21.3 C
Athens
16 C
Thessaloniki
Τρίτη 23 Απριλίου 2024
More

    Τι είπε στην πρώτη του δήλωση ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ


    «Στην ορθή και έγκαιρη απονομή του δικαίου, την ολοκλήρωση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού και τη συνέχιση του εξωστρεφούς προσανατολισμού της Διοικητικής Δικαιοσύνης στη διεθνή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία» θα δώσει, κατά δήλωσή του, προτεραιότητα ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτριος Σκαλτσούνης. Ο ίδιος σε δήλωσή του μετά την προαγωγή του σήμερα σε πρόεδρο του ΣτΕ από το υπουργικό συμβούλιο αναφέρει: «Ευχαριστώ την Πολιτεία η οποία με επέλεξε, δια του αρμοδίου κατά το Σύνταγμα οργάνου, του Υπουργικού Συμβουλίου και μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, στο άκρως τιμητικό για το πρόσωπό μου ανώτατο αξίωμα της Διοικητικής Δικαιοσύνης. Με επίγνωση των θεσμικών μου υποχρεώσεων θα συνεχίσω το έργο των προκατόχων μου στη δύσκολη και για τη χώρα μας συγκυρία, και θα αφιερώσω τις δυνάμεις μου στην ορθή και έγκαιρη απονομή του δικαίου, την ολοκλήρωση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού και τη συνέχιση του εξωστρεφούς προσανατολισμού της Διοικητικής Δικαιοσύνης στη διεθνή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία. Είμαι βέβαιος ότι με τη συνεργασία των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων του Συμβουλίου της Επικρατείας, της Γενικής Επιτροπείας και των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας, η Διοικητική Δικαιοσύνη θα συνεχίσει να αποτελεί θεμελιώδη θεσμό της Πολιτείας, ταγμένο στην υπηρεσία του κοινωνικού κράτους δικαίου».
    Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ
    Ο Δημήτριος Σκαλτσούνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Είναι απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής (1972) και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1977). Συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Paris I – Panthéon Sorbonne (1978 – 1980), όπου έλαβε τον τίτλο D.E.A. d’ administration publique et droit public interne (1979). Από το 1981 – 1983 δικηγόρησε στην Αθήνα και εισήλθε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως εισηγητής το έτος 1983. Προήχθη σε Πάρεδρο το 1989, σε Σύμβουλο Επικρατείας το 2003 και σε Αντιπρόεδρο το 2018. Εργάστηκε για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος πληροφορικής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (1999 και 2004-2007). Υπήρξε μέλος του Δικαστηρίου Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας, του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης (ΑΔΣ ΔΔ), της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης, της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, καθώς και πρόεδρος υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων και νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Από το 2016 είναι εκπρόσωπος του ΑΔΣ ΔΔ στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικών Συμβουλίων (European Network of Councils for the Judiciary). Ως προεδρεύων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος προήδρευσε στο Γ’ Τμήμα του ΣτΕ (2014 – 2021). Παράλληλα, δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (2000-2003), ενώ νομικά του κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά και γαλλικά.
    Τέλος, υπήρξε εισηγητής σε πολλές σημαντικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων αυτές που αφορούν την ευθύνη του Δημοσίου προς αποζημίωση από τυπικό νόμο, τον πρότυπο Γενικό Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Α.Ε.Ι., τους καταχρηστικούς όρους σε συμβάσεις Τραπεζών, τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, την προκήρυξη του δημοψηφίσματος το 2015, την αποχή των δικηγόρων, τη συμφωνία των Πρεσπών (Επιτροπή Αναστολών), κ.ά.
    Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου
    Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, γεννήθηκε στην Χαλκίδα (1956). Σπούδασε νομικά και στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Ιούνιο του 1983. Ήταν μάλιστα από τους πρώτους στο διαγωνισμό του έτους εκείνου (1983). Προήχθη σε αρεοπαγίτη το Φεβρουάριο του 2017 από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Αρείου Πάγου και το 2020 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Πολιτικού και Ποινικού Δικαστηρίου. Από τους συναδέλφους της θεωρείται αποφασιστική και υπερασπίζεται τις νομικές απόψεις της. Πάντως, όπως αναφέρεται από το περιβάλλον της στα 38 χρόνια της δικαστικής καριέρας επικεντρώθηκε στο δικαστικό και μόνον έργο με γνώμονα την ποιότητα και την απόδοση δικαίου στου πολίτες μέσω των αποφάσεων της. Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας της στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, θα επιδιώξει να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης. Η κυρία Γεωργίου κατά τη πορεία της στο δικαστικό σώμα χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις ενώ διετέλεσε επιθεωρήτρια δικαστικών λειτουργών.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ