Η Ρωσία έχει περικυκλώσει την πόλη Τσερνίχιφ

Όσο περνούν οι ημέρες όλο και περισσότερες πόλεις της Ουκρανίας πέφτουν στα χέρια της Ρωσίας.

Ουκρανικές αρχές ανέφεραν την Παρασκευή ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν ουσιαστικά περικυκλώσει τη βόρεια πόλη Τσερνίχιφ και βομβαρδίζουν περιοχές όπου οι κάτοικοι έχουν παγιδευτεί χωρίς να διαθέτουν ρεύμα, θέρμανση και νερό.

Ο δήμαρχος του Τσερνίχιφ, Βλάντισλαβ Ατροσένκο, είπε ότι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν μια γέφυρα που συνέδεε την πόλη με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας στα νότια, κόβοντας τον κύριο δρόμο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και για την απομάκρυνση τραυματιών.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς αυτούς από το Τσερνίχιφ, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας νωρίτερα δήλωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν «αποκλείσει» πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Τσερνίχιφ, για να περιορίσουν τον ουκρανικό στρατό, ενώ η Ρωσία επικεντρώνεται στον έλεγχο της ανατολικής περιοχής Ντονμπάς.

«(Είμαστε) ουσιαστικά πλήρως περικυκλωμένοι και αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή», είπε ο Ατροσένκο στην τηλεόραση. «Άνθρωποι είναι χωρίς νερό, χωρίς θέρμανση, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα… και συνειδητοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα».

Η Μόσχα αρνείται τακτικά ότι στοχεύει αμάχους από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει περισσότερες από τις μισές ιδιωτικές κατοικίες στα περίχωρα της πόλης, η οποία είχε πληθυσμό περίπου 285.000 κατοίκων πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Η πόλη φημιζόταν για τα ιστορικά της κτίρια και τις αρχαίες εκκλησίες της.

Οι αρχές της πόλης έχουν καταφύγει στο να μεταφέρουν νερό σε περιοχές με ό,τι δοχεία βρίσκουν, ενώ οι κάτοικοι αναγκάζονται να μαγειρεύουν σε ανοιχτές εστίες έξω από τα σπίτια τους, πρόσθεσε ο Ατροσένκο. «Η πόλη έχει καταστραφεί ολοσχερώς», είπε.

Ο Βιάτσεσλαβ Τσάους, κυβερνήτης της γύρω περιοχής του Τσερνίχιφ, δήλωσε ότι η πόλη δέχεται πυρά από ρωσικό πυροβολικό και μαχητικά αεροσκάφη. Η πόλη έχει «επιχειρησιακά περικυκλωθεί από τον εχθρό», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση.

Οι αρχές στο Κίεβο δήλωσαν ότι ελπίζουν να συμφωνήσουν για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για το Τσερνίχιβ για αύριο Σάββατο που θα επιτρέψει σε αμάχους να απομακρυνθούν και να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη με ασφάλεια, αλλά προειδοποίησαν ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία παραμένουν δύσκολες.

Παρόμοιες προσπάθειες για να βοηθηθούν χιλιάδες κάτοικοι που έχουν εγκλωβιστεί για εβδομάδες στην περικυκλωμένη πόλη Μαριούπολη στο νότο έχουν ως επί το πλείστον αποτύχει. Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τη μη τήρηση των προσωρινών συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός.

Οι Ρώσοι στοχεύουν την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικοί πύραυλοι κρουζ έπληξαν πολλά κτίρια, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να πλήξουν τη διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Βίνιτσια.

«Οι συνέπειες της πυραυλικής επίθεσης από τους κατακτητές αποσαφηνίζονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες