24 C
Athens
25.7 C
Thessaloniki
Τρίτη 16 Απριλίου 2024
More

    Τουρκία: Οι επιστήμονες βάζουν στο «μικροσκόπιο» το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα


    Ο σεισμός 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη νότια Τουρκία και στη Συρία έχει προκαλέσει μία πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς οι επίσημοι απολογισμοί κάνουν λόγο για πάνω από 20.000 νεκρούς, αλλά και για 180.000 αγνοουμένους. Προβληματισμό στη χώρα προκάλεσε το γεγονός ότι περίπου 6.000 κτίρια κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι» τραβώντας στα θεμέλιά τους χιλιάδες ανθρώπους. Την ίδια ώρα, τον «κώδωνα του κινδύνου» για έναν σεισμό, μεγέθους άνω των 8 Ρίχτερ, έκρουσε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, εκτίμηση που προκαλεί προβληματισμό στη χώρα μας σχετικά με την ετοιμότητά της για ένα τόσο δυνατό χτύπημα του Εγκέλαδου.

    Ειδικότερα, ο καθηγητής, μιλώντας στο Mega, είχε δηλώσει ότι τόσο μεγάλος σεισμός είχε γίνει στην Κρήτη το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. «Είμαστε ήδη στο «παράθυρο» του αιώνα, που μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8,5 Ρίχτερ», δήλωσε ο κ. Συνολάκης. Σε γράφημα, που παρουσιάζει ο ΑΝΤ1, αποτυπώνονται οι τελευταίοι μεγάλοι σεισμοί, άνω των 7 Ρίχτερ, οι οποίοι και καταγράφηκαν στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, στην Κρήτη το 365 μ.Χ. καταγράφηκε σεισμός 8,5 Ρίχτερ και το σημείο – σε ορισμένα επίπεδα – ανυψώθηκε κατά 10 μέτρα. Ο επόμενος μεγάλος σεισμός άνω των 8 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Ρόδο το 1865 και ήταν μεγέθους 8,2 Ρίχτερ. Το πέρασμά του ήταν τόσο ισχυρό, που άφησε πίσω του 618 νεκρούς.

    Στη Χίο, το 1881, πριν από 142 χρόνια δηλαδή, σημειώθηκε σεισμός 7,2 Ρίχτερ, σεισμός που στοίχησε τη ζωή σε 4.200 ανθρώπους. Αντίστοιχα, στην Αμοργό το 1954 σημειώθηκε σεισμός 7,5 Ρίχτερ, γεγονός που προκάλεσε τσουνάμι 20 μέτρων στο νησί, ενώ αντίστοιχο τσουνάμι εμφανίστηκε και στην Αστυπάλαια στα 11 μέτρα και 8 μέτρα στο νησί της Ανάφης.

    Τι αναφέρουν σεισμολόγοι για έναν ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα

    Οι αναφορές του κ. Συνολάκη προκάλεσαν προβληματισμό σχετικά με την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού, που μπορεί να σημειωθεί στη χώρα μας. Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας για ένα ανάλογο περιστατικό ανέφερε: «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιο είναι το χρονικό παράθυρο για την επανάληψη μεγάλων σεισμών όπως ήταν το 365 μ.Χ. και το 1303 μ.Χ. Αυτοί είναι άλλοι σεισμοί στον ελληνικό τόξο που έγιναν κατά κύριο λόγο σε υποθαλάσσιο ρήγμα. Όμως, επειδή ήταν τεράστιοι σεισμοί, επηρέασαν και την ευρύτερη περιοχή.

    Ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, μιλώντας σχετικά με έναν μεγάλο σεισμό στη χώρα μας, σημείωσε: «Πρέπει να υπάρχει πίεση, πίεση και πίεση για τη συγκρότηση μίας ολοκληρωμένης αντισεισμικής πολιτικής αντιμετώπισης και ελαχιστοποίησης των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές. Που σήμερα, δυστυχώς, δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος. «Πρέπει να διαβάζουμε τη σεισμική μας ιστορία, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι οι κάτοικοι και περισσότερο απ’ όλα τα κτίρια. Οι έλεγχοι των κτιρίων έχουν μείνει πάρα πολύ πίσω, μόνο ένα μικρό ποσοστό των κτιρίων έχει ελεγχθεί από το σεισμό του 1999».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ