Search
Close this search box.

Πορεία εκπαιδευτικών και φοιτητών για το νομοσχέδιο στα ΑΕΙ – Κλειστή η Πανεπιστημίου

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιείται αυτήν την ώρα από εκπαιδευτικούς και φοιτητές οι οποίοι είναι κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ.

«Ήδη ακριβοπληρώνουμε συνεχώς την απόκτηση προσόντων και πιστοποιήσεων, μόνο και μόνο για μια θέση εργασίας επισφαλή, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα, για μια θέση στους πίνακες αναπληρωτών.

Ήδη, η αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα έχει οδηγήσει 1 στους 3 αποφοίτους να δουλεύει σε διαφορετικό αντικείμενο από αυτό που σπούδασε, 17,5% των νέων αποφοίτων να είναι άνεργοι και 500 χιλιάδες πτυχιούχοι να έχουν φύγει στο εξωτερικό», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του εκπαιδευτικοί και φοιτητές.

Η ανακοίνωση για το νομοσχέδιο

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που πάει για ψήφιση στη Βουλή, πρέπει άμεσα να αποσυρθεί!

Ξέρουμε από πρώτο χέρι τις συνέπειες των προηγούμενων εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, που υπερψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας. Ήδη ακριβοπληρώνουμε συνεχώς την απόκτηση προσόντων και πιστοποιήσεων, μόνο και μόνο για μια θέση εργασίας επισφαλή, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα, για μια θέση στους πίνακες αναπληρωτών. Ήδη, η αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα έχει οδηγήσει 1 στους 3 αποφοίτους να δουλεύει σε διαφορετικό αντικείμενο από αυτό που σπούδασε, 17,5% των νέων αποφοίτων να είναι άνεργοι και 500 χιλιάδες πτυχιούχοι να έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετατρέπει ακόμη πιο φανερά τα πανεπιστήμια σε αυτόνομες, επιχειρηματικές μονάδες. Την ίδια στιγμή, τα πανεπιστήμια όχι μόνο δεν θα καλύπτουν τις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών, αλλά η έρευνα και η επιστήμη θα υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, που ως «χορηγοί» θα πλουτίζουν ακόμη περισσότερο αξιοποιώντας δημόσιες υποδομές και προσωπικό.

poreia

Παράλληλα, κι ενώ τα πανεπιστήμια είναι ήδη υποστελεχωμένα και μεγάλος όγκος των λειτουργικών αναγκών καλύπτεται από εργαζόμενους, με ελαστικά ωράρια, πολλές διαφορετικές σχέσεις εργασίας, με το άγχος της ανασφάλειας και λιγότερα δικαιώματα, το νομοσχέδιο επεκτείνει και μονιμοποιεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας για εργαζόμενους και διδάσκοντες, ενώ θεσμοθετεί την υπερωριακή απασχόληση, τη δουλειά Σαββατοκύριακα και αργίες.

Την ίδια στιγμή, για να τρομοκρατηθεί «ο εχθρός λαός», η κυβέρνηση φέρνει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, θεσπίζει πιο αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο, υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους. Όπως αποδεικνύει περίτρανα και η εφαρμογή του νόμου – έκτρωμα του Χατζηδάκη, πάντοτε η αντεργατική πολιτική επιβάλλεται με μέτρα αυταρχισμού και καταστολής.

Σύσσωμοι φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, γονείς, εκπαιδευτικοί, όλοι εμείς που δίνουμε καθημερινό αγώνα για τη μόρφωση της νεολαίας και για την επιβίωση, με τους τσακισμένους μισθούς, με τις ανύπαρκτες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με την ακρίβεια να κατατρώει και το τελευταίο ευρώ που μένει στην τσέπη μας, δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί το Πανεπιστήμιο σε επιχείρηση, οι φοιτητές σε πελάτες και τα πτυχία σε διαβατήρια για την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Τα σχέδια τους δε θα περάσουν!».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας για την πορεία

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν αυτή την ώρα σύλλογοι φοιτητων για το νέο νομοσχέδιο για την λειτουργία των ΑΕΙ. Οι φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια και θα κατευθυνθούν προς την Βουλή.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΛΑΣ κλειστή είναι αυτή την ώρα η οδός Πανεπιστημίου, ενώ αναμένεται να κλείσουν και οι δρομοι γύρω από το Σύνταγμα.

 

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες