17.6 C
Athens
13.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Συνάντηση Δένδια με τον Πρέσβη των ΗΠΑ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο


    Με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

    Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών και ο Αμερικανός πρέσβης συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ν. Δένδιας.



    Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη. Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης.

    Συμφωνήθηκε επίσης πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή.

    Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρέσβη για να συζητήσει σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

    Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

    Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας” μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.

    Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

    Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται.

    Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω “μνημονίου” θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

    Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

    Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη.

    Λιβυκό κοινοβούλιο: Απορρίπτεται ως «παράνομη» η συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες

    Στην απόρριψη της συμφωνίας που υπεγράφη με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες προχώρησε το λιβυκό κοινοβούλιο. Το κοινοβουλευτικό σώμα της αφρικανικής χώρας χαρακτήρισε «παράνομη» την υπογραφή της συμφωνίας, καθώς δεν έλαβε την έγκρισή του.

    Το Κοινοβούλιο ανέφερε επίσης ότι «η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες αφαιρεί από την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής δικαίωμα για το πετρέλαιο».

    Ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης, ο Ακίλα Σάλεχ χαρακτήρισε “παράνομο” το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας και πως υπογράμμισε πως αυτό δεν έχει καμία εξουσιοδότηση.

    Τι προβλέπεται στο μνημόνιο συνεργασίας

    Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες προχώρησαν Τουρκία και Λιβύη, κατά την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη χώρα της Αφρικής.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου».

    Στη συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου παραχώρησε επιβεβαίωσε την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών και τόνισε:

    «Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Όλες οι παρόχθιες χώρες πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο».

    Η πολυπληθής τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Yunus al-Menfi, τους Αντιπροέδρους του Προεδρικού Συμβουλίου Abdullah al-Lafi και Musa al-Koni, τον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Abdulhamid Dibebebe και τον Πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Khalid al-Mishri.

    Η αντίδραση της Αθήνας

    Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση που θιγεί η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, θα υπάρξει αντίδραση.

    Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

    Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ