Τσιάρας: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη στο χώρο της Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, σε σημερινή εκδήλωση για τον «Ευρωπαϊκό Χάρτη Δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα δικαστικά συστήματα» που διοργανώθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης από κοινού με τον σύμβουλο της Επικρατείας και διευθυντή του νομικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Κουσούλη, τόνισε ότι «η ψηφιακή μετάβαση και ο ηλεκτρονικός μετασχηματισμός του Κράτους μας καθυστέρησε αρκετά, η τεχνητή νοημοσύνη, όμως, είναι ήδη εδώ, και στο χώρο της Δικαιοσύνης, δεδομένου, άλλωστε, ότι η χώρα μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας Ευρώπης που ήδη κάνει τα επόμενά της βήματα στο χώρο της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στα δικαστικά συστήματα».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισήμανε: «Κανείς και ποτέ δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποστερήσει από τον πολίτη το φυσικό του δικαστή. Και κανείς και ποτέ δεν μπορεί να αποστερήσει από το δικαστή το δικαιοδοτικό του ρόλο, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα της δημοκρατικής αρχής και του κράτους δικαίου».
«Τίποτα και κανείς, όμως, δε δικαιούται να καθυστερήσει την εξέλιξη της τεχνολογίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δικαιοσύνης. Αντίθετα, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογικές λύσεις και να ενσωματώσουμε στο δικαιοδοτικό μας σύστημα όλα τα ψηφιακά εργαλεία προκειμένου να επιτύχουμε την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, χωρίς την παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα των αποφάσεων της».
Ακόμη, ο κ. Τσίαρας τόνισε πως «Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, η ψηφιακή δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Εντούτοις, η σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα δικαστικά συστήματα δεν αφορά σε κάτι που βρίσκεται εκτός των δυνατοτήτων του εθνικού δικαιοδοτικού μας συστήματος. Συνιστά όμως την υπόμνηση μιας επιτακτικής ανάγκης: της ανάγκης να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».
«Να διανύσουμε την απόσταση που μας αναλογεί, με σταθερότητα και ορθολογισμό. Με όρους ασφάλειας, που δεν θα διακινδυνεύσουν, αλλά θα προασπίσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και θα την εξοπλίσουν με νέα και αποτελεσματικά τεχνολογικά εργαλεία για να επιτελέσει με ταχύτητα και ποιότητα το έργο της».
Κουσούλης: Να εξοπλίσουμε τη Δικαιοσύνη με νέα και αποτελεσματικά τεχνολογικά εργαλεία
Με την σειρά του, ο κ. Κουσούλης, απαντώντας επισήμανε: «Συμμεριζόμαστε απολύτως τη θέση που μόλις διατυπώσατε, ότι δηλαδή υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς στον τομέα της Δικαιοσύνης για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».
«Να διανύσουμε, όπως είπατε, την απόσταση που μας αναλογεί, με σταθερότητα και ορθολογισμό, με όρους ασφάλειας, που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο, αλλά θα προασπίσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και θα την εξοπλίσουν με νέα και αποτελεσματικά τεχνολογικά εργαλεία για να επιτελέσει με ταχύτητα και ποιότητα το έργο της».
Τέλος, στην εκδήλωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κα Ειρήνη Σαρπ και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες