ΣτΕ: Τέλος στις δίκες για την απαγόρευση των λειτουργιών στις εκκλησίες λόγω πανδημίας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δεν έλαβε απόφαση και κατάργησε τις δίκες επί των αιτήσεων που είχαν καταθέσει η Ορθόδοξος Εκκλησιαστική Υπακοή και 44 πολίτες με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η από 16.3.2020 κοινή υπουργική απόφαση. Με αυτή επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας από 16-30.3.2020 λόγω της πανδημίας.
Το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τις υπ΄ αριθμ. 1294-1296/2020 αποφάσεις του, κατάργησε τις δίκες των προσφευγόντων, με το επιχείρημα ότι έληξε η ισχύς της προσβαλλόμενης κοινής υπουργικής απόφασης και η νεότερη-μεταγενέστερη υπουργική απόφαση επί του ιδίου θέματος «διαφέρει ουσιωδώς» από αυτή που έληξε η ισχύς της.
Όπως σημειώνει η πλειοψηφία των συμβούλων Επικρατείας, μετά την εφαρμογή της νέας υπουργικής απόφασης που «διαφέρει ουσιωδώς» από την προγενέστερη προσβαλλόμενη, δεν μπορεί να θεωρηθεί κατά το άρθρο 32 του Προεδρικού Διατάγματος 18/1989, ότι συνιστά αντικατάσταση ή τροποποίηση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης που έληξε η ισχύς της, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχιστούν οι δίκες.
Η νεώτερη κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με το ΣτΕ, δεν απαγορεύει την λειτουργία των θρησκευτικών χώρων, αλλά την επιτρέπει υπό όρους, καθορίζοντας τον αριθμό των προσώπων που μπορεί να εισέρχονται στους χώρους λατρείας, κ.λπ. Κατόπιν αυτών, η νεώτερη υπουργική απόφαση δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπροσβαλλόμενη με την λήξασα κοινή υπουργική απόφαση, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχιστούν οι δίκες.
Όμως, η μειοψηφία (μίας συμβούλου Επικρατείας και ενός παρέδρου, χωρίς δικαίωμα ψήφου), είχε άλλη άποψη. Υποστήριξαν ότι με την νέα κοινή υπουργική απόφαση τα απαγορευτικά μέτρα, έστω ηπιότερου χαρακτήρα, εξακολουθούν να είναι δυσμενή για τους προσφεύγοντες στο ΣτΕ.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες