Τσιάρας: Έρχονται αυστηρές ποινές και νομοθεσία για «σεξουαλικά εγκλήματα», αιμομιξία και βιασμούς

Για μεγάλες ανατροπές προς την κατεύθυνση της αυστηροποιήσης της νομοθεσίας όσον αφορά αδίκημα της «αιμομιξίας», τα λεγόμενα «σεξουαλικά εγκλήματα» μεταξύ συγγενών και τους δράστες βιασμών, προϊδέασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Webinar με θέμα «Fighting impunity in the 21st century» που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum.
Ειδικότερα, ο κ. Τσιάρας κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις που επίκεινται στον νέο Ποινικό Κώδικα, τον οποίο ψήφισε λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές η προηγούμενη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε ότι θα μετατραπεί σε κακούργημα το αδίκημα της «αιμομιξίας», το οποίο είχε υποβιβαστεί σε πλημμέλημα με το νέο Ποινικό Κώδικα, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η /7/2019.
Όπως επισήμανε ο κ. Τσιάρας βάσει της πρότασης της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα, θα προβλέπονται πλέον αυστηρότερες ποινές για τα λεγόμενα «σεξουαλικά εγκλήματα» μεταξύ συγγενών, δηλαδή για τη σεξουαλική βία που ασκείται εντός της οικογένειας.
Επιπρόσθετα, ο υπουργός Δικαιοσύνης με στόχο την ευθυγράμμιση του νέου Ποινικού Κώδικα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, την παραδειγματική τιμωρία βιαστών και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων, ειδικά των πιο ευάλωτων, δηλαδή των ανηλίκων προανήγγειλε :
-Την αναστολή της έναρξης του χρόνου παραγραφής, τόσο για τα πλημμελήματα, όσο και για τα κακουργήματα από τον χρόνο ενηλικίωσης του θύματος.
– Την αλλαγή του τρόπου άσκησης της ποινικής δίωξης. Πλέον το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ’ έγκληση.
«Ενεργητική δωροδοκία»
Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την ομιλία του αναφέρθηκε και σε αστοχίες του νέου Ποινικού Κώδικα με την πλημμεληματοποίηση του αδικήματος της «ενεργητικής δωροδοκίας» από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίες, όπως είπε, διαπόμπευσαν τη χώρα μας διεθνώς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα «μετά τις τροποποιήσεις του Νοεμβρίου του 2019, με τις οποίες επαναφέραμε τον κακουργηματικό χαρακτήρα της ενεργητικής δωροδοκίας τόσο η GRECO όσο και ο ΟΟΣΑ συνέταξαν εξόχως καλές εκθέσεις».
Όπως σημείωσε ο κ. Τσιάρας: «Αντίστοιχα, η πρώτη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας ήταν μια από τις καλύτερες εκθέσεις μεταξύ των Κρατών – Μελών. Κυρίως διότι η χώρα μας έκανε τολμηρά βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας. Εκτός από την επαναφορά της ενεργητικής δωροδοκίας, συστάθηκε και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στην οποία υπάγονται πλέον 6 ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους και οι οποίοι λειτουργούν με αυτοτέλεια, αλλά και με συνοχή».
Να σημειωθεί τέλος, πως στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Ιωάννα Μάνδρου, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτρης Σκαλτσούνης και ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες