ΣτΕ: Συζητήθηκαν οι προσφυγές για τα αρχαία που βρέθηκαν στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η απόφαση για το θέμα της προσωρινής μεταφοράς των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης (σταθμός Βενιζέλου).
Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχόλησε το ΣτΕ μετά από προσφυγές που κατέθεσαν ενώπιον του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, κ.ά.
Οι προσφεύγοντες ζητούν, μεταξύ των άλλων, με τις αιτήσεις τους να ακυρωθεί η από 4.3.2020 απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, η οποία αφορά στην μελέτη για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλος και την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων και την επανοτοποθέτησή τους στην αυτή θέση κατά ποσοστό 92%, μετά την λήξη των εργασιών κατασκευής του σταθμού.
Όπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες η επίμαχη απόφαση είναι μη νόμιμη, παραβιάζει τις αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας, της χρηστής διοίκησης, της ασφάλειας δικαίου, το νόμο 3028/2002 περί μετακίνησης μνημείων, κ.ά.
Να σημειωθεί πως παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ της προσβαλλόμενης απόφασης, έχουν πραγματοποιήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και επιμελητήρια της συμπρωτεύουσας. Η απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Απόψεις
Κατηγορίες