21.5 C
Athens
21.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Τι περιελάμβανε η επιστολή Δένδια στον Μπορέλ – «Σημάδι στην Τουρκία ότι η ανοχή φθάνει στο τέλος της»


    Διπλωματικοί κύκλοι περιγράφουν το περιεχόμενο που φέρεται να είχε η επιστολή Δένδια στον Μπορέλ, τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, στον οποίο ο Έλληνας ΥΠΕΞ απευθύνθηκε αναφορικά με τα γεγονότα ανοιχτά του Φαρμακονησίου την περασμένη Πέμπτη.

    Το ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων δεν είναι ζήτημα μόνο των χωρών, είναι κυρίως ευρωπαϊκό και έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε την ΕΕ για μια πρακτική η οποία προσβάλλει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τονίζει άλλωστε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για την χθεσινή επιστολή του στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με την παράνομη δραστηριότητα τουρκικών αλιευτικών.


    «Καταρχήν, περιέγραψα στην επιστολή στον Ζοζέπ Μπορέλ μια πραγματική κατάσταση. Και επειδή το ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων δεν είναι ζήτημα μόνο των χωρών, είναι κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα, θεώρησα ότι έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε την ΕΕ για μια πρακτική, η οποία δημιουργεί προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά βλάπτει συνολικά και το ευρωπαϊκό περιβάλλον και προσβάλλει το ευρωπαϊκό κεκτημένο» αναφέρει συγκεκριμένα ο Νίκος Δένδιας.

    Επίσης, αναδεικνύοντας τη σημασία της επιστολής, υπογραμμίζει πως μπορεί να λειτουργήσει προς την πλευρά της Τουρκίας, σαν ένα σημάδι ότι η ανοχή ορισμένων πραγμάτων προσεγγίζει το τέλος της. Άλλωστε ο υπουργός σημειώνει πως τα επεισόδια αυτά κάθε άλλο παρά τυχαία είναι και υποστηρίζει πως εμπεριέχονται σαφώς στις αναθεωρητικές βλέψεις της Άγκυρας στην περιοχή.

    Το επεισόδιο με αλιευτικά στο Φαρμακονήσι

    Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος η τουρκική ακταιωρός, εκτέλεσε το πρωί της περασμένης Πέμπτης (5/1) επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού. Το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια.


    Ωστόσο, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών που παρουσιάζουν εντελώς ανεστραμμένη την εικόνα για το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν πως παρενέβησαν προκειμένου να απομακρυνθεί το ελληνικό σκάφος, προκειμένου τα ψαράδικα να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Επιπλέον, από την ανακοίνωση του τουρκικού Λιμενικού αφήνεται να εννοηθεί πως όλο το συμβάν έλαβε χώρα σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

    Τι περιελάμβανε η επιστολή Δένδια στον Μπορέλ
    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επιστολή Δένδια στον Μπορέλ, αναφερόταν στο επεισόδιο που έλαβε χώρα στις 5 Ιανουαρίου, «κατά το οποίο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό».

    «H εν λόγω επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα ‘ατυχήματος’, το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Άγκυρα προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία», ανέφερε ο κ. Δένδιας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Επιπλέον, στην επιστολή Δένδια στον Μπορέλ καταγραφόταν «η αποφυγή συνεργασίας και η συχνά επιθετική στάση από πλευράς Τούρκων αλιέων, όχι μόνον εναντίον σκαφών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και εναντίον ελληνικών αλιευτικών σκαφών, στάση που στρέφεται κατά των νόμιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων Ελλήνων αλιέων».

    «Είναι εύκολα αντιληπτό» σημείωνε ο κ. Δένδιας «ποιες θα είναι οι συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφερόταν στη συνέχεια, στην επιθετική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων «οι οποίοι σε σχεδόν καθημερινή βάση εκτοξεύουν, απρόκλητα, απειλές κατά της Ελλάδας».

    Το σχέδιο της Τουρκίας μέσω της λαθραίας αλιείας

    «Σε συνδυασμό με τα περιστατικά αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι πασιφανές ότι η Τουρκία, με την Παράνομη Λαθραία και Άναρχη (ΠΛΑ) αλιεία, προσθέτει ένα ακόμη μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής της πολιτικής και την αμφισβήτηση του status quo της περιοχής» αναφερόταν στην επιστολή Δένδια στον Μπορέλ.

    Με αφορμή και το εν λόγω επεισόδιο, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη, «η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ανωτέρω πρακτική, να λάβει μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία και ζητάει την εφαρμογή του Κανονισμού (1005/2008) για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας, ο οποίος προβλέπει ότι εάν δεν συμμορφώνεται μια τρίτη χώρα, χαρακτηρίζεται ως ‘μη συνεργαζόμενη’ και μπορούν να απαγορευθούν τα προϊόντα αλιείας στην αγορά της ΕΕ».

    Μια τέτοια αντίδραση από πλευράς ΕΕ, κατά τον κ. Δένδια, «θα αποστείλει ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα και θα αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της ΕΕ προς ένα κράτος-μέλος της, το οποίο σε σχεδόν καθημερινή βάση αντιμετωπίζει αμφισβήτηση της κυριαρχίας του και απειλές πολέμου».

    Σημειώνεται πως ο Νίκος Δένδιας απέστειλε χθες την επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, και την κοινοποίησε προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς και στον επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ