Πού θα γίνει η βάση των F35: Αυτές είναι οι επικρατέστερες περιοχές

Οι τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν φέρει καταιγιστικές εξελίξεις στο πρόγραμμα προμήθειας των F35 από την Ελλάδα, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να επισκέπτεται διαδοχικά την Ουάσιγκτον και το εργοστάσιο κατασκευής των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, στο Ντάλας του Τέξας, μετά τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ο Έλληνας υπουργός, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν, έθεσε δύο προτεραιότητες για το πρόγραμμα, όπως αυτές εκφράστηκαν και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η πρώτη αφορά το υποκατασκευαστικό έργο που πρέπει να αναλάβει η ΕΑΒ από τη Lockheed Martin, κατασκευάστρια των F-35. Η δεύτερη προτεραιότητα που έθεσε ο υπουργός αφορά τη διευθέτηση του τρόπου χρηματοδότησης του προγράμματος, που θα πρέπει να αποτυπωθεί χωρίς αστερίσκους στην απαντητική επιστολή (LOA) της αμερικανικής κυβέρνησης, με τις ανάλογες ευκολίες προς την Ελλάδα.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αμέσως μετά την επιστροφή του, φρόντισε να έχει μια μίνι σύσκεψη με τον Αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

Η σύσκεψη επικεντρώθηκε στις εργασίες που πρέπει να γίνουν ώστε το μαχητικά Stealth πέμπτης γενιάς, όταν προσγειωθούν στην Ελλάδα, να μπορούν να είναι άμεσα επιχειρησιακά. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει στηθεί όλος ο μηχανισμός υποστήριξης, που είναι και το ακριβότερο τμήμα της επένδυσης. Για να επιχειρούν τα F-35 από ελληνικού εδάφους, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας και οι εξομοιωτές. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «R», επιδιώκεται μέσα στο επόμενο τρίμηνο να έχει ολοκληρωθεί η επιλογή της Μοίρας στην οποία θα ενταχθούν τα νέα αεροπλάνα, καθώς και εκείνη της Πτέρυγας Μάχης, που θα γίνει το νέο τους σπίτι.

Τα δεδομένα που υπάρχουν είναι ότι έχει αποφασιστεί να είναι μια από τις βάσεις που δεν βρίσκονται κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας. Συνεπώς, τρεις είναι οι επικρατέστερες. Η 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά, η 116 στον Αραξο και η 117 στην Ανδραβίδα.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες