Τελετή παράδοσης παραλαβής Αρχηγίας Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (εικόνες)

Τελετή - Παράδοση στο Λιμενικό Σώμα

Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη (17/3) η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του νέου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη.

Μετά την δοξολογία του χοροστατούντος Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ ο απερχόμενος επίτιμος Αρχηγός Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ, Ναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης παρέδωσε την Αρχηγία του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στο νέο Αρχηγό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ελευθέριος Αυγενάκης, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέτα Μακρή, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστιάνα Καλογήρου καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, O Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Εμμανουήλ Κουτουλάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αντιστράτηγος Νικόλαος ΦΛΑΡΗΣ ως εκπρόσωπος Αρχηγού ΓΕΣ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός Π.Σ. Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος,

Επίσης παρέστησαν, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας Πειραιώς, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες των Εφοπλιστικών Ενώσεων και των Ναυτεργατικών Σωματείων, Ναυτιλιακοί φορείς, Δικαστικοί φορείς και εκπρόσωποι Κρητικών Σωματείων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ακολουθεί η ομιλία του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη:

Άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος,

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή τελετή, πραγματοποιείται στο ασταθές και επικίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια περιβάλλον, που προκάλεσε η Ρωσική εισβολή και ο πόλεμος που συνεχίζεται στην Ουκρανία.

Ευχή και ελπίδα όλων μας, είναι να επικρατήσει η λογική. Να κερδίσει η διπλωματία. Να επανέλθει η ειρήνη.

Σε μια τέτοια περίοδο, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία, θεσμοί και Σώματα που υπηρετούν την ασφάλεια και τη νομιμότητα. Όπως το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Είναι το Λιμενικό σώμα που διασφαλίζει τη νομιμότητα και καταπολεμά κάθε παράνομη πράξη στην θάλασσα.

Είναι το Λιμενικό Σώμα που εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Είναι το Λιμενικό Σώμα που εκπροσωπεί την ναυτιλία μας στα διεθνή ναυτιλιακά φόρα, με στελέχη έμπειρα και ικανά στο χειρισμό των σύνθετων ναυτιλιακών προκλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι το Λιμενικό Σώμα που προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον, ελέγχοντας την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Είναι το Λιμενικό Σώμα που σώζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο, συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Και, βεβαίως, είναι το Λιμενικό Σώμα που προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα μας, που αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Με την άρτια εκπαίδευση, την πολύ μεγάλη εμπειρία, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, πάνω απ’ όλα με αίσθημα ευθύνης, αλλά και ανθρωπισμό, όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ηγεσία, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, λιμενοφύλακες, επιχειρούν καθημερινά σε όλο το φάσμα του εύρους των αρμοδιοτήτων τους. Επιχειρούν με γνώση, θάρρος και αποφασιστικότητα και είναι γι’ αυτό που επιτυγχάνουν τους στόχους τους.

Αναφέρω δύο μόνο στοιχεία:

Πρώτο, το 2021 οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος, διέσωσαν 30.000 συνανθρώπους μας.

Δεύτερο, το 2021 οι υπήκοοι τρίτων χωρών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 85%, σε σχέση με το 2019.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι όλα αυτά που περιέγραψα, είναι η λαμπρή ιστορία 100 και πλέον χρόνων προσφοράς, είναι η ευσυνειδησία και το θάρρος, είναι η υψηλή αποτελεσματικότητα, που αποδεικνύουν και δικαιώνουν την πεποίθηση μου:

Το Λιμενικό Σώμα δεν ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το Λιμενικό Σώμα είναι το ίδιο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ακριβώς γι’ αυτό, με σταθερά βήματα, δημιουργούμε το Λιμενικό Σώμα της επόμενης 10ετίας.

Με συστηματική προσπάθεια, έχουμε πετύχει τόσο τη συνεχή ενίσχυση των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων, με σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό, όσο και την επίλυση προβλημάτων που απασχολούσαν τα στελέχη του.

Την ίδια στιγμή, επεξεργαζόμαστε τους δρόμους που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να πετύχουμε την αναβάθμιση των προσόντων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, μέσα από κατάλληλα, διαρκή και εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα με απώτερο σκοπό να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το υψηλό επίπεδο επάρκειας που τα διακρίνει, τόσο στο ναυτιλιακό όσο και στο επιχειρησιακό χώρο ευθύνης τους.

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον απερχόμενο Επίτιμο Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Ναύαρχο Λ.Σ. κ. Κλιάρη Θεόδωρο, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε, σε μία πραγματικά δύσκολη περίοδο. Τα αποτελέσματα του έργου του, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα μιας παραγωγικής και επιτυχημένης θητείας.

Η καθημερινή μας συνεργασία, μου έδωσε την ευκαιρία να διαπιστώσω το εύρος των γνώσεων, τη συσσωρευμένη εμπειρία και την ορθή κρίση του, αλλά και την ευγένεια, το ήθος και το χαρακτήρα του.

Του εύχομαι να είναι υγιής και δημιουργικός και να απολαμβάνει τη ζωή με την οικογένεια του.

Θέλω να ευχηθώ στο νέο Αρχηγό, Αντιναύαρχο Λ.Σ. κ. Αλεξανδράκη Γεώργιο, κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει.

Κύριε Αρχηγέ, προσβλέπω στη στενή μας συνεργασία, προκειμένου να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση η υλοποίηση των πολιτικών που οδηγούν στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος, στη διαρκή αναβάθμιση των στελεχών του, στην εμπέδωση της αξιοκρατίας, αλλά και στη δημιουργία μίας ακόμα πιο στενής σχέσης του Λιμενικού με την ελληνική κοινωνία.

Γνωρίζω καλά ότι δεν σας πτοούν οι δυσκολίες. Είμαι βέβαιος, ότι συνεργαζόμενοι καθημερινά και ουσιαστικά, θα πετύχουμε ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα, οι Ελληνίδες, οι Έλληνες, στηρίζουν στο Λιμενικό Σώμα την προστασία των συνόρων μας, την ασφάλεια και τη νομιμότητα στη θάλασσα, συχνά την ίδια τους τη ζωή.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση την ενίσχυση του, ώστε να μπορεί με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να εκπληρώνει την αποστολή του.

Το οφείλουμε σε μια λαμπρή ιστορία 100 χρόνων, το οφείλουμε στην ελληνική ναυτιλία, το οφείλουμε στους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα, το οφείλουμε σε ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία.

Ακολουθεί η ομιλία του νέου αρχηγού:

Ο νέος αρχηγός του Λιμενικού, Γεώργιος Αλεξανδράκης
Ο νέος αρχηγός του Λιμενικού, Γεώργιος Αλεξανδράκης

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και βαθύ αίσθημα ευθύνης, αναλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατόπιν της απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της 9ης Μαρτίου 2022.

 Αναμφίβολα, η στιγμή αυτή αποτελεί τη μέγιστη τιμή στην υπηρεσιακή διαδρομή ενός Αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος και οφείλω, πρώτα απ΄ όλα, να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη και τα λοιπά μέλη του ΚΥΣΕΑ για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Επιθυμώ, επίσης, να ευχαριστήσω και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, εν ενεργεία και αποστρατεία, που, με οποιαδήποτε ιδιότητα, είχα την τιμή να συνεργαστώ άμεσα ή έμμεσα όλα αυτά τα χρόνια.

Δηλώνω, σε κάθε περίπτωση, έτοιμος και αποφασισμένος να ανταποκριθώ στο ύψιστο καθήκον που μου εμπιστεύεται σήμερα η Ελληνική Πολιτεία και να συμβάλω με κάθε τρόπο στη συνέχιση της λαμπρής παράδοσης και της ένδοξης ιστορίας του Λιμενικού Σώματος.

Η ανάληψη των καθηκόντων του Αρχηγού από τον απερχόμενο Αρχηγό Ναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη, προσδίδει στην αποστολή μου ιδιαίτερη ευθύνη να φανώ κι εγώ άξιος συνεχιστής του λαμπρού έργου και της πολύτιμης προσφοράς που αφήνει ως παρακαταθήκη στο Σώμα και την Πατρίδα μας.

Αισθάνομαι βαθιά την ανάγκη, προσωπικά και εκ μέρους όλου του Σώματος να τον ευχαριστήσω θερμά. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και το συμμαθητή μου, Επίτιμο Αρχαιότερο Υπαρχηγό Αντιναύαρχο Νικόλαο ΙΣΑΚΟΓΛΟΥ για την εξαιρετική, ευγενή και μεστή προσφορά και παρουσία του στο Σώμα. Να ευχηθώ σε αμφότερους κάθε προσωπικό και οικογενειακό καλό στην πολιτική τους πλέον ζωή.

Άνδρες και Γυναίκες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι δεν υπήρξα ποτέ θιασώτης των λόγων αλλά υπέρμαχος της πράξης, της ευθύνης και του αποτελέσματος. Η προσωπική μου θεώρηση είναι ότι τα λόγια ακολουθούν τις δράσεις, τις αναδεικνύουν στο βαθμό και το μέτρο που είναι αναγκαίο για το Σώμα και την κοινωνία και λειτουργούν ως μηχανισμός καταγραφής έργου και όχι άσκοπης και πομπώδους ενδεχομένως προβολής.

Είναι τα έργα εκείνα που τελικά ο συγγραφέας της Ιστορίας θα καταγράψει και θα καταδείξει και είναι το μέγεθος της ουσιαστικής προσφοράς εκείνο που θα λειτουργήσει ως σκυτάλη στην αποστολή που πρέπει διαχρονικά να συνεχισθεί, άσχετα από πρόσωπα και χρονικές συγκυρίες.

Το Λιμενικό Σώμα του μέλλοντος που τιμά το παρελθόν του απαιτεί σαφείς στρατηγικούς στόχους και καθαρό σχέδιο υλοποίησης. Οφείλουμε, επομένως, να καταστήσουμε εξ΄ αρχής σαφές το πλαίσιο των στόχων και των προτεραιοτήτων που εν συντομία είναι:

  • Κατ΄ αρχάς, η διαρκής παρακολούθηση και στοχευμένη αναβάθμιση της εκπαίδευσης με συστηματοποιημένη ανίχνευση εκπαιδευτικών αναγκών και η αναμόρφωσή της με κριτήρια και ορίζοντα ικανό να εξασφαλίσουν σε κάθε χρόνο την ανταπόκριση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος στις απαιτήσεις της σύνθετης αποστολής τους.

  • Επίσης, η συνέχιση και ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και η διαμόρφωσή του κατά τρόπο που θα εγγυάται δικαιοσύνη, διαφάνεια, λειτουργικότητα και ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να τονίσω ότι το παρόν και το μέλλον του Σώματος δεν επιτρέπει σε κανένα από μας να προσεγγίσει τον κρίσιμο αυτό παράγοντα με ευκαιριακό τρόπο ή με συντεχνιακό όφελος και, από πλευράς μου, δεν είμαι διατεθειμένος να ενδώσω σε μια τέτοια προοπτική.

Με προσοχή και υπευθυνότητα αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τις αγωνίες του προσωπικού και κινούμαστε προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης δίκαιων αιτημάτων χωρίς σε καμιά περίπτωση να διακυβεύονται οι αδήριτες υπηρεσιακές ανάγκες.

  • Μέγιστη ευθύνη μας είναι η συστηματική προώθηση του υφιστάμενου, μοναδικού στα χρονικά, εξοπλιστικού προγράμματος του Λιμενικού Σώματος, καθώς και η διεκδίκηση και εκμετάλλευση κάθε δυνατού χρηματοδοτικού εργαλείου, στοιχεία απαραίτητα για την εξασφάλιση της αναγκαίας αποτελεσματικότητας και της ανταπόκρισης στις ιδιαίτερα αυξημένες και εξειδικευμένες απαιτήσεις των σύγχρονων επιχειρησιακών, ναυτιλιακών και κοινωνικών συνθηκών.

Κυριολεκτικά, δεν έχουμε το παραμικρό περιθώριο να ολιγωρήσουμε και δεν θα έχουμε την πολυτέλεια επίκλησης της παραμικρής αιτιολογίας αν δεν προχωρήσουμε με συντονισμένο τρόπο και με τα κατάλληλα βήματα, στο σωστό κάθε φορά χρόνο, στην υλοποίηση ενός τέτοιου έργου και το σχεδιασμό κάθε νέου. Το οφείλουμε στο Λιμενικό Σώμα, στα στελέχη μας, υπάρχοντα και μελλοντικά, το οφείλουμε στην ίδια μας την Πατρίδα.

  • Ύψιστη προτεραιότητα επίσης θα αποτελέσει η περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση της συνεργασίας μας με ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους και Οργανισμούς σε κάθε τομέα ναυτιλιακής και επιχειρησιακής δράσης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το εθνικό συμφέρον, τη γεωπολιτική θέση της Χώρας μας, τη διασυνοριακή φύση των απειλών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και τη δυναμική του Εθνικού μας Κεφαλαίου, της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.

  • Τέλος, κυρίαρχος στόχος μας είναι η περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των δομών συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος με τους εθνικούς φορείς Άμυνας και Ασφάλειας δεδομένης της υπέρτατης αναγκαιότητας ανάπτυξης κοινών δράσεων κυρίως για θέματα ασφάλειας. Με σεβασμό στην τομεακή ευθύνη και δράση του κάθε φορέα ξεχωριστά, πιστεύω ακράδαντα πως όλοι έχουμε κατανοήσει ότι η διαμόρφωση του σύνθετου σημερινού γίγνεσθαι επιβάλει τη σύνθεση δυνάμεων, προληπτικά και κατασταλτικά, με σκοπό τη διαλειτουργικότητα, το συντονισμό και το συγχρονισμό και, τελικά, το κοινώς επιχειρείν όπου τούτο απαιτείται.

Αισθάνομαι σήμερα την υποχρέωση από τη νέα μου θέση να ευχαριστήσω τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τους Αρχηγούς και τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για τη σημερινή τους τιμητική παρουσία και να επισημάνω ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μας.

Κύριε Υπουργέ,

Με απόλυτη συνείδηση της ευθύνης που μου εμπιστεύθηκε η Κυβέρνηση και εσείς προσωπικά στο πρόσωπό μου, σας διαβεβαιώνω ότι η θητεία μου θα είναι μια διαδρομή συνέπειας και έργου, με γνώμονα και στόχο το εθνικό και δημόσιο συμφέρον και την εκπλήρωση των προσδοκιών της πολιτικής Ηγεσίας και του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής

Η Χώρα μας βιώνει και πάλι μια κρίσιμη περίοδο, που επιβάλλει τη μέγιστη προσοχή στην αξιολόγηση και την διαχείρισή της. Το Λιμενικό Σώμα έχει περίτρανα αποδείξει στο παρελθόν και εξακολουθεί να αποδεικνύει και στο παρόν, ότι στέκεται επάξια στο ύψος των περιστάσεων με επαγγελματική ευσυνειδησία και με βαθιά αίσθηση του καθήκοντος στην Πατρίδα και τους συμπολίτες μας. Και μόνο το επίτευγμα της τελευταίας διετίας στο μέτωπο της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών ιδίως στο Ανατολικό Αιγαίο, με τη μείωση να ξεπερνά το 85% έναντι του 2019, αποτελεί πραγματικό ορόσημο στην ιστορία του Σώματος και, ταυτόχρονα, πρότυπο ορθής οργανωτικής και επιχειρησιακής λειτουργίας που όμοιό του να μην συναντάμε ενδεχομένως σε καμία άλλη Ακτοφυλακή παγκοσμίως. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συνεχιστεί, ενώ στοχεύω στην ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της ετοιμότητας και της ταχείας ανταπόκρισής του Σώματος, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις κάθε φύσεως προκλήσεις, στις εντάσεις των φαινομένων καθώς και σε διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Ο καθένας μας, σε ένα πλαίσιο βαθιάς ατομικής και συλλογικής ευθύνης και στο σύστημα των δομών της ιεραρχίας, οφείλει να συνεισφέρει προς τον σκοπό αυτό.

Το Λιμενικό Σώμα έχει δίκαια κατακτήσει μια περίοπτη θέση εκτίμησης και αναγνώρισης στο κοινωνικό μας σύνολο.

Διαχρονικά, έχει συνδεθεί με την υποστήριξη της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα δε του ευαίσθητου νησιωτικού μας συμπλέγματος.

Προστάτης των θαλασσών μας και αρωγός των νησιωτικών πληθυσμών επιτελεί με αφοσίωση και θάρρος σύνθετες αποστολές ακόμη και σε τομείς που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι δεν ανήκουν στη στενή έννοια ενός ένστολου φορέα της Πολιτείας. Πρόκειται, κατ΄ ουσίαν, για μια ιδιότυπη ώσμωση και έναν μοναδικό δεσμό που εμπεδώθηκε με το πέρασμα των χρόνων και παραμένει ισχυρός και αδιάλειπτος. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τη σχέση αυτή με ευέλικτο σχεδιασμό και αποτελεσματική οργάνωση σε κρίσιμους τομείς, όπως εκείνους της ασφάλειας ναυσιπλοΐας, της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Δεν θα πρέπει ωστόσο να διαφεύγει της προσοχής μας το γεγονός ότι το Λιμενικό Σώμα, στη συστατική του πράξη πριν από 103 χρόνια, κλήθηκε να προασπίσει και να υποστηρίξει την Ελληνική Ναυτιλία ως βασικό μέρος της αποστολής του. Ο στόχος αυτός έχει εκπληρωθεί από το Λιμενικό Σώμα με συνέπεια, αποφασιστικότητα και παγκόσμια αναγνώριση σε όλο το διάβα της ιστορίας του. Στην ίδια επιτυχημένη πορεία θα συνεχίσουμε αταλάντευτα, αναγνωρίζοντας την αξία της ναυτιλίας μας και τη διαχρονική προσφορά της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στην Πατρίδα και το Λιμενικό Σώμα.

Από το βήμα αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το Κεφάλαιο της εθνικής μας εμπορικής ναυτιλίας, θα βρίσκεται πάντα στην προμετωπίδα της καθημερινής μας εργασίας, εκπαίδευσης, ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού.

Στόχος και σκοπός το Λιμενικό Σώμα να εξακολουθήσει να αποτελεί έναν άοκνο συμπαραστάτη στις ανησυχίες και τα προβλήματα του Έλληνα ναυτιλιακού επιχειρηματία, των Ελλήνων ναυτικών και των οικογενειών τους.

Κυρίες και κύριοι,

Στην εκκίνηση μιας νέας αρχηγικής θητείας:

  • κοιτάμε με σεβασμό το παρελθόν, διδασκόμαστε από τα λάθη του και εμπνεόμαστε από τις επιτυχίες του

  • αντλούμε θάρρος από τη νέα εποχή που ήδη εμπεδώνεται στο Σώμα,

  • συνθέτουμε το περιβάλλον ευθύνης μας με ευρηματικότητα και επαγγελματισμό.

Εν τέλει, κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον του Λιμενικού Σώματος γνωρίζοντας ότι κάθε βήμα εξέλιξης και βελτίωσης, χρήζει προσεκτικής αποτύπωσης, ακριβούς αξιολόγησης, δυναμικού σχεδιασμού και πρότυπης εκτέλεσης.

Ενισχύουμε και εκσυγχρονίζουμε ένα Λιμενικό Σώμα που είναι σταθερά προσηλωμένο στην προαγωγή των ναυτιλιακών συμφερόντων της Χώρας, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας των πλοίων, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην καλλιέργεια κλίματος ασφάλειας μέχρι και στον τελευταίο ακρίτα των νησιών μας.

Η επίτευξη των στόχων αυτών, απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια στη βάση των διακριτών ρόλων που επιβάλλει ο στρατιωτικός χαρακτήρας του Σώματος. Συμπαραστάτες μας θα είναι, όπως πάντα, και οι πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου μας, τους οποίους ευχαριστώ θερμά.

Έχοντας επίγνωση της αποστολής μας και της ευθύνης μας, με πίστη στην ιστορία και τις παραδόσεις μας και με ιερό χρέος στους συναδέλφους που έδωσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, καλούμαστε να δώσουμε στο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή του σήμερα την δυνατότητα να ατενίσει με αισιοδοξία και περηφάνεια το μέλλον του.

Ζήτω το Έθνος

Ζήτω το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή

Tags

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες