Πόλεμος στην Ουκρανία: Καθ’ οδόν για τη Μαριούπολη αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού – Σε μια νέα απέλπιδα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων

Μια αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού που ταξιδεύει στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη θα επιχειρήσει σήμερα Σάββατο ακόμη μια προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων πολιορκούμενη πόλη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να ανασυντάσσονται για νέες επιθέσεις στα νοτιοανατολικά.

Η Μαριούπολη, που παραμένει υπό πολιορκία από τις πρώτες μέρες της εισβολής της Ρωσίας που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, ήταν ο κύριος στόχος της Μόσχας στη νοτιοανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας. Δεκάδες χιλιάδες βρίσκονται εκεί παγιδευμένοι με ελάχιστη πρόσβαση σε τροφή και νερό.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) έστειλε χθες μια ομάδα για να ηγηθεί μιας πομπής περίπου 54 ουκρανικών λεωφορείων και άλλων ιδιωτικών οχημάτων να φύγουν από την πόλη, αλλά γύρισαν πίσω, λέγοντας ότι οι συνθήκες καθιστούσαν αδύνατη τη συνέχιση της διαδρομής.

Σκοπός η ασφαλής διέλευση αμάχων

«Θα προσπαθήσουν ξανά το Σάββατο για να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση αμάχων», ανέφερε η ΔΕΕΣ σε ανακοίνωσή της. Μια προηγούμενη προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων του Ερυθρού Σταυρού στις αρχές Μαρτίου απέτυχε επειδή η πορεία κρίθηκε ότι δεν ήταν ασφαλής.

Ρωσία και Ουκρανία έχουν συμφωνήσει πολυάριθμες φορές για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων κατά τη διάρκεια του πολέμου για τη διευκόλυνση απομάκρυνσης χιλιάδων αμάχων από πόλεις σε εμπόλεμες συρράξεις, με τις συμφωνίες να μην τηρούνται και τις δύο εμπόλεμες πλευρές να ανταλλάζουν κατηγορίες για την αποτυχία των ανθρωιπιστικών επιχειρήσεων

Η ΔΕΕΣ ανέφερε ότι η επιχείρηση της Μαριούπολης έχει εγκριθεί και από τις δύο πλευρές, αλλά εξακολουθεί να εξετάζει σημαντικές λεπτομέρειες, όπως ο ακριβής χρόνος και ο προορισμός της πομπής, η οποία θα οδηγήσει σε μια απροσδιόριστη τοποθεσία στην Ουκρανία.

Νέα προειδοποίηση από Ζελένσκι

Σε μια ομιλία με βίντεο νωρίς το πρωί, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κινούνται προς την περιοχή Ντονμπάς και στα βορειοανατολικά προς την κατεύθυνση του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, όπου προηγούμενα ρωσικά πλήγματα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αστικές περιοχές.

«Ελπίζω ότι μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν λύσεις για την κατάσταση στη Μαριούπολη», είπε ο Ζελένσκι. «Όλος ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει σε αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή».

Στις ειρηνευτικές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία είπε ότι το Ντονμπάς, όπου υποστηρίζει φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014, θα είναι πλέον το επίκεντρο των πολεμικών προσπαθειών της. Τα ρωσικά στρατεύματα άφησαν πίσω τους κατεστραμμένα χωριά και τα δικά τους εγκαταλελειμμένα τανκς καθώς απομακρύνονταν από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Η Ρωσία χαρακτήρισε την απόσυρση των δυνάμεών της κοντά στο Κίεβο ως μια χειρονομία καλής θέλησης στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να ανασυνταχθούν αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες λόγω της αποφασιστικής ουκρανικής αντίστασης.

Πέρα από τα σύνορα από το Χάρκοβο στη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ, η Μόσχα είπε ότι ουκρανικά ελικόπτερα έπληξαν μια αποθήκη καυσίμων χθες Παρασκευή, προκαλώντας τεράστια φωτιά. Η Ουκρανία αρνήθηκε την ευθύνη για το περιστατικό, το πρώτο του είδους του στον πόλεμο.

Η φωτιά κατέστρεψε πολλές δεξαμενές πετρελαίου και πιθανότατα θα προσθέσει βραχυπρόθεσμη πίεση στις ήδη εκτεταμένες αλυσίδες εφοδιαστικής της Ρωσίας, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις στο Χάρκοβο, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το περιστατικό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Η Ρωσία θα ενισχύσει τα δυτικά της σύνορα, ώστε να μην «περνά το μυαλό κανενός να επιτεθεί», είπε αργότερα ο Ρώσος αξιωματούχος.

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες