Αττική οδός, ΠΑΕ, διενέργεια γκάλοπ κλπ), η καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας και η πιθανή αξιοποίηση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, η υποκαταγραφή της εγκληματικότητας, η επιμονή στα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας, το καθηκοντολόγιο, η λειτουργία της Πανεπιστημιακής αστυνομίας, τα επικίνδυνα οχήματα διμοιριών, η λειτουργία σκοπευτηρίων, η ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών (διαγωνισμοί προμηθειών, υποψήφιοι αστυνομικές σχολές), η συμμετοχή αστυνομικών – μαρτύρων σε δίκες εξ αποστάσεως κλπ).
Με εδραία την πεποίθηση ότι εκφράζουμε τις αγωνίες της συντριπτικής πλειοψηφίας του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει και του επικείμενου πανελλαδικού συνεδρίου, συνεχίζουμε τον αγώνα με πίστη στην ενότητα του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Όλοι μαζί, χωρίς εσωστρέφεια, απαλλαγμένοι από διχαστικές πρακτικές και κομματικές αγκυλώσεις, προχωράμε στις τροποποιήσεις των Καταστατικών, σύμφωνα με το ν.4873/2021 -ΦΕΚ 16/12/21, (ενιαίο ψηφοδέλτιο) και ν. 4808/21 -ΦΕΚ 19-6-21, (αξιοποίηση ηλεκτρονικών μέσων, καταχώρηση οργάνωσης κλπ).
Η ενότητά μας αναγκαία προϋπόθεση για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες του συνδικαλιστικού μας κινήματος τη χρονιά ορόσημο 2022.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες