13.2 C
Athens
10.6 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Πυρά Σεβαστίδη κατά υπ. Δικαιοσύνης, Ένωσης Εισαγγελέων και Βερβεσού– Αιχμηρή απάντηση από Τσιάρα

    Σφοδρή κριτική στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και ολομέτωπη επίθεση κατά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρη Βερβεσού, εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Χρ. Σεβαστίδης μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευσης της Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας.
    Ο κ. Σεβαστίδης κατά την ομιλία του άσκησε κριτική στον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας κυρίως για το θέμα της αύξησης και της ανακατανομής των θέσεων Εφετών και προέδρων Εφετών, επιτέθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως και στον κ. Βερβεσό ενώ από την πυρά του δεν ξέφυγε ούτε και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.
    Η ετήσια γενική συνέλευση της ΕΔΕ πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα, του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και Βασιλείου Πλιώτα, αντιστοίχως, της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, κ.α.
    Στην ομιλία του ο κ. Σεβαστίδης αναφέρθηκε καταρχάς στην εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης για δημιουργία ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια που θα δικάζουν εμπορικές υποθέσεις με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και σημείωσε ότι «οι δικαστικές αποφάσεις δεν μπορούν να έχουν το χαρακτήρα ούτε του λαγού, ούτε της ουράς στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας».
    Αναφερόμενος στο θέμα του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, ο πρόεδρος της ΕΔΕ έκανε λόγο για θέσπιση αντικινήτρων για την πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι όλες αυτές οι προτάσεις έχουν υποστηριχθεί από πολιτικούς και δικαστές σε δημόσιες συζητήσεις και πως «το κατάλληλο κλίμα έχει δημιουργηθεί από τη διανόηση και τα ΜΜΕ που είναι έτοιμα να παρέχουν τις ιδιοτελείς υπηρεσίες τους χωρίς να τηρούν πλέον ούτε τα προσχήματα της αντικειμενικότητας».
    Παράλληλα, ο κ. Σεβαστίδης αναφέρθηκε σε μείωση των κονδυλίων που διατίθενται για τη Δικαιοσύνη και απευθυνόμενος στον κ. Τσιάρα είπε: «Θεωρώ ότι πριν ασχοληθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με τηλεδιασκέψεις στα δικαστήρια, καλύτερα να αυξηθούν τα κονδύλια για τη Δικαιοσύνη». Μάλιστα, όπως ανέφερε υπάρχουν «δικαστήρια με έλλειψη πετρελαίου και γίνονται δίκες σε παγωμένες αίθουσες».
    Ακόμη, κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΔΕ, αναρωτήθηκε μήπως ο «χωροταξικός ανασχεδιασμός των δικαστηρίων» στον οποίο, όπως είπε, είχε αναφερθεί ο κ. Τσιάρας σηματοδοτεί «έναν δικαστικό Καλλικράτη;»,
    Αναφερόμενος στο ζήτημα της, αιφνιδιαστικής, όπως την χαρακτήρισε, ανακατανομής των θέσεων Εφετών και προέδρων Εφετών ο κ. Σεβαστίδης, απευθυνόμενος και πάλι στον κ. Τσιάρα είπε: «Δεν σας κρύβω τη μεγάλη δυσαρέσκεια του δικαστικού σώματος από την επιμονή σας να προβείτε από σε μια μεγάλη ανακατανομή των θέσεων προέδρων Εφετών και Εφετών …. Εμείς σας ζητήσαμε καταρχήν αύξηση των οργανικών θέσεων όλων των βαθμών δικαιοδοσίας». Μάλιστα, άφησε αιχμές και σε βάρος της Ένωσης Εισαγγελέων για αντικρουόμενες θέσεις στο θέμα της ανακατανομής των θέσεων προέδρων Εφετών και Εφετών αλλά και για την ανακοίνωση που εξέδωσε στο θέμα που είχε ανακύψει με τον βουλευτή της ΝΔ Μάριο Σαλμά.
    Ακόμη, κ. Σεβαστίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη και αναρωτήθηκε «μήπως οδηγούμαστε σε μια αντικατάσταση του δικαστή με αλγόριθμους;».
    Επίθεση σε Βερβεσό
    Σφοδρή, όμως, ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Σεβαστίδης στον πρόεδρο του ΔΣΑ, τονίζοντας ότι η σημερινή ηγεσία του Συλλόγου «διαπνέεται από ένα τυφλό αντιδικαστικό μένος». Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΔΕ ανέφερε: «Τη θέση των νομικών επιχειρημάτων έλαβαν προσωπικές ύβρεις, ο λαϊκισμός και η ψεύτικη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δικηγόρων….. Τέτοια συμπεριφορά έχει γίνει κανόνας από τον πρόεδρο του ΔΣΑ. …Η μη πρόσκληση του προέδρου του ΔΣΑ στη φετινή γενική συνέλευση μας αποτελεί μια ένδειξη διαμαρτυρίας του δικαστικού σώματος στον τρόπο που επέλεξε προσωπικά ο ίδιος να πορευτεί».
    Τσιάρας: Ο συνδικαλισμός στη Δικαιοσύνη πρέπει να έχει ένα άλλο αποτύπωμα
    Στον σύντομο χαιρετισμό του ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε στον κ. Σεβαστίδη, τονίζοντας καταρχάς ότι «ο συνδικαλισμός στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να έχει ένα άλλο αποτύπωμα». Πρέπει – όπως είπε – «να είναι ένας συνδικαλισμός που να έχει μια συγκεκριμένη προσέγγιση και δεν μπορεί από αυτή τη προσπάθεια να απουσιάζει η θεσμική νηφαλιότητα».
    Συνεχίζοντας ο κ. Τσιάρας τόνισε πως δεν έχει αναφερθεί ποτέ ο ίδιος σε σχέδιο για «Καλλικράτη» στη Δικαιοσύνης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω πως μπορεί να ανακαλύπτει κανείς λέξεις που δεν έχουν ειπωθεί από μένα, όπως π.χ ότι υπάρχει σχέδιο Καλλικράτης στη Δικαιοσύνη».
    Αναφερόμενος στο θέμα της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι οι ομόλογοί στην ΕΕ «συζητούν πως θα εντάξουν την τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο της Δικαιοσύνης» και πως «η δίκη μας θέση είναι ότι το βασικό ρόλο τον έχει άνθρωπος». Κλείνοντας το θέμα αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε πως η επίκληση των ευρωπαϊκών αρχών δεν μπορεί να γίνεται «σε ό,τι μας βολεύει και όταν υπάρχει κάτι που μας ενοχλεί να τις απορρίπτουμε».
    Ακόμη ο κ. Τσιάρας απαντώντας στις αιτιάσεις για αιφνιδιαστική ανακατανομή θέσεων εφετών και προέδρων Εφετών χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ΕΔΕ, αφού επισήμανε πως «η αύξηση θέσεων εξαρτάται και από τα δημοσιονομικά περιθώρια, ειδάλλως θα ήταν κενή εξαγγελία», τόνισε πως «υπάρχουν και έγγραφα που αναφέρουν τα συγκεκριμένα αιτήματα».
    Κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι προσβλέπει στη διαρκή διάλογο με δικαστές και εισαγγελείς και πως «κυβέρνηση και δικαστές πρέπει να βρίσκονται στην ίδια όχθη του ποταμού, και να προσπαθούν για το κοινό καλό».
    Τσαλαγάνιδης: Να κρατήσουμε το ιδανικό της Δικαιοσύνης ψηλά
    Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κάλεσε τους δικαστές και τους εισαγγελείς να κρατήσουν το ιδανικό της Δικαιοσύνης ψηλά, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την αναγκαιότητα της ανακατανομής των θέσεων προέδρων Εφετών και Εφετών. Ακόμη, ο κ. Τσαλαγανίδης επισήμανε ότι η Διαμεσολάβηση δεν οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση την Δικαιοσύνης και υπενθύμισε πως το νέο νομοθετικό πλαίσιο κρίθηκε συνταγματικό από την διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
    Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΣτΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη αυτοσυγκράτησης των δικαστών κατά το δημόσιο διάλογο ώστε να διαφυλαχθεί το κύρος της Δικαιοσύνης και κάλεσε τους δικαστές να είναι ανοιχτοί σε οποιοδήποτε μέσο καθιστά πιο φιλική τη Δικαιοσύνη στον πολίτη.
    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα για ταχεία και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης και τόνισε την ανάγκη ανεξαρτησίας των δικαστών και εισαγγελέων.
    Τέλος, στις εργασίες της φετινής γενικής συνέλευσης προσκεκλημένος ήταν και ο Πολωνός δικαστής, Bogdan Jędrys, ο οποίος αναφέρθηκε με μελανά χρώματα στην κατάσταση του δικαστικού συστήματος στην χώρα του. Ο κ. Jedrys μίλησε για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση της χώρας του αλλά και για άσκηση πειθαρχικών και ποινικών ελέγχων και διώξεων σε βάρος δικαστών που εκδίδουν μη αρεστές αποφάσεις.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ