22.3 C
Athens
17.5 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024
More

    Σε αμόκ οι Τούρκοι – Επίθεση Τσελίκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Αντί να επικρίνει την Ελλάδα για το μεταναστευτικό, υιοθετεί τις θέσεις της»


    Νέα επίθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λόγω της έκθεσης-καταπέλτη έκανε η Τουρκία, αυτή τη φορά με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ.

    Με μια σειρά αναρτήσεων στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο εκπρόσωπος ο εκπρόσωπος του κυβερνώνοντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ επιτέθηκε στο ευρωπαϊκό σώμα για τη στάση που υιοθετεί όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και την τουρκική προκλητικότητα.

    «Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να ετοιμάσει μια σοβαρή έκθεση για την Τουρκία, θα πρέπει να θέσει στην αρχή μιας τέτοιας έκθεσης τους λόγους για τους οποίους δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που έδωσε η ΕΕ στην Τουρκία. Το ΕΚ θα πρέπει να προτείνει διάλογο στην Τουρκία με βάση τη δημοκρατική αλληλεγγύη και το σύμφωνο και την πίστη αντί για τις εγωιστικές πολιτικές», ανέφερε αρχικά ο εκπρόσωπος του ΑΚ.


    Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράζει συχνά και λεπτομερώς τις υποσχέσεις που έχει δώσει η Ευρωπαίκή Ένωση στην Τουρκία και δεν τις τηρεί. «Οι εγωιστικές πολιτικές των θεσμικών οργάνων της ΕΕ που δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους πρέπει να είναι η ατζέντα προτεραιότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», υπογραμμίζει ο Τσελίκ.

    Και καταλήγει λέγοντας ότι η έκθεση που ετοίμασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Τουρκία είναι εκτός πραγματικότητας και ανεύθυνη. «Έδειξαν μια προσέγγιση βασισμένη μόνο στις ελληνικές θέσεις στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου», επεσήμανε ο Τσελίκ.

    Ή έκθεση του ευρωκοινοβουλίου που έκανε «μπαρούτι» την Τουρκία

    Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , την οποία υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές, με 448 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 107 αποχές, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης στην Τουρκία. Επικρίνει την επιθετικότητα της Τουρκίας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα, καταδικάζει το καθεστώς Ερντογάν και στέλνει μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

    Συνεχής οπισθοδρόμηση

    Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για τη διαρκή νομική και διοικητική πίεση που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στην κοινωνία των πολιτών και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους δικηγόρους και τους δημοσιογράφους, καλώντας την Επιτροπή να παράσχει επαρκή στήριξη προς τις προσπάθειες υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία.

    Όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία κάνει βήματα πίσω και η επιδείνωση της κατάστασης είναι προφανής με την κατάφωρη παραβίαση βασικών αρχών που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το θεσμικό όργανο υπεράσπισης των ευρωπαϊκών και οικουμενικών αρχών και δικαιωμάτων.

    Καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς προς Ελλάδα και Κύπρο

    Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι, παρά ορισμένες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο στο μεσοδιάστημα από την τελευταία έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία, πρόσφατα παρατηρήθηκε νέα έξαρση και εκφράζουν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή.

    Επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς όλες τις πλευρές να υπάρξει ειλικρινής συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στην περιοχή, στη βάση της καλής πίστης και των διεθνών κανόνων, καταδικάζουν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.

    Επιπροσθέτως, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανεπίλυτο και επαναλαμβάνουν σθεναρά ότι μια λύση σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εντός του διεθνούς νομικού πλαισίου είναι η μόνη βιώσιμη λύση.

    Να αποσύρει η Τουρκία τα στρατεύματά της από την Κύπρο

    Καλούν να εγκαταλείψει την απαράδεκτη πρότασή της για μια «λύση δύο κρατών», να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να απόσχει από τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα παγιώσουν τη μόνιμη διαίρεση της νήσου, όπως και από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική της ισορροπία. Καταδικάζουν ακόμη την υπογραφή του λεγόμενου οικονομικού και χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου μεταξύ της Τουρκίας και των μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών της Κύπρου, αλλά και τη στάση της όσον αφορά τη συνέχιση της παραβίασης των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ για τη μεταβίβαση των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους.

    Καλούν την Τουρκία να δώσει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα τον απαραίτητο χώρο για να δράσει σύμφωνα με το ρόλο της ως νόμιμη κοινότητα στη νήσο και καλούν την Επιτροπή να αυξήσει τις προσπάθειές της για την επαφή με την κοινότητα αυτή, υπενθυμίζοντας ότι η θέση της είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αντιρρήσεις της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

    Οι ευρωβουλευτές καλούν την τουρκική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με καλή πίστη, να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων σύμφωνα με τις αξίες και τις νομικές απαιτήσεις της ΕΕ και να απόσχει από την άσκηση αδικαιολόγητης πίεσης κατά τη διαδικασία αυτή. Υπό τις παρούσες σοβαρές συνθήκες, είναι σημαντικό όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να ενεργούν με προορατικότητα και να επικυρώσουν ταχέως τα πρωτόκολλα προσχώρησης των δύο χωρών.

    Η σημασία της στενής συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας

    Πάντως, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την προθυμία της Τουρκίας να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, και τονίζουν τη ζωτική σημασία της καλής συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία και ευχαριστούν την Άγκυρα για τη σταθερή ευθυγράμμισή της με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

    Προσφυγικό

    Η έκθεση επαινεί τις προσπάθειες της Τουρκίας να συνεχίσει να φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο και σημειώνει τη συνεχή παροχή ενωσιακής χρηματοδότησης για τον σκοπό αυτό, την οποία οι ευρωβουλευτές δεσμεύονται να διατηρήσουν στο μέλλον. Υποστηρίζουν επίσης την πρόταση της Επιτροπής να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση μιας αμοιβαία επωφελούς τελωνειακής ένωσης, αλλά προειδοποιούν ότι το Κοινοβούλιο θα υποστηρίξει μια τελική συμφωνία μόνον εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες δημοκρατικές προϋποθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

    Παραμένει η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

    Συνοψίζοντας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταλήγει ότι δεν μπορεί, στο παρόν στάδιο, να δικαιολογήσει την τροποποίηση της θέσης του σχετικά με την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, οι οποίες ουσιαστικά βρίσκονται σε αδιέξοδο από το 2018. Αψηφώντας ανοιχτά τις δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά και άλλων, η σημερινή τουρκική κυβέρνηση έχει σκοπίμως καταστρέψει οποιεσδήποτε προσδοκίες για επανέναρξη της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ υπό τις παρούσες συνθήκες.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ