Ρωσία: Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ επιδεινώνει την ασφάλεια στην Ευρώπη – Δυνατή η αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ ενέχει απαράδεκτους κινδύνους, τους οποίους η Μόσχα θα αντιμετωπίσει, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρουσκό μετά το πέρας των συνομιλιών Ρωσίας και ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εισήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κατανοήσει ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η προσθήκη περισσότερων μελών στην συμμαχία υπερτερούν των πιθανών πλεονεκτημάτων, όπως και ότι η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία θα ήταν δυνατή.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι «το 1997 τις πόρτες του ΝΑΤΟ χτυπούσε μόνο μία χώρα, που έχει κοινά σύνορα με την Ρωσία, η Πολωνία» ενώ «σήμερα στο ΝΑΤΟ μπήκαν πολλά κράτη, τα εδάφη των οποίων χρησιμοποιούνται με προφανή τρόπο για την επέκταση της ισχύος προς την κατεύθυνση της Ρωσίας από διάφορες γεωγραφικές κατευθύνσεις και σε στρατηγικό βάθος», επισήμανε ότι «αυτό επιδεινώνει σοβαρά την ασφάλεια μας και δημιουργεί για την ίδια (τη Ρωσία) απαράδεκτους κινδύνους τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε».
Πολύ επικίνδυνη η κατάσταση
Παράλληλα ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και ότι δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα ξεπεραστούν τα εμπόδια για να σημειωθεί πρόοδος.
Είπε επίσης ότι η Μόσχα περιμένει να λάβει γραπτές απαντήσεις από το ΝΑΤΟ σχετικά με τις προτάσεις που έκανε για νομικές εγγυήσεις ασφαλείας και να ακούσει από τη συμμαχία πώς θα τις εφαρμόσει, ή -αν όχι- γιατί δεν μπορεί να το κάνει.
Η Μόσχα θα ήταν τότε σε θέση να αποφασίσει, είπε ο Γκρουσκό, για την πορεία της δράσης της, προειδοποιώντας ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε απλώς να διαλέξει προτάσεις ασφαλείας από τον κατάλογο που έχει καταρτίσει η Ρωσία.
Δεν υπάρχει κοινή θετική ατζέντα
Ο Γκρουσκό είπε ότι μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ δεν υπάρχει μια κοινή θετική ατζέντα, όπως υπήρχε παλαιότερα. Αυτό οφείλεται όπως είπε «στην αναστροφή προς το παλαιό ΝΑΤΟ» η οποία αποσκοπεί να περιορίσει την Ρωσία.
«Η θετική ημερήσια διάταξη, η οποία υπήρχε: καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συνδρομή των δυνάμεων για την κοινή ασφάλεια στο Αφγανιστάν, καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, καταπολέμηση της πειρατείας και πολλά άλλα,…όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και αντιλαμβανόμαστε γιατί αυτό έγινε, επειδή μια τέτοια συνεργασία δεν εντάσσεται στην νέα αυτή αναστροφή προς το παλαιό ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γκρουσκό.
Απαράδεκτη η απέλαση Ρώσων διπλωματών
Ο Γκρουσκό, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ και η Ρωσία συζήτησαν την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων, ότι η απέλαση Ρώσων διπλωματών από το ΝΑΤΟ πέρυσι ήταν απαράδεκτη. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να επαναφέρει την διπλωματική της αποστολής στο ΝΑΤΟ, εάν η συμμαχία αλλάξει τις προσεγγίσεις της σε ότι αφορά στις εγγυήσεις ασφαλείας.
Είπε επίσης ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ του ο διάλογος με το ΝΑΤΟ να διεξάγεται όχι μόνο σε επίπεδο διπλωματών, αλλά και σε επίπεδο στρατιωτικών.
Αναφερόμενος στις σημερινές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ είπε ότι ήταν «μια συζήτηση από καρδιάς».
«Νομίζω ότι αυτή η συνάντηση ήταν απολύτως απαραίτητη. Κατ’ αρχάς, υπήρξαν κάποιες ανακατατάξεις. Αν δεν υπήρχε αυτή η συνεδρίαση, δεν θα ήταν δυνατόν να τεθούν αυτά τα ζητήματα στην πλήρη τους διάσταση, έμεναν πάντα κατά κάποιο τρόπο σε δεύτερο πλάνο, αλλά με τον τρόπο που συζητήθηκαν σήμερα, δεν θυμάμαι τέτοια ευθύτητα και οξύτητα. Ήταν μια συζήτηση από καρδιάς» δήλωσε ο Γκρουσκό.
Η Ρωσία μπορεί να διαδίδει ψευδείς πληροφορίες
Κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί εάν η Ρωσία διαδίδει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με δεσμεύσεις που δεν έχουν αναληφθεί, μετά τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή αν επικαλεστεί κάτι ως πρόσχημα για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.
«Προτρέπουμε τους πάντες να μην πέσουν στην παγίδα της συνεχιζόμενης παραπληροφόρησης της Μόσχας» είπε ο Πράις.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συγκρίνουν τις σημειώσεις τους με τους άλλους συμμάχους τους για να καταλάβουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Μόσχα για το θέμα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Πράις, η αποκλιμάκωση δεν έχει γίνει ακόμη και υπάρχουν ενδείξεις ότι γίνονται κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πρόσθεσε ότι η αποκλιμάκωση δεν θα πρέπει να πάρει εβδομάδες ή ακόμη περισσότερο χρόνο για να γίνει.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η κακοκαιρία Διομήδης φέρνει παγωνιά στην Αττική – Στους μηδέν το θερμόμετρο την Πέμπτη, πού θα δείξει -7
Σέρρες: Ταυτοποιήθηκε η σορός του 37χρονου που ανασύρθηκε από ρέμα – Αγωνία για τη σύζυγό του που αγνοείται
Αποκλειστικό «L&O»: Μαχαιροβγάλτης ληστής έκλεψε μέσα σε δυο ώρες φαρμακείο και πρακτορείο ΟΠΑΠ στον Πειραιά
Αποκαλυπτικός Εβρά: «Υπάρχουν τουλάχιστον δύο γκέι παίκτες σε κάθε ομάδα – Στον κόσμο του ποδοσφαίρου, αν το πεις, τελείωσε»
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες