11.4 C
Athens
11.8 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Ποινικός Κώδικας: Οι τελικές αλλαγές για τρομοκρατία, αποφυλακίσεις, επιθέσεις σε δημοσίους υπαλλήλους και συμβολαιογράφους


    Σειρά αλλαγών επήλθαν στον Ποινικό Κώδικα για αδικήματα που αφορούν σε τρομοκρατία, επιθέσεις σε συμβολαιογράφους που διενεργούν πλειστηριασμούς, επιθέσεις σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, κλοπές, δωροδοκία υπαλλήλων, αποφυλακίσεις πολυισοβιτών αλλά και οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ.
    Το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται ένα βήμα πριν καταθέσει το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές σε βασικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα προς ψήφιση στη Βουλή. Δεκάδες είναι οι τροποποιήσεις και βελτιώσεις σε βασικά άρθρα του Κώδικα, μετά και την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης.
    Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» αυστηροποείται η νομοθεσία για όσους λαμβάνουν μέρος σε επιθέσεις σε συμβολαιογραφικά γραφεία που διενεργούν πλειστηριασμούς αλλά και για όσους επιτίθενται σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
    Συγκεκριμένα, προβλέπεται ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία έτη για τους δράστες επιθέσεων που έχουν γίνει σε συμβολαιογραφικά γραφεία και διακόπτουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών. Παράλληλα, ορίζεται πως όσοι παράνομα εισέρχονται και απλά παραμένουν σε συμβολαιογραφικά γραφεία που διεξάγονται πλειστηριασμοί τιμωρούνται με εξάμηνη φυλάκιση.
    Επιπλέον, προβλέπεται φυλάκιση έως τρία έτη για όποιον παράνομα εισέρχεται και παραμένει σε δημόσια κτήρια (νοσοκομεία, πρεσβείες, δικαστήρια, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ΔΕΗ, κ.λπ.) «και προκαλεί έτσι διακοπή η σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας».
    Την ίδια ώρα με τις νέες διατάξεις, επανέρχεται η δυνατότητα των εισαγγελικών αρχών να παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα για περιστατικά επιθέσεων σε δημοσίους υπαλλήλους (π.χ. εφοριακούς) εν άσκησης των καθηκόντων τους.
    Τρομοκρατία και μολότοφ
    Με τις νέες διατάξεις η εσωτερική νομοθεσία εναρμονίζεται με κοινοτική οδηγία και για πρώτη φορά θεσπίζονται ποινές ακόμη και για ταξίδια στο εξωτερικό υπόπτων για τρομοκρατία.
    Στο πλαίσιο, αυτό για πρώτη φορά συνιστά επιβαρυντική περίσταση «η κατασκευή, η προμήθεια ή κατοχή όπλων, εκρηκτικών υλών και χημικών ή βιολογικών υλικών ή υλικών που εκπέμπουν επιβλαβείς για τον άνθρωπο ακτινοβολίες προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης».
    Φυλάκιση έως δυο έτη προβλέπεται όμως και για όσους στρατολογούν νέα μελή σε τρομοκρατική οργάνωση η «παρέχουν σε αυτούς οδηγίες, πληροφορίες, ή κατευθύνσεις». Με τις ίδιες ποινές τιμωρούνται και όποιοι εκπαιδεύουν άλλα πρόσωπα στην κατασκευή ή χρήση εκρηκτικών (μολότοφ, κ.λπ.), πυροβόλων ή άλλων όπλων η επιβλαβών ή επικινδύνων ουσιών ή άλλων ειδικών μεθόδων ή τεχνικών» για διάπραξη εγκλημάτων τρομοκρατίας.
    Επιπλέον, με τις νέες διατάξεις προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως τρία έτη «σε όποιον δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του Διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο δημόσια τάξη».
    Μάλιστα, με την ίδια ποινή φυλάκισης (έως τρία έτη) τιμωρείται όποιος πραγματοποιεί ταξίδια «με σκοπό να τελέσει ή να συμβάλει στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος».
    Με τις τελικές αλλαγές αναβαθμίζεται σε κακούργημα η χρήση μολότοφ σε δημόσιους χώρους και όταν παραβιάζονται οι διατάξεις για τη διατάραξη της κοινής ειρήνης.
    Δωροδοκία υπαλλήλου, αποφυλακίσεις και κλοπές
    Όσον αφορά στο αδίκημα της δωροδοκίας – δωροληψίας υπαλλήλου αυτό μετατρέπεται σε κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη 10 ετών. Την ίδια ώρα, με κάθειρξη έως οκτώ έτη αλλά και χρηματική ποινική θα τιμωρείται όποιος δωροδοκεί δημόσιο υπάλληλο.
    Σχετικά με τις αποφυλακίσεις δικαίωμα να αιτηθούν την αποφυλάκισή τους υπό όρους θα έχουν με τις νέες διατάξεις όσοι καταδικασθέντες σε ισόβια έχουν παραμείνει στη φυλακή 22 έτη και όχι 17 όπως προβλέπεται σήμερα.
    Ως κακούργημα που θα τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη άλλα και χρηματική ποινή, θα αντιμετωπίζεται και το αδίκημα της κλοπής όταν η αξία των κλοπιμαίων είναι άνω του ποσού των 120.000 ευρώ. Επίσης, κακούργημα αποτελεί και η κλοπή ή διάρρηξη που έγινε από δυο η περισσότερα άτομα που είχαν συγκροτήσει συμμορία για το σκοπό αυτό.
    Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών
    Τέλος, σημαντικές διατάξεις που αφορούν στην ασφάλεια στους δρόμους εμπεριέχονται στο τελικό κείμενο του Ποινικού Κώδικα. Με τις συγκεκριμένες διατάξεις προβλέπεται μέχρι και ισόβια κάθειρξη για όποιον οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και προκαλέσει απώλεια ανθρώπινων ζωών.
    Συγκεκριμένα, όποιος οδηγεί έχοντας καταναλώσει αλκοόλ ή έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ή οδηγεί αντίθετα σε ρεύμα κυκλοφορίας ή πραγματοποιεί επικινδύνους ελιγμούς ή λαμβάνει μέρος σε αυτοσχέδιους αγώνες, τιμωρείται: Α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή εάν προκάλεσε κίνδυνο σε υλικά αγαθά. Β) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους εάν προκάλεσε κίνδυνο σε άνθρωπο. Γ) με κάθειρξη έως δέκα ετών εάν προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις. Δ) Με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν επήλθε απώλεια ανθρώπινης ζωής και Ε) Με ισόβια κάθειρξη εάν ο θάνατος πολλών ανθρώπινων ζωών.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ