Τσιάρας σε δικαστές και εισαγγελείς: Να συμβάλετε στην επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης – Σεβαστίδης: Υπάρχουν δικαστήρια που δεν έχουν θέρμανση

Να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η Δικαιοσύνη, δηλαδή την αργή απονομή δικαίου, κάλεσε χθες τους δικαστές και τους εισαγγελείς ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιάρας «οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, οι οποίοι ως αυθεντικοί και αμερόληπτοι εφαρμοστές του δικαίου, μέσα από την πολυετή υπηρεσιακή εμπειρία τους, μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση της απονομής της» αλλά και να διευκολύνουν «την μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, κρατώντας πάντοτε ψηλά τον πήχη της ποιότητας της Δικαιοσύνης, στην οποία αντικατοπτρίζεται, τελικά, η ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας μας».
Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύθηκε ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που υπονομεύουν το κύρος του Έλληνα δικαστή και πληγώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της». Ούτε, όμως, όπως είπε θα επιτραπεί η «εργαλειοποίηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, που σκοπό έχουν να πολιτικοποιήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες της, συνθλίβοντας το κύρος των δικαστικών λειτουργών στις μυλόπετρες της πολιτικής αντιπαράθεσης».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιάρας δεσμεύθηκε εκ’ νέου για την προάσπιση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών αλλά και για αύξηση, υπό προϋποθέσεις, των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στα Πρωτοδικεία, στα Εφετεία και στις αντίστοιχες Εισαγγελίες της χώρας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, η αύξηση των οργανικών θέσεων των οργανικών θέσεων, συναρτάται άμεσα όχι μόνο από τις πραγματικές ανάγκες ανά βαθμό και ανά κλάδο αλλά και από τα δημοσιονομικά περιθώρια της οικονομίας. Ειδάλλως, τόνισε ο κ. Τσιάρας, οποιαδήποτε εξαγγελία για αύξηση των οργανικών θέσεων, κινδυνεύει να μείνει μια κενή περιεχομένου εξαγγελία.
Σεβαστίδης: Υπάρχουν δικαστήρια που δεν έχουν θέρμανση
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χρ. Σεβαστίδης, αναφέρθηκε στις «διαρκώς μειούμενες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τη Δικαιοσύνη».
Χαρακτηριστικά ο κ. Σεβαστίδης ανέφερε: «Από τα 914 εκ. το 2009 φτάσαμε σταδιακά στα 622 εκ. το 2017, ενώ πέρσι στον προϋπολογισμό του 2019 για το υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπονταν 657 εκ. ευρώ. Φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός για το υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει 532 εκ. ευρώ και εάν σε αυτά συνυπολογίσουμε και τα 120 εκ. ευρώ που πηγαίνουν στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, πάλι παρατηρούμε ότι βρισκόμαστε στα περσινά επίπεδα. Και τούτο ενώ τα προβλήματα από την υποχρηματοδότηση στη Δικαιοσύνη όλη την προηγούμενη δεκαετία έχουν γίνει ορατά και είναι πλέον οξυμένα».
Όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων «υπάρχουν δικαστήρια και εισαγγελίες που λόγω της έλλειψης πετρελαίου τους χειμερινούς μήνες δεν έχουν θέρμανση και υποχρεώνονται να διεξάγουν δίκες σε παγωμένες αίθουσες».

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες