Τσεχία: Παροτρύνει τους πολίτες της να ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό

«Οι Τσέχοι πολίτες που θα ενταχθούν στις αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας για να πολεμήσουν τη ρωσική εισβολή να μην έχουν τον φόβο της τιμωρίας», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Fiala, σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Τσεχίας, είναι παράνομο για οποιονδήποτε πολίτη να ενταχθεί σε ξένες ένοπλες δυνάμεις χωρίς εξαίρεση από τον περιορισμό εκ μέρους του προέδρου που είναι ο αρχιστράτηγος του στρατού. Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση έως και πέντε ετών.
Το πρακτορείο ειδήσεων CTK ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι τουλάχιστον 300 άτομα είχαν ζητήσει εξαίρεση από τον περιορισμό ως απάντηση στην έκκληση της Ουκρανίας για ξένους εθελοντές να πολεμήσουν τη ρωσική εισβολή.
Ο Φιάλα είπε ότι μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μίλος Ζέμαν την Πέμπτη, συμφώνησαν να εγγυηθούν την ατιμωρησία όσων θα ενταχθούν στις ουκρανικές δυνάμεις, αντί να αντιμετωπίζουν τα αιτήματα μεμονωμένα.
Η Τσεχική Δημοκρατία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999.
Η εισβολή στην Ουκρανία, η μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει προκαλέσει αναταραχή μεταξύ των πρώην «δορυφορικών» κρατών στην Κεντρική Ευρώπη της σοβιετικής εποχής, πολλά από τα οποία συνορεύουν με την Ουκρανία και έχουν δει μια εισροή προσφύγων.
Αυξήθηκε και το ενδιαφέρον όσων θέλουν να ενταχθούν στους εσωτερικούς στρατούς. Το τσεχικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σημαντική αύξηση στον αριθμό των πιθανών νεοσύλλεκτων του στρατού.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες