Σε «ήρεμα νερά» τα ελληνικά ομόλογα, μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Mε «σύμμαχο» την απόφαση της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να «πορεύονται» σε ήρεμα νερά λίγες μέρες πριν από την εκπνοή του έτους.
Το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά μετά την ειδική μνεία της Ελλάδος στην απόφαση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα πανδημίας ΡΕΡΡ, ανατροφοδοτείται πλέον από τους οίκους αξιολόγησης. Άλλωστε σε αυτούς επαφίεται και η οριστική διευθέτηση της ζητήματος των ελληνικών ομολόγων με την αναβάθμιση τους στην επενδυτική βαθμίδα.
Fitch: Η απόφαση της ΕΚΤ στηρίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Σήμερα η Fitch σε έκθεση της αναγνωρίζει ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ στηρίζει τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους της Ελλάδος. Ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι η οι αγορές μέσω του PEPP συνέβαλαν στη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων του ελληνικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε περίπου 1,3% από πάνω από 2% που ήταν τον Μάιο του 2020.
Πρόσθετος παράγοντας που ενισχύει τη βιωσιμότητα του Χρέους σύμφωνα με την Fitch είναι το λεγόμενο «μαξιλάρι ρευστότητας» που διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο το οποίο εκτιμά ότι έχει φθάσει στο 18% του ΑΕΠ και το οποίο καλύπτει το κόστος εξυπηρέτησης για ολόκληρο το 2022.
Ανάπτυξη 8,3% το 2021, στο 4,1% το 2022, 3,6% το 2021
Τέλος, ο οίκος εκτιμά πως η ανάπτυξη θα φτάσει στο 8,3% φέτος με συνέχιση το 2022 καθώς οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να επιταχύνουν και να αυξήσουν τις πραγματικές δαπάνες, με την ανάπτυξη το 2022 στο 4,1% και στο 3,6% το 2023, τη στιγμή που ο δείκτης δημοσίου χρέους θα παραμείνει αυξημένος, λίγο χαμηλότερα από το 188% το 2023.
Στο 1,26% η απόδοση του 10ετούς
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,26% έναντι -0,31% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,57%.
Ανοδικά το ευρώ έναντι του δολαρίου
Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1261 δολάρια από τα 1,1275 δολάρια που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1296 δολάρια.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επίθεση με πέτρες σε περιπολικό στην Μαυροματαίων
Ελληνικό #metoo: Στις 18 Μαρτίου η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη για έναν βιασμό και δυο απόπειρες βιασμού
Επεισόδιο με χειροδικία καθηγητή σε μαθητές στο 2ο ΕΠΑΛ Αιγάλεω – Μεταφέρθηκαν όλοι στο τμήμα (βίντεο)
Καμίνια: Συνελήφθη ο 71χρονος που απειλούσε με μαχαίρι τη σύζυγό του και το παιδί τους
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες