Στο ΣτΕ τρεις Αφγανές με οκτώ παιδιά κατά της ΠΝΠ που τους απαγορεύει να καταθέσουν αίτημα ασύλου

Την ακύρωση της από 2 Μαρτίου 2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία χάνουν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτημα διεθνούς προστασίας, ζητούν με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τρεις Αφγανές γυναίκες, μητέρες ανήλικων παιδιών και μάλιστα η μια εξ’ αυτών εγκυμονούσα. Μάλιστα, οι τρεις γυναίκες έχουν καταθέσει στο ΣτΕ αίτημα προσωρινής διαταγής αλλά και αίτηση αναστολής κατά της συγκεκριμένης ΠΝΠ. Μάλιστα, για το ίδιο θέμα προσφυγή στο ΣτΕ κατέθεσε και η νομική υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
Να σημειωθεί ότι με την εν λόγω ΠΝΠ παγώνει για ένα μήνα και συγκεκριμένα από 2.3.2020 η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα. Τα άτομα αυτά, σύμφωνα με την ΠΝΠ, θα επιστραφούν, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής τους.
Τα επιχειρήματα
Στην προσφυγή τους, οι τρεις Αφανές γυναίκες, μητέρες οκτώ συνολικά ανηλίκων, ηλικίας από ολίγων μηνών έως και 15 ετών, υποστηρίζουν ότι με την επίμαχη ΠΝΠ οι ίδιες και τα παιδιά τους στερούνται του δικαιώματός να καταθέσουν αίτημα διεθνούς προστασίας.
Ακόμη, αναφέρουν ότι η απαγόρευση υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου που επέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει διεθνείς και ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες αλλά και το Σύνταγμα, που προστατεύουν τους πρόσφυγες και μετανάστες και ειδικότερα, όταν η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα υποδοχής των προσφύγων μεταναστών.
Από την πλευρά της, η νομική υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες υποστηρίζει πως η επίμαχη ΠΝΠ είναι αντίθετη στην Σύμβαση της Γενεύης, στη συνθήκη αλλά και σε οδηγίες της ΕΕ, στο ελληνικό Σύνταγμα και στην αρχή της επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών. Ακόμη, υποστηρίζει πως κανένα διεθνές νομικό πλαίσιο δεν προβλέπεται η διαδικασία αναστολής του ασύλου και ο μόνος νομικός δρόμος αναστολής είναι μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η αίτηση ακύρωσης των τριών Αφγανών γυναικών θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Χριστίνα Σιταρά.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες