Σε εγρήγορση για τον εντοπισμό Τζιχαντιστών η ΕΛ.ΑΣ. – Χώρα τράνζιτ ακραίων ισλαμιστών η Ελλάδα

Την έντονη ανησυχία αλλά και εγρήγορση των ελληνικών αρχών έχει προκαλέσει η απελευθέρωση εκατοντάδων τζιχαντιστών στο μέτωπο της Συρίας, μετά την τουρκική εισβολή και την απελευθέρωση ακραίων Ισλαμιστών. Η χώρα μας, όπως και το σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών, εκφράζουν φόβους πως πολλοί από τους τζιχαντιστές θα προσπαθήσουν να φτάσουν σε ευρωπαϊκά εδάφη, μέσω των μεταναστών που φτάνουν κατά εκατοντάδες στα νησιά, υπό τον πρόσχημα του πρόσφυγα πολέμου.
Ενίσχυση των ελέγχων από την ΕΛ.ΑΣ
Παρά τις καθησυχαστικές δημόσιες τοποθετήσεις όλων των εμπλεκόμενων με το μεταναστευτικό ζήτημα, «κύκλοι» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν κρύβουν τους φόβους τους και για αυτό, ζήτησαν την εντατικοποίηση των ελέγχων στα κέντρα καταγραφής μεταναστών και προσφύγων, αλλά και στις δομές φιλοξενίας, καθώς επίσης και στους χώρους λατρείας τους. «Οι ειδικές υπηρεσίες ασφαλείας στην Ελλάδα βρίσκονται στην απαιτούμενη επιφυλακή με στόχο τη λήψη όλων των μέτρων πρόληψης, ώστε η χώρα μας να μην αντιμετωπίσει ζήτημα διέλευσης τζιχαντιστών προς την Ευρώπη», επισημαίνει αρμόδια πηγή. Είναι χαρακτηριστικό πως στελέχη της ΕΥΠ, της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, καθώς και αξιωματικοί της EUROPOL που βρίσκονται και στα πέντε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στα νησιά, ενδυναμώνουν τα δίκτυα πληροφοριών Δακτυλικά αποτυπώματα και στοιχεία καταγραφής της δικής μας βάσης δεδομένων, θα συγκρίνονται με αντίστοιχες, της EUROPOL με 5.000 υπόπτους, και υπηρεσιών άλλων χωρών, ώστε να διαπιστώνεται και να συλλαμβάνονται άμεσα τζιχαντιστές που θα φτάνουν στη χώρα μέσω των μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα θα υπάρξει εντατικοποίηση και αύξηση των ελέγχων στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, για τυχόν διελεύσεις «μοναχικών λύκων. Για αυτό το λόγο θα αυξηθούν αριθμητικά τα κλιμάκια της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, για τον εντοπισμό πολεμιστών του ISIS που θα επιχειρήσουν να φύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες.
Χαρέλας: « Ήταν κάτι που περιμέναμε χρόνια τώρα»
Η ανασύνταξη των δυνάμεων του ISIS και ο φόβος να περάσουν σε Ευρωπαϊκά εδάφη μαζί με πρόσφυγες μέσα σε κάποια βάρκα από τα Τουρκικά παράλια στη χώρα μας, δεν αιφνιδιάζει τον πρόεδρο της Πανελλήνιας ομοσπονδίας συνοριακών φυλάκων, κύριο Παναγιώτη Χαρέλα. Όπως δηλώνει στο L&O, « Αυτή την εξέλιξη την περιμέναμε εδώ και χρόνια για αυτό πρέπει να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και οι δομές της χώρας, πρέπει να είναι οργανωμένες για να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα». Ο Παναγιώτης Χαρέλας άλλωστε, είναι ένας από τους πρώτους ανθρώπους που είχε κρούσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να έχουν περάσει από την χώρα μας Τζιχαντιστές, από το 2015 κιόλας, με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, να διατάζει Ένορκη Διοικητικής Εξέταση σε βάρος του. Εκ του αποτελέσματος, ο κύριος Χαρέλας δικαιώθηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων.
Χώρα transit τζιχαντιστών η Ελλάδα
Το 2015, διαπιστωμένα, πέρασαν από την χώρα μας οδικώς ώστε να φτάσουν στην Συρία μέσω Τουρκίας, 5.000 τζιχαντιστές με Ευρωπαϊκό διαβατήριο. Τα άτομα αυτά, ουδέποτε θέλησαν να διαμείνουν στην χώρα μας, ήθελαν απλά η Ελλάδα να είναι χώρα μεταφοράς τους στην εμπόλεμη ζώνη. Η πλειοψηφία αυτών, το έκανε αυτό χρησιμοποιώντας συμβατικά αυτοκίνητα, ενώ κάποιοι άλλοι, χρησιμοποιώντας ακόμη και…ασθενοφόρα, δήθεν πως θα παράσχουν βοήθεια στα θύματα του πολέμου. Οι Ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς εντοπιστεί σε Ελληνικό έδαφος και αν υπάρχει «κόκκινη επισήμανση» στην βάση δεδομένων της Europol, θα κινηθούν αναλόγως. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν οι Γερμανικές αρχές, παραδείγματος χάρη, ζητούν τον εντοπισμό και την σύλληψή του, οι Ελληνικές αρχές θα πρέπει να τον συλλάβουν και μετά από συνεννόηση με τον εισαγγελέα, αν το επιτρέψει, να σταλθεί στη Γερμανία. Σε άλλη περίπτωση, κάποια άλλη περίπτωση, κάποια άλλη χώρα, ενδεχομένως να ζητήσει την διακριτική παρακολούθηση κάποιου υπόπτου για τζιχαντιστική δράση, έως ότου φτάσει στην ενδιαφερόμενη χώρα. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η δυσκολία εντοπισμού «επιστρεφόντων» μαχητών που δεν είναι μόνο πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. αλλά και υπήκοοι τρίτων χωρών που θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Κάτι ανάλογο άλλωστε έχει συμβεί στο παρελθόν, όταν ο Αμπντλεχαμίντ Αμπαούντ, που στην συνέχεια είχε πραγματοποιήσει αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, διέμενε για μεγάλο διάστημα σε Παγκράτι και Σεπόλια και είχε στρατολογήσει και μεταφέρει μέσω βάρκας με μετανάστες, τρεις μετέπειτα συνεργούς του μέσω της Λέρου. Στο πρόσφατο παρελθόν μάλιστα, οι Ελληνικές αρχές είχαν εντοπίσει και μεμονωμένους τζιχαντιστές στην Αθήνα, που σκοπό είχαν την στρατολόγηση νέων μελών οι οποίοι θα πείθονταν να μετέβαιναν στην Συρία ώστε να πολεμήσουν στο πλευρό των ακραίων Ισλαμιστών. Αυτά τα άτομα που αποτελούν ουσιαστικά εν υπνώσει θύλακες τζιχαντιστών είτε οδηγήθηκαν στη φυλακή, είτε απελάθηκαν άμεσα από τη χώρα.
Ένταση στα κέντρα φιλοξενίας με πρόσχημα το Τζιχάντ αναμένουν οι αρχές
Το πρόσφατο αιματηρό περιστατικό της Σάμου, που εκατοντάδες μετανάστες συνεπλάκησαν και πυρπόλησαν το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Βαθύ, σήμανε συναγερμό στις αρχές ασφαλείας της χώρας μας. Ανώτατοι αξιωματικοί μάλιστα, εκτιμούν πως στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών το προσεχές διάστημα θα καταγραφούν άγριες, ακόμη και θανατηφόρες συμπλοκές, με πρόσχημα Τζιχαντιστική δράση, προκειμένου τα άτομα αυτά να επιβληθούν στο σύνολο των μεταναστών, αλλά στην ουσία, τα κίνητρά τους θα είναι θρησκευτικά και οικονομικά. Ξεκάθαρο μήνυμα μη ανοχής επεισοδίων μεταξύ μεταναστών που έχουν αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες έστειλε από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, που σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε ότι «Όσοι έκαψαν και όσοι μαχαίρωσαν, αντιμετωπίζουν το νόμο. Δεν θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα».
Εκατοντάδες τζιχαντιστές απελευθέρωσαν οι Τούρκοι
Κούρδοι μαχητές κατηγόρησαν με αφορμή τους πρόσφατους βομβαρδισμούς που πραγματοποίησαν οι Τούρκοι στρατιώτες, πως εκατοντάδες φυλακισμένοι μαχητές του ισλαμικού κράτους, απελευθερώθηκαν από τις φυλακές που κρατούνταν. Το γεγονός άλλωστε επιβεβαίωσε και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ. Ο αριθμός των τζιχαντιστών που βρήκαν και πάλι την ελευθερία τους, ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις σε 200, οι οποίοι και αυτό σύμφωνα με αναλυτές είναι και το πιο επικίνδυνο, μεταφέρθηκαν σε Τουρκικά εδάφη, μιας και είναι Τούρκοι υπήκοοι, σε άγνωστο σημείο, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν έχουν οδηγηθεί σε φυλακές της γείτονος ή αν αφέθηκαν ελεύθεροι .

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες