ΣτΕ: Διέγραψε πρόστιμα 15.602.547 ευρώ σε εταιρεία εμπορίας ιατρικών μηχανημάτων

Διεγράφησαν με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) πρόστιμα συνολικού ύψους 15.602.547 ευρώ που είχαν επιβληθεί σε εταιρεία εμπορίας ιατρικών μηχανημάτων, λόγω της έκδοσης «μερικών εικονικών τιμολογίων», σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.
Όπως έκρινε το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με δυο αποφάσεις (984 και 985/2020) που εξέδωσε για την εν λόγω υπόθεση, για τις υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις εφαρμόζονται οι ειδικές διατάξεις που αφορούν το εισόδημα των επιχειρήσεων και δεν εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις περί εικονικών τιμολογίων. Αντίθετη, άποψη πάντως είχε εκφράσει για την υπόθεση το Διοικητικό Εφετείο, την απόφαση του οποίου αναίρεσε τώρα το ΣτΕ.
Συγκεκριμένα, το πρόστιμο είχε επιβληθεί στην εταιρεία κατόπιν φορολογικού ελέγχου που είχε πραγματοποιηθεί για τις διαχειριστικές περιόδους 2009-2010. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) επέβαλε για το 2009 πρόστιμο 8.832.734 ευρώ για την έκδοση «μερικώς εικονικών τιμολογίων» από εταιρεία της Κύπρου αξίας 4.416.362 ευρώ και για το 2010 πρόστιμο 6.769.813 ευρώ για την έκδοση «μερικώς εικονικών τιμολογίων» αξίας 3.384.906 ευρώ.
Σύμφωνα με την αρμόδια Δ.Ο.Υ, η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία εξέδιδε τιμολόγια προς την ελληνική με τιμές περίπου 24% υψηλότερες από τις τιμές που κοστολογούνταν τα προϊόντα της. Στην συνέχεια τα εισαγόμενα αυτά προϊόντα πωλούνταν στην Ελλάδα σε δημόσια νοσοκομεία σε υψηλότερες τιμές. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να διογκούται κατά τρόπο τεχνικό το κόστος αγοράς σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.
Ακολούθησε από την ελληνική εταιρεία η κατάθεση προσφυγών κατά των αποφάσεων περί επιβολής προστίμου από τη Δ.Ο.Υ αλλά και προσφυγές της Δικαιοσύνη. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε τις προσφυγές της εταιρείας και εκείνη στη συνέχεια προσέφυγε με αίτηση αναίρεση κατά της απόφασης του Εφετείου στο ΣτΕ, το οποίο και τη δικαίωσε.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ως εσφαλμένη την κρίση του Εφετείου, ότι μπορεί να εφαρμοστούν παράλληλα οι διατάξεις του νόμου 2523/1977 και του ΚΦΕ καθώς «οι περί υπερτιμολόγησης διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος, ως ειδικές, αποκλείουν την παράλληλη εφαρμογή των περί εικονικών στοιχείων φορολογικών διατάξεων, με όλες τις εντεύθεν έννομες συνέπειες».
Σύμφωνα με το ΣτΕ, «δεν επιτρέπεται στις περιπτώσεις αυτές, όχι μόνο η σωρευτική επιβολή των προβλεπομένων από το νόμο 2523/1997 και ΚΦΕ προστίμων, αλλά ο εξωλογιστικός προσδιορισμός των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης, κατόπιν απορρίψεως των βιβλίων της ως ανακριβών λόγω της έκδοσης ή της αποδοχής εικονικών φορολογικών στοιχείων, δυνατότητα που άλλωστε αποκλείεται και από τις διατάξεις του ΚΦΕ (άρθρο 39 παράγραφος 1)».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες