27.9 C
Athens
23.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024
More

  Τι απάντησε ο Παναγιωτόπουλος για τα διαμερίσματα και τις πολυκατοικίες των Ενόπλων Δυνάμεων


  Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε σε σχετική ερώτηση, που κατέθεσαν οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Φραγγίδης με θέμα «Κατασκευή – συντήρηση Οικημάτων στέγασης στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων».
  Σχετικά με το Στρατό Ξηράς, όπου υπηρετεί ο μεγαλύτερος αριθμός των στελεχών και υφίστανται οι περισσότερες μονάδες, ο υπουργός τόνισε ότι «σε όλη την επικράτεια υπάρχουν 3.161 στρατιωτικά οικήματα» ενώ πρόσθεσε: «Το ΓΕΣ κατά την τελευταία τριετία, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για την άμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος και την εξασφάλιση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών και των οικογενειών τους, παράλληλα με την πλήρη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, προγραμμάτισε την κατασκευή νέων στρατιωτικών οικημάτων και δρομολόγησε δράσεις συντήρησης και επισκευής των υπαρχόντων».
  «Συγκεκριμένα», είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «έχουν παραδοθεί προς χρήση 283 νέα διαμερίσματα, ενώ την τρέχουσα χρονική περίοδο είναι σε εξέλιξη η κατασκευή 85 οικημάτων, τα οποία θα ολοκληρωθούν σταδιακά εντός του 2021-22. Παράλληλα, βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι διαδικασίες παραχώρησης της κυριότητας 83 διαμερισμάτων από το δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης στο ΤΕΘΑ, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου».
  Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «στην παρούσα χρονική περίοδο, είναι σε εξέλιξη η διαμόρφωση 8 διαμερισμάτων στην περιοχή του Μούδρου στη Λήμνο και 21 χώρων προσωρινής φιλοξενίας στελεχών στο Γουδή Αττικής».
  «Επιπρόσθετα», τόνισε, «έχει σχεδιαστεί και βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διάφορα στάδια υλοποίησης κατά περίπτωση, η κατασκευή, μέσω αξιοποίησης των πλεοναζόντων κεφαλαίων του Ειδικού Κέντρου Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού (ΕΚΕΜΣ) 8 διαμερισμάτων στη νήσο Κάλυμνο και 26 διαμερισμάτων στο Χαϊδάρι Αττικής».
  «Παράλληλα, μέσω του λειτουργικού προϋπολογισμού του ΓΕΣ, εξελίσσονται αντίστοιχα προγράμματα κατασκευής 4 διαμερισμάτων στη Μεγίστη και 26 συνολικά διαμερισμάτων στο στρατόπεδο «Πατσούκα» στην Αλεξανδρούπολη, ενώ μέσω των διαθέσιμων πιστώσεων Κοινής Υποδομής ΝΑΤΟ, εξελίσσεται πρόγραμμα κατασκευής 8 διαμερισμάτων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
  «Σε κάθε περίπτωση, κατά την τελευταία διετία διατέθηκαν πιστώσεις από το λειτουργικό προϋπολογισμό του ΓΕΣ συνολικού ποσού 2.500.000 ευρώ περίπου, για την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβατικών δράσεων με σκοπό τη συντήρηση και επισκευή στρατιωτικών οικημάτων ανά την επικράτεια», ανέφερε ο υπουργός.
  Αναφορικά με το Πολεμικό Ναυτικό, ο Ν. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή μίας νέας πολυκατοικίας 12 διαμερισμάτων στον οικισμό ναυστάθμου Κρήτης και η παραλαβή του έργου συντελέστηκε την 27η Απριλίου 2020.
  Εν τω μεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη ή και προγραμματίζονται τα ακόλουθα:
  • Η κατασκευή δεύτερης πολυκατοικίας 12 διαμερισμάτων στην περιοχή του ναύσταθμου Κρήτης, με εκτιμώμενο πέρας εργασιών τον Αύγουστο του 2021.
  • Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την κατασκευή μίας νέας πολυκατοικίας δώδεκα διαμερισμάτων στην περιοχή ΘΑΥΝ Σκαραμαγκά μαζί με την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
  • Η εκπόνηση της οριστικής μελέτης και των τευχών δημοπράτησης για την δεύτερη πολυκατοικία 12 διαμερισμάτων στην ίδια περιοχή (ΘΑΥΝ).
  • Η προμήθεια 10 προκατασκευασμένων οικίσκων προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες ενδιαίτησης προσωπικού στην περιοχή του Σκαραμαγκά.
  Όπου δεν υπάρχουν στρατιωτικά οικήματα, από το Πολεμικό Ναυτικό «το εν λόγω έλλειμμα αντισταθμίζεται με την εφαρμογή ενός ισοδυνάμου μέτρου μίσθωσης αριθμού ακινήτων με επιβάρυνση του λειτουργικού προϋπολογισμού του ΓΕΝ προς κάλυψη αναγκών στέγασης των πληρωμάτων Πολεμικών Πλοίων που έχουν έδρα μόνιμου ελλιμενισμού σε νήσους του ανατολικού Αιγαίου», συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
  Όσον αφορά την Πολεμική Αεροπορία, «ο προγραμματισμός για την κατασκευή νέων οικημάτων, που ολοκληρώθηκαν εντός του έτους 2020 και αυτών που βρίσκονται σε εξέλιξη, εκτελούμενα και υπό σχεδιασμό, στην παρούσα φάση αφορά σε 15 έργα». Τα έργα αφορούν στη Στερεά Ελλάδα, την Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, την Κρήτη, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, το Νότιο Αιγαίο και τη Μακεδονία.
  «Για όλα τα έργα συντήρησης και κατασκευής», είπε ο υπουργός, «είναι αυτονόητο ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας και τα έργα εκτελούνται με βάση εγκεκριμένες τεχνοοικονομικές μελέτες που συντάσσονται με μέριμνα των τεχνικών υπηρεσιών των Γενικών Επιτελείων».
  «Για τη διαχείριση και λειτουργία των στρατιωτικών οικημάτων, όλων των Γενικών Επιτελείων, με βάση τα ισχύοντα θεσμικά τους κείμενα, έχει ληφθεί υπόψη, η δυνατότητα στέγασης όλων των στελεχών με δίκαιο τρόπο και βάσει μοριοδότησης, αναλόγως του κατεχόμενου βαθμού, της οικογενειακής κατάστασης και τυχόν προηγούμενων ετών στέγασης ή υπηρέτησης στο εξωτερικό» εξήγησε και πρόσθεσε: «Τα εισοδηματικά κριτήρια που καθορίζουν τα Ε1, Ε2 και Ε9 του τελευταίου έτους για κάθε αιτούντα, ελέγχονται από αρμόδιες προς τούτο επιτροπές των κλάδων.
  Ανεξαρτήτως αυτού, βρίσκεται σε εξέλιξη με μέριμνα του ΓΕΕΘΑ η έκδοση διακλαδικού κανονισμού στέγασης των στελεχών σε στρατιωτικά οικήματα, όπου θα αποτυπώνονται επακριβώς οι προαναφερόμενες προβλέψεις σχετικά με τα οικονομικά, υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια».
  Αναφορικά με τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός τόνισε ότι «οι αρμοδιότητες για την εν γένει πολιτική παροχών και αποζημιώσεων ανήκουν στην αποκλειστικότητα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς νόμους, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική».
  Τέλος, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι από πλευράς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «βούληση και προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση προβλημάτων των ευπαθών κατηγοριών των στελεχών και προς τούτο προβάλλει σχετικές προτάσεις βελτίωσης, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αφενός συντήρησης των υπαρχόντων και αφετέρου αύξησης του αριθμού των διατιθέμενων στρατιωτικών οικημάτων, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για τις οικογένειές τους».
  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ