ΣτΕ: Νόμιμη η καταβολή ειδικής μηνιαίας αποζημίωσης που χορηγείται μόνο στα μέλη των ανεξάρτητων αρχών

Με πιλοτική απόφασή της (υπ΄ αριθμ. 2113/2021) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε προσφυγή μελών του ΑΣΕΠ με την οποία ζητούσαν να τους καταβληθεί αποζημίωση που αντιστοιχεί στο ποσό της ειδικής μηνιαίας κατ’ αποκοπή αποζημίωσης που προβλέπεται με διάταξη του άρθρου 13 του ν. 2703/1999 μόνο για τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων Αρχών, τα οποία έχουν την ιδιότητα του συνταξιούχου.
Να σημειωθεί ότι μέλη των ανεξάρτητων Αρχών και μάλιστα πρόεδροι τους έχουν τοποθετηθεί σε αρκετές περιπτώσεις συνταξιούχοι πρώην υψηλόβαθμοι δικαστικοί λειτουργοί.
To σκεπτικό του ΣτΕ
Το ΣτΕ εξετάζοντας τη προσφυγή των μελών του Α.Σ.Ε.Π. που ζητούσαν την ίδια καταβολή αποζημίωσης την απέρριψε με το σκεπτικό ότι η διάταξη του Ν. 2703/1999, που προβλέπει την καταβολή ειδικής μηνιαίας αποζημίωσης μόνο στα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων Αρχών, δεν είναι αντίθετη με τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας αλλά ούτε και στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/78/ΕΚ για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία.
Όπως έκρινε η Ολομέλεια η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση αποσκοπεί στην «επίτευξη θεμιτού σκοπού δημοσίου συμφέροντος» ενώ οι επίμαχες νομοθετικές διατάξεις έχουν «ειδικό χαρακτήρα και αφορούν συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων, χωρίς να θέτουν γενικό κανόνα, από τον οποίο εξαιρείται ρητώς ή σιωπηρώς άλλη κατηγορία».
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο λόγω της άφιξης Πάπα!
Κουφοντίνας: Το δικαστικό συμβούλιο Λαμίας του έκλεισε τη πόρτα της φυλακής μέχρι το 2027
Σέρρες: Θύμα ηλεκτρονικής απάτης ένας 52χρονος – 34.500 ευρώ έκαναν «φτερά» από τον λογαριασμό του
Κορονοϊός: Πέθανε 24χρονη ανεμβολίαστη στα Καλάβρυτα
Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες