14.3 C
Athens
9.9 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    ΠΟΜΕΝΣ: Γονική Άδεια Ανατροφής Τέκνου έως την συμπλήρωση της ηλικίας των 8 ετών

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) στέλνει επιστολή προς τους βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας, η οποία αναφέρεται στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να αιτηθούν την γονική άδεια για την ανατροφή του παιδιού τους.

    Ολόκληρη η επιστολή της ΠΟΜΕΝΣ

    Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

    1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, αναδεικνύει μέσω της Αντιπροεδρίας Μέριμνας Προσωπικού και σε συνέχεια σχετικού εγγράφου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (Ε.Σ.Π.Ε.Λ), το θέμα της MH εναρμόνισης του (α) σχετικού, με τις διατάξεις του «Μέρους ΙΙΙ» του (β) ομοίου, όσον αφορά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να αιτηθούν την γονική άδεια για την ανατροφή του παιδιού τους.


    2. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 28 του β σχετικού:

    «Κάθε εργαζόμενος γονέας ή πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα έχει ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα γονικής άδειας για την ανατροφή του παιδιού, διάρκειας τεσσάρων (4) μηνών, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει συνεχόμενα ή τμηματικά, μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των οκτώ (8) ετών, με σκοπό την εκπλήρωση των ελάχιστων υποχρεώσεων ανατροφής προς αυτό. Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου ηλικίας έως οκτώ (8) ετών, η γονική άδεια χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια.»


    3. Η έναρξη ισχύος του «Μέρους ΙΙΙ» του N.4808/2021, αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι στις 19 Ιουνίου 2021. Στο άρθρο δε 25 παρ.1 αναφέρεται:

    «Το παρόν Κεφάλαιο εφαρμόζεται σε όλους τους εργαζόμενους γονείς, φυσικούς, θετούς, ανάδοχους, καθώς και στις τεκμαιρόμενες μητέρες του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, όπως επίσης και στους φροντιστές, σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 26, οι οποίοι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, τον δημόσιο τομέα, τα ν.π.δ.δ., τους Ο.Τ.Α. και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως ορίζεται στο άρθρο 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και ορισμένου χρόνου, των συμβάσεων ή σχέσεων προσωρινής απασχόλησης του άρθρου 115 του ν. 4052/2012 (Α’ 41) και της έμμισθης εντολής, ανεξάρτητα από τη φύση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Εφαρμόζεται επίσης στους εργαζομένους που έχουν προσληφθεί ή προσλαμβάνονται από την Πολεμική Αεροπορία και απασχολούνται στην Αμερικανική Ναυτική Ευκολία Σούδας.»

    4. Συνακόλουθα καθίσταται σαφές, ότι ο Νομοθέτης, θεσμοθέτησε το ανωτέρω δικαίωμα, σεβόμενος το Σύνταγμα καθώς και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, έχοντας ως γνώμονα την ισότητα στο χώρο της εργασίας, καθώς και την προστασία του θεσμού της οικογένειας, εναρμονίζοντας την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή για όλους τους εργαζόμενους γονείς.

    Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

    5. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, αναδεικνύει ως απορρέουσα υποχρέωση της Πολιτικής και Στρατιωτικής μας Ηγεσίας, την άμεση εναρμόνιση του (α) σχετικού με τις προβλέψεις του «Μέρους ΙΙΙ» του (β) ομοίου, όσον αφορά, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να αιτηθούν την γονική άδεια για την ανατροφή του παιδιού τους, ικανοποιώντας το αίσθημα δικαίου και την αρχή της ίσης μεταχείρισης, ώστε των ανωτέρω δικαιωμάτων, να καταστούν κοινωνοί και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ