Σεισμός στην Εύβοια: «Θα θέλαμε μεγαλύτερους μετασεισμούς, το φαινόμενο εκτονώνεται» λέει ο Λέκκας

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τη μετασεισμική ακολουθία από τη δόνηση των 4,9 Ρίχτερ την Τετάρτη (28/12) στην κεντρική Εύβοια.

Το ρήγμα στην περιοχή θεωρείται γνωστό, έχω υπάρχει ένα πλούσιο ιστορικό, αλλά για την ώρα δεν καταγράφονται αρκετά ισχυροί μετασεισμοί.

Αυτό το σημείο επισήμανε σε δηλώσεις του την Πέμπτη στο Mega ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμης Λέκκας.

Όπως είπε οι μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί στην περιοχή δεν είναι όσο μεγάλοι θα ήθελαν οι επιστήμονες.

«Εξελίσσεται με έναν ικανοποιητικό τρόπο», είπε για το φαινόμενο. Πρόσθεσε ότι «είχαμε πάνω από 100 σεισμούς που εκδηλώθηκαν και έχουν μικρό μέγεθος 3,6 βαθμών. Θα θέλαμε να είχαν μεγαλύτερο μέγεθος, αλλά και αυτοί μας κάνουν, μπορούν να χαρακτηριστούν ως σεισμοί που αποσβένουν την κατάσταση».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι «σε κάθε περίπτωση δεν τελειώσαμε με το σεισμικό φαινόμενο, θα έχουμε σεισμούς για κάποιες μέρες ακόμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα, η περιοχή δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό».

«Όλα θα πάνε καλά και πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία», επισήμανε.

Συστάσεις από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Εν τω μεταξύ, νέα συνεδρίαση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης κατόπιν αιτήματος του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη για να εξεταστούν τα νεότερα στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του φαινομένου.

Σύμφωνα με τα ομόφωνα πορίσματα της Επιτροπής, η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών περιλαμβάνει, εκτός από τον χτεσινό σεισμό μεγέθους 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ, περισσότερους από 100 σεισμούς με μέγιστο μέγεθος το 3,5.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, επισημάνθηκε πως η διάσταση της σεισμικής ακολουθίας είναι συμβατή με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού και τα μεγέθη των μετασεισμών είναι σχετικά μικρά, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού.

Επιπλέον, γνωστοποιήθηκε πως όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ακόμη, στους πολίτες συστήνεται: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.

Δεκάδες τα «κίτρινα» σπίτια στην Εύβοια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή των ζημιών από τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ την Τετάρτη στην κεντρική Εύβοια.

Από το πρωί της Πέμπτης συνεργεία μηχανικών του υπουργείου Υποδομών μαζί με μηχανικούς των δήμων, της περιφέρειας Στερεάς, αλλά και μηχανικούς που διέθεσε το ΤΕΕ έχουν μέχρι στιγμής κάνει 81 αυτοψίες σε σπίτια στα Ψαχνά και στη γύρω περιοχή, όσο και στη Χαλκίδα.

Στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων στα Ψαχνά και τα γύρω χωριά έγιναν 73 αυτοψίες. Από αυτές 24 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και έχουν χαρακτηριστεί με κίτρινο χρώμα, ενώ τα υπόλοιπα 49 έχουν χαρακτηριστεί με πράσινο χρώμα και είναι κατοικήσιμα.

Από τα 24 σπίτια στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων που έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα τα 21 είναι κατοικίες και τα υπόλοιπα 3 είναι βοηθητικοί και αποθηκευτικοί χώροι.

Σε ό,τι αφορά τη Χαλκίδα έχουν γίνει 8 αυτοψίες από τις οποίες μόνο μία οικοδομή χαρακτηρίστηκε μη κατοικήσιμη με κίτρινο χρώμα όλες οι υπόλοιπες 7 έχουν χαρακτηριστεί με πράσινο χρώμα.

Να σημειωθεί ότι στο σύνολό τους υπάρχουν μικροφθορές ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως στα Ψαχνά και τα γύρω χωριά, έχουν σπάσει τζαμαρίες καταστημάτων, ενώ ζημιές μικρής κλίμακας έχουν γίνει και στο κοινοτικό κατάστημα στην Τριάδα.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες