16 C
Athens
10.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024
More

    Ποιοι αστυνομικοί δεν μπορούν να αποσπαστούν χωρίς την γραπτή συγκατάθεσή τους;

    Ο Γιώργος Δεληγιώργης γράφει για το ποιοι αστυνομικοί δεν μπορούν να αποσπαστούν χωρίς την γραπτή συγκατάθεσή τους.

    Συνάδελφοι, μετά από τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Θεσσαλονίκη, με τις υποχρεωτικές αποσπάσεις που διατάσσονται από την ηγεσία μας για την Τροχαία, ΟΠΚΕ και όχι μόνο, ας δούμε τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

    1. Σύμφωνα με το ΠΔ.100/2003, άρθρο 19 παρ. 2 εδαφ. γ και παρ. 5, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί και είναι αυτά που μνημονεύονται στην εν λόγω διαταγή του ΑΕΑ αναφέρεται:


    • στη μεν παράγραφο 2 του εν λόγω άρθρου για το ποιος είναι ο σκοπός της απόσπασης, το χρονικό διάστημα της που είναι τρεις μήνες και ότι η παράταση της δίνεται μετά από την επιθυμία του αποσπασμένου και μόνο, “Για την ενίσχυση Υπηρεσίας προς αντιμετώπιση εποχιακών ή άλλων σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, μέχρι τρεις (3) μήνες, με δυνατότητα παράτασης μέχρι τρεις (3) ακόμη μήνες, εφόσον συναινεί σ’ αυτή ο αποσπασμένος”,  ενώ
    • στη δε παράγραφο 5 εδάφ. 3 του άρθρου 19 του Π.Δ. 100/2003, αναφέρεται ρητά ότι νέα απόσπαση Αστυνομικού δεν επιτρέπεται αν έχει συμπληρωθεί το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο και δεν έχει παρέλθει έτος από τη λήξη της προηγούμενης απόσπασης!

    2. Με έναν καινούργιο ευρηματικό τρόπο, η ηγεσία παρατείνει τις εν λόγω αποσπάσεις πέραν του τριμήνου, διατάσσοντας στο τέλος του επιτρεπόμενου ορίου των τριών μηνών, τη διάθεση των εν λόγω συναδέλφων για έναν μήνα ακόμη!

    Στη συνέχεια παρατείνει το ήδη τετράμηνο της μετακίνησης με άλλους δύο μήνες, με διάθεση ανά μήνα. Με αυτόν τον τρόπο μετακινεί έντεχνα τους συναδέλφους μας για χρονικό διάστημα 6 μηνών συνολικά, χωρίς την συγκατάθεση-επιθυμία τους, παραβιάζοντας την αρχή της παραγράφου 2 που προαναφέρθηκε. Η έννοια της «προσωρινής μετακίνησης» αποτυπώνεται στο άρθρο 20 του Π.Δ. 100/2003 ως εξής:


    «Οι προσωρινές μετακινήσεις γίνονται μόνο για την αντιμετώπιση έκτακτων, επειγουσών και σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, διατάσσονται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές και τους Διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων ή εξομοιούμενων Υπηρεσιών για Υπηρεσίες της δικαιοδοσίας τους και διαρκούν όσο χρόνο διαρκεί η ανάγκη που τις επέβαλε, όχι όμως πέραν του μηνός».

    Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε η νομική έννοια της μετακίνησης, δεν συνάδει με τον τρόπο που αυτή χρησιμοποιείται από τη Διοίκηση. Δεν μπορεί να παίρνει την μορφή της τρίμηνης απόσπασης ή της παράτασης αυτής, χωρίς την επιβεβλημένη από το Νόμο συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου Αστυνομικού.

    Έχει άλλη μορφή και αφορά την αντιμετώπιση έκτακτων, επειγουσών και σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών και όχι την αδυναμία της Διοίκησης να στελεχώσει κατά την περίοδο των μεταθέσεων τις Υπηρεσίες ως όφειλε, σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες που αυτή όφειλε να έχει προβλέψει!

    Η συνεχής καταστρατήγηση του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος παραβιάζει κατάφωρα τα εργασιακά δικαιώματα των Αστυνομικών και δεν είναι αποδεκτή από το Συνδικαλιστικό μας Κίνημα.

    Οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αυτή την δύσκολη θέση θα πρέπει άμεσα να υποβάλλουν σχετικές αναφορές παραπόνων στην Υπηρεσία τους και στη συνέχεια να διεκδικήσουν δικαστικώς το δίκιο τους και την αποζημίωση τους, με την συνδρομή των Συνδικαλιστικών Σωματείων που ανήκουν.

    Γράφει ο Γιώργος Δεληγιώργης

    Πηγή: policenet.gr



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ