15.2 C
Athens
9.6 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Πώς είδε ο τουρκικός Τύπος την παρουσία Ερντογάν στην Αθήνα – Οι πρώτες αντιδράσεις της Τουρκίας

    Το καλό κλίμα μέσα στο οποίο επισκέφτηκε ο Ταγίπ Ερντογάν την Αθήνα και συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτυπώνεται και στα μεγάλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία, όπως είναι φυσικό, η παρουσία του Τούρκου ηγέτη στη χώρα μας αποτελεί πρώτο θέμα.

    Αυτό που επισημαίνεται κατά κύρι λόγο, είναι η επίσκεψη του Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα μετά από έξι χρόνια και η επιθυμία του – όπως ο ίδιος δήλωσε – να κάνουν Ελλάδα και Τουρκία το Αιγαίο «θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας».

    Το πρακτορείο Anadolu παρουσιάζει την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα με κεντρικό τίτλο «Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας», ενώ φιλοξενεί τις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Επιθυμούμε να λύσουμε τα τρέχοντα προβλήματά μας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, καλής γειτονίας και κοινών προσπαθειών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ανταλλάξαμε απόψεις (με τον Μητσοτάκη) για τη στάση μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ζητήσαμε από τους υπουργούς Εξωτερικών μας να συζητήσουν περαιτέρω.


    Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους της ΕΕ. Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των γεγονότων στο νησί θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής» σχολίασε ο Ερντογάν, ενώ αναφέρθηκε και στο «στρατόπεδο στο Λαύριο», τονίζοντας: «(Κλείνοντας το στρατόπεδο του Λαυρίου) τόνισα ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποτραπεί η δημιουργία παρόμοιων στρατοπέδων που παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες στην Ελλάδα». «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί μεταξύ μας. Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Θέλουμε να γίνουμε παράδειγμα για τον κόσμο με τα κοινά βήματα που θα κάνουμε ως Τουρκία και Ελλάδα» είπε ακόμα ο Ερντογάν».

    Από την πλευρά της, η εφημερίδα Hurryiet έκανε λόγο για ένα Συνέδριο το οποίο συγκεντρώνει βλέμματα από τον τον κόσμο. Χαρακτήρισε «καθοριστική» την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα μετά από έξι χρόνια και στάθηκε στο σχόλιο που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με την Κατερίμα Σακελλαροπούλου: «Ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο», καθώς και σε μια φράση του από τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή με την Ελλάδα και πρέπει να την ενισχύσουμε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να επιλυθεί μεταξύ μας».


    Το CNN Turk μιλά επίσης για «καθοριστική συνάντηση Ερντογάν στην Αθήνα μετά από έξι χρόνια». «Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε έμφαση στη νέα εποχή των σχέσεων με την Ελλάδα, ενώ μετά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, είπε πως “δεν πρέπει να περιμένουμε τόσο πολύ για την επόμενη συνάντησή μας”. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε από την πλευρά του πως “αποφασίσαμε να αναγεννήσουμε τις σχέσεις μας”» γράφει το μέσο.

    Και η φιλοκυβερνητική Yeni Safak μιλά για την παρουσία του Προέδρου Ερντογάν μετά από έξι χρόνια και στην επιθυμία του «να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας». Παράλληλα, φιλοξένησε μέρος των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τις οποίες ανέφερε: «

    Είχαμε εξαιρετικά χρήσιμες συναντήσεις και συζητήσαμε τα βήματα που θα κάνουμε. Θα συναντιόμαστε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Είμαστε ικανοποιημένοι με το κλείσιμο του στρατοπέδου τρομοκρατών στο Λαύριο. Θέλουμε να κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης». Η εφημερίδα παρουσίασε και ένα απόσπασμα των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Αποφασίσαμε να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις μας. Θέσαμε ως στόχο την αύξηση του διμερούς εμπορικού όγκου στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Συζητήσαμε για το ταξίδι χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες στα νησιά του Αιγαίου. Θα αναβιώσουμε την απελευθέρωση της βίζας 7 ημερών για τα νησιά».

    Τέλος, το TRT Haber στέκεται επίσης στη δήλωση του Ερντογάν για το Αιγαίο και στην πίστη του πως «δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που δεν μπορούμε να επιλύσουμε».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ