20.3 C
Athens
18.6 C
Thessaloniki
Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
More

  Θεσσαλονίκη: Έτσι θα θωρακιστεί το Σέιχ Σου από τις φωτιές – Τέλος καλοκαιριού τα ραντάρ


  Στο Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να τοποθετηθούν δύο ραντάρ σε σταθερά και περιφραγμένα σημεία έως το τέλος του καλοκαιριού, με τις αρμόδιες αρχές να τίθενται σε αυξημένη επιφυλακή με πεζοπόρες και εποχούμενες περιπολίες για την προστασία του περιαστικού δάσους από τις πυρκαγιές.

  Έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή «αυστηρό» σχέδιο ενόψει της θερινής περιόδου με επίμαχο σημείο το περιαστικό δάσος στο Σέιχ Σου οι περυσινές εκτεταμένες πυρκαγιές σε αρκετές περιοχές της χώρας. Εκτός από Πυροσβεστική – Αστυνομία – Δασαρχείο στην πρώτη γραμμή τοποθετούνται και οι Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr, έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν εγκατασταθεί τα δύο ραντάρ για την ψηφιακή εποπτεία του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου στη Θεσσαλονίκη.


  Ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ, Μπάμπης Στεργιάδης τόνισε στο ThessToday.gr ότι τα σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας που βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής προστασίας για τον κίνδυνο πυρκαγιάς είναι τα πευκοδάση (μεταξύ αυτών Χαλκιδική – Πιερία – Σέιχ Σου κ.α.) ενώ επεσήμανε ότι σε καθημερινή βάση εργολάβοι εκτελούν εργασίες καθαρισμού για διαρκές «συμμάζεμα» από ξερά κλαδιά και λοιπά σκουπίδια.

  «Η μελέτη των 1.700.000 ευρώ που εκπόνησε το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης εκτελείται από τη διεύθυνση δασών σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπάρχουν εργολάβοι που εκτελούν τους καθαρισμούς σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία στο Σέιχ Σου και αυτοί θα συνεχίσουν μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «πλέον υπάρχει η χρηματοδότηση για τις διαδικασίες αλλά και γενικά στον ελλαδικό χώρο, φέτος εκτελούνται πολλές δασοκομικές εργασίες, γιατί υπάρχει η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ποσό περίπου στα 70 εκατ. ευρώ».

  Απαγόρευση κυκλοφορίας σε ημέρες με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας

  Με τη βασική καινοτομία φέτος να έγκειται κατά κύριο λόγο στη συμπερίληψη του δείκτη επικινδυνότητας στο επίπεδο «3» λόγω της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών, ο κ. Στεργιάδης επεσήμανε ότι ορισμένες ημέρες του καλοκαιριού θα απαγορεύεται η κυκλοφορία στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, ενώ υποστήριξε ότι στο επίκεντρο των ελέγχων είναι όλα τα πευκοδάση της Κεντρικής Μακεδονίας.


  «Δίνουμε περισσότερη βαρύτητα στα πευκοδάση σε Χαλκιδική, Πιερία, στο Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται σε επιφυλακή και μεγαλύτερος αριθμός δυνάμεων της Πυροσβεστικής με μηχανήματα της Περιφέρειας. Πραγματοποιούνται έλεγχοι σε συνεργασία της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και με τις εθελοντικές δυνάμεις ώστε να υπάρχει 24ωρη φύλαξη, ενώ σε ημέρες με βαθμό επικινδυνότητας “3” θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας, ειδικά στο Σέιχ Σου», ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε ότι «αν χρειαστεί σε κάποιες επικίνδυνες μέρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα συνδράμει και ο ελληνικός στρατός».

  Πεζοπόρες και εποχούμενες περιπολίες – Πώς θα λειτουργεί το ραντάρ

  Στο σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιπυρική περίοδο προβλέπονται αυξημένες περιπολίες στο Σέιχ Σου με πεζοπόρα και εποχούμενα τμήματα που θα ελέγχουν από τα πυροφυλάκια το περιαστικό δάσος, ενώ οι αρμόδιοι επιταχύνουν τις διαδικασίες για την εγκατάσταση των δύο ραντάρ.

  «Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού για τα ραντάρ. Έχει υπογράψει ο ανάδοχος εργολάβος από την Αθήνα που είναι στη φάση κατασκευής, ώστε σταδιακά μέσα στο καλοκαίρι να μπορέσει να οριοθετηθεί το οικόπεδο, να μπουν περιφράξεις και σιγά-σιγά να στηθεί το σύστημα με τον ιστό για τα δύο ραντάρ που θα είναι στην κορυφή για να καλύψουν όλη την επιφάνεια του Σέιχ Σου», ανέφερε ο κ. Στεργιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δύο ραντάρ θα τοποθετηθούν σε σταθερά σημεία -θα θυμίζουν υψηλούς πυλώνες όπως της κινητής τηλεφωνίας- τα οποία θα εποπτεύουν από αέρος την εκδήλωση πυρκαγιάς και θα δίνουν ακριβές στίγμα, ώστε να παρέμβει άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

  «Ευελπιστούμε μέχρι το τέλος καλοκαιριού να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση ώστε να βοηθήσει και αυτό ως πρόσθετο μέτρο για τον 24ωρο έλεγχο του περιαστικού δάσους», επεσήμανε ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ.


  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ