13 C
Athens
9.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Το δικαστήριο ΕΕ ανατρέπει τα δεδομένα στο θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων

    Την ανατροπή των έως τώρα δεδομένων σε ό,τι αφορά στο θέμα μονιμοποίησης των συμβασιούχων σηματοδοτεί απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος ώστε συμβασιούχοι οι οποίοι απασχολήθηκαν με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας στον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα να μονιμοποιηθούν.
    Η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε έπειτα από προδικαστικό ερώτημα που είχε υποβάλλει το 2018 στο δικαστήριο της ΕΕ το Πρωτοδικείο Λασιθίου. Το θέμα που εξετάστηκε αφορούσε στην κοινοτική οδηγία 1999/70 για ην προστασία των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και την πρόληψη της καταχρηστικής χρησιμοποίησης διαδοχικών συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.
    Το Δικαστήριο της ΕΕ εξετάζοντας την υπόθεση έκρινε πως μετά την δημοσίευση της επίμαχης οδηγίας το 1999, Ελλάδα δεν έπρεπε να απέχει από τη θέσπιση νομοθετικών διατάξεων ικανών να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την επίτευξη του αποτελέσματος που επιδιώκει η Οδηγία.
    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου του Λουξεμβούργου, τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να εξασφαλίζουν την πλήρη αποτελεσματικότητα των διατάξεων του δικαίου της Ένωσης ακόμη και όταν προβαίνουν σε αναθεώρηση του Συντάγματος. Για το λόγο αυτό, όπως έκρινε το δικαστήριο της ΕΕ, η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, με βάση το άρθρο 8 παρ. 3 του Ν. 2112/1920, δεν μπορεί να αποκλεισθεί με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα προσέκρουσε στο άρθρο 103 παρ. 7 και 8 του Συντάγματος.
    Τι ίσχυε μέχρι σήμερα
    Στην Ελλάδα και σύμφωνα με τη νομολογία που έχει διαμορφώσει μέχρι σήμερα ο Άρειος Πάγος από το 2001, που αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα και απαγορεύθηκε η μονιμοποίηση των συμβασιούχων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν είναι μπορεί να υπάρξει μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου. Και αυτό ακόμη αν οι εργαζόμενοι με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημόσιου φορέα όπου απασχολούνται.
    Έτσι, εφόσον η αρχική σύμβαση των εργαζομένων είχε καταρτισθεί μετά το 2001, οι αγωγές των συμβασιούχων, στη συντριπτική τους πλειονότητα, απορρίπτονταν από τα δικαστήρια. Αλλά ακόμη και οι λίγες αποφάσεις που δικαίωναν τους εργαζομένους αναιρούνταν από τον Άρειο Πάγο, με εξαίρεση μόνο τους εργαζομένους που μονιμοποιήθηκαν με το «Διάταγμα Παυλόπουλου» 164/2004.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ