16.4 C
Athens
13.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Στεφανής για πλοίο «Anadolu»: «Σωστή η στρατηγική για ισχυρότερη Ελλάδα – Κυρίαρχη απειλή για τη χώρα μας η Τουρκία»


    Μήνυμα ισχύος στο εσωτερικό της Τουρκίας θεωρεί πως είναι το νεότευκτο «μίνι-αεροπλανοφόρο» το «Anadolu», ο Αλκιβιάδης Στεφανής, πρώην υφυπουργός Άμυνας. «O Ερντογάν εδώ και χρόνια θέλει να αναδείξει τη χώρα, ως μία όχι μόνο από τις περιφερειακές αλλά από τις κεντρικές δυνάμεις του πλανήνη» σημείωσε και «τη δεδομένη στιγμή, ενόψει εκλογών, θέλει να δείξει την αποτελεσματικότητά του έναντι της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορεί ότι υπόσχεται πράγματα στον τουρκικό λαό και δεν τα κάνει».

    Για την κατασκευή άρματος μάχης, που επιχειρεί η Τουρκία εδώ και καιρό, χωρίς αποτέλεσμα ανέφερε: «Το τουρκικό άρμα είναι ένα πλάνο το οποίο ξεκίνησε από το 2004. Το πρωτότυπο ήταν να παρουσιαστεί το 2012. Όμως υπάρχουν συνεχείς αναβολές. Έχουμε φτάσει το 2023 και ακόμα δεν είναι έτοιμο. Ο λόγος είναι ποιος το άρμα για να το φτιάξεις. Το σκελετό του είναι κάτι πολύ εύκολο. Δύο είναι τα κυρίαρχα πράγματα σε ένα οπλικό σύστημα, ο κινητήρας του και το σύστημα ελέγχου πυρός. Αυτά τα δύο λοιπόν πράγματα δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να τα κατασκευάσει, λόγω δυνατοτήτων. Δεν μπορεί εύκολα να κατασκευάσει ένα κινητήρα άρματος ο οποίος είναι περίπου 25.000 κυβικά και βγάζει γύρω στα 1.600 άλογα. Καταλαβαίνουμε ότι οι δυνατότητες που πρέπει να έχει ένα εργοστάσιο είναι πέρα από τις δυνατότητες της Τουρκίας. Προσπαθούσε με τη Γερμανία τόσο καιρό να της παραδώσει τον κινητήρα. Η Γερμανία δεν τα κατάφερε. Αποτάθηκε στη Ρωσία, δεν έγινε δυνατόν. Τώρα συζητάει για κινεζικό κινητήρα. Δεν ξέρουμε και εκεί αν θα πετύχει. Πρέπει ο κινητήρας μετά να είναι συμβατός με αυτό που έχουν κατασκευάσει. Είναι μία προσπάθεια η οποία δεν ξέρουμε πότε θα έχει αποτέλεσμα, πλην όμως είναι κάτι που το πολεμά η Τουρκία εδώ και πάρα πολύ καιρό».


    «Βλέπουμε και την προσπάθειά της Τουρκίας να αναβαθμίσει τα F16 της και τα αεροπλάνα με τους Αμερικανούς. Η λογική του πολέμου αυτή τη στιγμή έχει φύγει από το όπλο και το βλήμα. Παλιά λέγαμε να έχουμε πολλά βλήματα και όπλα να πολεμήσουμε. Τώρα η λογική είναι στον τρόπο με τον οποίο τα κατευθύνεις αυτά. Άρα λοιπόν επικοινωνίες και link έτσι ώστε να μπορέσουν αυτά να είναι διαλειτουργικά μεταξύ τους. Δεν μπορούμε να φανταστούμε αυτή τη στιγμή σε ένα σύγχρονο πεδίο μια στρατιωτική μονάδα, ένα πλοίο ή ένα αεροσκάφος να είναι κάπου στο χώρο «τυφλό» και να μην έχει τη δυνατότητα να «δει», να εισέλθουν οι πληροφορίες σε αυτό, να επεξεργαστούν οι πληροφορίες από το οπλικό σύστημα και να παρουσιάσουν στον διοικητή του συστήματος είτε είναι ο διοικητής μονάδας, είτε ο κυβερνήτης, είτε ο πιλότος τα σημαντικότερα στοιχεία με προτεραιοποίηση για να πάρει απόφαση».

    Στην επισήμανση ότι στον πόλεμο στην Ουκρανία ξαναγυρίσαμε σε μοντέλο Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου με στρατιώτες και τανκς αντιμέτωπα, επισήμανε ότι «ο μαχητής καθημερινά στις επιχειρήσεις είναι εκείνος ο οποίος έρχεται και βγαίνει πάνω από το οπλικό σύστημα και με την προσωπικότητά του, τη γνώση του και την εμπειρία του μπορεί να επηρεάσει τη μάχη»

    Για το προπαγανδιστικό βίντεο της Τουρκίας με το «Anadolu» στον απόπλου του για τη Μαύρη Θάλασσα ανέφερε: «Αυτό το οποίο παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή να γίνεται από την Τουρκία, δείχνει το πόσο σωστή είναι η στρατηγική της Ελλάδος, η οποία δεν στέκεται στα μικρά αλλά κοιτάει τη μεγάλη εικόνα. Δηλαδή δεν στέκεται σε μια πρόσκαιρη εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά βλέπει τη μεγάλη εικόνα και κατανοεί ότι η Τουρκία κάποια στιγμή θα επιστρέψει με με επιθετικό τρόπο είτε ο Ερντογάν επανεκλεχθεί είτε επανεκλεγεί ο αντίπαλός του. Η στρατηγική λοιπόν η δικιά μας είναι σωστή. Κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα και κοιτάμε το πιο σημαντικό για την πατρίδα μας να ενισχύσουμε και να ισχυροποιήσουμε την Ελλάδα. Αυτό είναι το σημαντικότερο».


    Όπως επισήμανε είναι δεδομένο ότι «ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος στην Τουρκία θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ίδια πολιτική. Είναι κυρίαρχη απειλή για την Ελλάδα η Τουρκία και οφείλουμε να το αντιληφθούμε».

    Για το αν θα αλλάξει κάτι στα ελληνοτουρκικά, στις συνομιλίες με Πρόεδρο Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου επισήμανε: «Αλλάζει ο τρόπος, η διαδικασία και ο χειρισμός. Η στρατηγική δεν πρόκειται να αλλάξει και γι αυτό το λόγο λοιπόν και εμείς οφείλουμε πολύ σωστά με ηρεμία, με αποφασιστικότητα, με προγραμματισμό να κάνουμε αυτά που κάναμε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο κομμάτι το επιχειρησιακό και της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρομαι και στο κομμάτι των εξωτερικών σχέσεων και των διεθνών συμφωνιών που έχουμε συνυπογράψει. Ισχυρές συμμαχίες με ισχυρούς συμμάχους. Κοιτάξτε τώρα τι γίνεται στην άσκηση «Ηνίοχος», η οποία θα ξεκινήσει 24 του μήνα. Πάνω από 10 χώρες είναι παρούσες με χώρες ιδιαίτερες όπως είναι η Ινδία, όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκτός από αυτές που αναμένουμε ότι θα έρθουν.

    «Να δούμε λίγο την Περιφέρειά μας το τι γίνεται, τι γίνεται στο Κοσσυφοπέδιο, τι γίνεται στην Ουκρανία, τι γίνεται στη Συρία, τι γίνεται στη Λιβύη, τι γίνεται στο Σουδάν τώρα και πόσο ισχυροί πρέπει να είμαστε για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τα δίκαια του Ελληνισμού».

    «Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη επιχείρηση. Το να μπεις σε μια ξένη χώρα της οποίας το καθεστώς είναι ασταθές, στο οποίο δεν μπορείς να συνεννοηθείς με κάποιον, έτσι ώστε να δημιουργήσεις κάποιες συνθήκες ηρεμίας για να μπορέσεις να κάνεις την επιχείρηση σου, χρειάζεται τρομερός σχεδιασμός και μεγάλος συντονισμός. Όχι μόνο συντονισμός με τις αντιμαχόμενες παρατάξεις, με τις οποίες ποτέ δεν πρόκειται να πετύχεις το συντονισμό, αλλά με όλες επίσης τις δυνάμεις που ενεργούν στην περιοχή. Βλέπουμε ότι κάθε χώρα της Ευρώπης ή του ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή εφαρμόζει μια πολιτική στο πώς θα πάρει τους δικούς ανθρώπους, κάτι που κάναμε κι εμείς. Στείλαμε δύο αεροσκάφη στη νότια Αίγυπτο. Υπάρχει εκεί ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Χαρδαλιάς μαζί με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και με γιατρούς και άλλους ανθρώπους που είναι σε θέση να υποστηρίξουν την όλη προσπάθεια διπλωμάτες, στρατιωτικούς κλπ. Είμαστε έτοιμοι. Αλλά απαιτείται ισχυρό συντονισμός, γιατί είναι τέτοιες συνθήκες και τόσο εύθραυστες που σε κάθε δευτερόλεπτο μπορεί να διαφοροποιηθούν. Πρέπει λοιπόν να έχεις άτομα και εκπαιδευμένα και με τέτοιες δυνατότητες που να μπορούν να ανταποκριθούν στις εναλλαγές αυτές τις πολύ γρήγορες εναλλαγές οι οποίες επηρεάζουν το πεδίο απελευθέρωσης».

    Σε επισήμανση τηλεθεατή ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει μείνει πίσω σε σχέση με την Τουρκία που επιχειρεί να κατασκευάσει άρμα μάχης τόνισε: «Έχουμε αφήσει επί σειρά ετών την Ελληνική αμυντική βιομηχανία με όχι σωστό χειρισμό. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες προς αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν πάνω από 186 ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται αποκλειστικά ή παράπλευρα με την Εθνική άμυνα, δίνοντας δουλειά σε Έλληνες πολίτες και παράγοντας έργο και εισάγοντας συνάλλαγμα. Υπάρχουν εξαιρετικές εταιρείες. Η παγκόσμια παραγωγή του άρματος LEOPARD, δεν μπορεί να γίνει αν κάποιο ελληνικό εργοστάσιο, να μην πω ποιο είναι, δεν παράγει το αιρκοντίσιον για την παγκόσμια παραγωγή. Άρα λοιπόν βλέπουμε ότι έχουμε δυνατότητες. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, εξαιρετικό δυναμικό. Τι χρειάζεται. Χρειάζεται συντονισμός και χρειάζεται και μια ώθηση έτσι ώστε να αναδείξουμε και τον τομέα αυτό».


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ