Τσίπρας: «Δεν είναι μια “κακιά στιγμή” οι παρακολουθήσεις, είναι μόνο οι άκρες ενός οικογενειακού παρακρατικού μηχανισμού που στήθηκε μεθοδικά»

Από το βήμα της Βουλής μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ.

Με ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν έρχεστε εδώ ως τιμητής αλλά ως υπόλογος για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε:

«Ο λαός μας λέει φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Εδώ όμως δεν θα φοβηθεί κανείς. Γιατί είστε κατηγορούμενος για θεσμική εκτροπή και υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το να μιλάτε εσείς για ανηθικότητα ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος για παρακολούθηση πολιτικών σας αντιπάλων. Δεν είναι ένα πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη, όταν οι παρακολουθήσεις αφορούν παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου αντιπροσώπου του ελληνικού λαού και ακόμη περισσότερο δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας όταν αφορά εκλεγμένο αρχηγό πολιτικού κόμματος».

Αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού λέγοντας: «Είχατε μία τοξική παρουσία μήπως συσπειρώσετε το κοινό σας αλλά σας παρακολουθεί ο ελληνικός λαός και η δημοκρατική Ευρώπη που περιμένουν εξηγήσεις και όχι αστείες προσπάθειες αντιπερισπασμών».

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Γιατί παρακολουθήσατε τον κ. Ανδρουλάκη;»

Συνέχιζε την επίθεση λέγοντας: «Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος θα τον κρίνει τον λόγο αυτό; Ο ίδιος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες του; Είστε νομικά πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις. Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;».

Στο σημείο εκείνο είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο για να απαντήσετε». Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό για «Θράσος και δειλία γιατί δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Δεν φταίω εγώ φταίει ο ανιψιός μου, ούτε παιδιά δημοτικού δεν το κάνουν αυτό».

Για μειωμένη δυνατότητα αντίληψης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντάς τον ανεύθυνο και ανεπαρκή.

«Όταν μάθατε, δεν ρωτήσατε τον κ. Κοντολέων και τον ανιψιό σας να μάθετε για τον κ. Ανδρουλάκη; Ποιος ήταν ο λόγος της εθνικής ασφάλειας; Τον γνωρίζετε;»

«Δεν είναι στη λίστα Πέτσα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης», είπε ο Τσίπρας προς τον Μητσοτάκη, κάνοντας αναφορά για όσα έγραψαν τις προηγούμενες μέρες τα διεθνή ΜΜΕ.

«Επί 3,5 χρόνια χτίζετε ένα καθεστώς, προκειμένου να παραμείνετε στην εξουσία. Δημιουργήσατε ένα καθεστώς νεποτισμού, σήψης και παρακμής που παρόμοιό του δεν έχει δει η σύγχρονη Ελλάδα».

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Εσείς δώσατε εντολή να ακούνε τον Ανδρουλάκη»

«Για τον κ. Ανδρουλάκη δεν αποφάσισε ούτε ο ανιψιός σας ούτε ο διοικητής της ΕΥΠ, εσείς δώσατε την εντολή να τον παρακολουθήσουν. Προσωπικά εσείς, και όχι γιατί είναι “πράκτορας”», ανέφερε ο Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη πως τις πρώτες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του Predator, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενέπλεξε τη χώρα σε διπλωματικό κίνδυνο, εμπλέκοντας στην υπόθεση αυτή τρίτες χώρες.

«Δε διστάσατε προκειμένου να αναζητήσετε κάποιο άλλοθι να διακινδυνεύσετε τις σχέσεις της χώρας μας και την εξωτερική μας πολιτική», είπε, θυμίζοντας τις αναφορές για πιθανές εμπλοκές της Κίνας, της Αρμενίας ή της Ουκρανίας. «Κάνατε τη χώρα ρεζίλι διεθνώς, από τον πανικό σας να κρύψετε αυτή την πρωτοφανή εγκληματική πράξη», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε δε στη κριτική που έχει ασκηθεί από τα διεθνή ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα, αναφέροντας πως «αυτά δεν είναι στη λίστα Πέτσα».

Συνέχισε να κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως λέει ψέματα πως δεν είχε ενημερωθεί για όσα αφορούσαν την υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη, ενώ απευθύνοντάς του τον λόγο διερωτήθηκε αν δεν γνώριζε περί παρακολουθήσεων όταν αποφασιζόνταν η νομοθέτηση για την απαγόρευση της δυνατότητας του μέσου πολίτη να ενημερώνεται σε περίπτωση που παρακολουθείται.

Ο Τσίπρας για την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη

Για τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και για το λόγο που ετέθη υπό παρακολούθηση, ούτε για αυτό γνωρίζατε; Πείτε μας, λοιπόν, έστω για ποιο λόγο ετέθη υπό παρακολούθηση ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης; Και αυτός πράκτορας ξένων μυστικών υπηρεσιών;”, ανέφερε.

Συνέχισε αναφέροντας πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για να γίνει παρακολούθηση στο κινητό του Ν. Ανδρουλάκη, για να ελέγχει τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα.

«Τον κ. Ανδρουλάκη, κύριε Μητσοτάκη, δώσατε εσείς εντολή να τον ακούνε. Όχι γιατί είναι πράκτορας, ούτε γιατί είχε σχέσεις με Κινέζους, με Αρμένιους και με Ουκρανούς Τον κ. Ανδρουλάκη δώσατε εσείς εντολή να τον ακούνε γιατί μέσα στην αλαζονεία σας, δε σας έφτανε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος, θέλατε να ελέγξετε και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα. ώστε να διασφαλίσετε τις πολιτικές εξελίξεις, δεδομένου του νέου εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που απαιτεί κυβερνήσεις συνεργασίας. Για αυτό τον ακούγατε τον κ. Ανδρουλάκη», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Και τον κ. Κουκάκη, που πολύ καλά γνωρίζατε ότι παρακολουθείται, δεν τον παρακολουθούσατε επειδή είχατε λόγους εθνικού συμφέροντος. Αλλά επειδή τόλμησε να ασχοληθεί και να ερευνήσει εξονυχιστικά τη νομοθετική σας πρωτοβουλία να δώσετε ασυλία σε υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών για ανοιχτές ποινικά υποθέσεις θαλασσοδανείων με κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας. Και να προχωρήσετε στην αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών εκατοντάδων εκατομμυρίων για όσους ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αυτά τα πολύ ενοχλητικά για εσάς, ερευνούσε εκείνη τη περίοδο ο κ. Κουκάκης. Και αυτές οι έρευνες, όπως επίσης και τα σχετικά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο και ειδικότερα στους FT, ήταν που σας οδήγησαν στη παγίδευση του τηλεφώνου του.», πρόσθεσε.

Τσίπρας: «Οι παρακολουθήσεις δεν ήταν “μια κακιά στιγμή”, αλλά ένα οργανωμένο σχέδιο»

«Δεν είναι μια κακιά στιγμή η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, του Θανάση Κουκάκη Είναι οι άκρες, μόνο οι άκρες, ενός οικογενειακού παρακρατικού μηχανισμού, που στήθηκε μεθοδικά, και με πλήρη γνώση του εγκληματικού του χαρακτήρα, από σας κύριε Μητσοτάκη και το περιβάλλον σας».

Κάλεσε τέλος τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις σχετικά με το αν παρακολουθείται ένας μέσος πολίτης, ένας μέσος επιχειρηματίας.

«Αν παρακολουθείται ένας ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την Προεδρία ενός κόμματος και ένας δημοσιογράφος που ερευνά οικονομικά σκάνδαλα, τότε ποιος πολίτης μπορεί να κοιμάται ήσυχος ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και με αυτόν; Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης, όταν ρωτήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το εάν παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι, απάντησε ότι «a priori κανείς δεν εξαιρείται». Και σήμερα ήρθατε εδώ και το επιβεβαιώσατε υψώνοντας και τον τόνο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δε χρειαζόταν να διαρρεύσει αυτό που είπε ο κ. Δεμίρης. Το επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός», επανέλαβε ο κ. Τσίπρας με τους βουλευτές της ΝΔ να αντιδρούν έντονα.

Τσίπρας προς βουλευτές ΝΔ: «Εσείς θα αποφασίσετε αν το σκάνδαλο θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, ή της Νέας Δημοκρατίας»

Στο σημείο εκείνο, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε προσωπικά στους βουλευτές της ΝΔ, αναφέροντας «πως εσείς θα αποφασίσετε αν το σκάνδαλο θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, ή της Νέας Δημοκρατίας».

Ζήτησε δε από τον πρωθυπουργό να επαναφέρει τη διάταξη που δίνει το δικαίωμα σε βουλευτή και ευρωβουλευτή να λάβει γνώση αν το κινητό του ήταν συνδεδεμένο σε ακρόαση. «Αν το αρνηθείτε, θα αποδείξετε πως ο,τι έγινε είναι η κορυφή του καταστροφικού παγόβουνου που έχει την υπογραφή σας».

Κλείνοντας, ανέφερε πως «αυτές τις μέρες βιώνουμε την έξοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με όρους αρχαίας τραγωδίας. Η ΕΥΠ είναι ο όνυχας που δείχνει τον λέοντα. Αυτό που ζούμε δεν είναι κανονικότητα, είναι εκτροπή, που δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αφήσουμε να περάσει έτσι».

Κάλεσε δε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης σε σύγκλιση, καθώς όπως είπε, «η απαλλαγή της χώρας από τη σήψη, είναι κοινός τόπος. Κοινός τόπος πρέπει να είναι να αντισταθούμε στον φόβο, στις λογικές Μεγάλου Αδερφού, στις δολοφονίες χαρακτήρα».

Τσίπρας: «Παραιτηθείτε και δώστε τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν και να αποφασίσουν»

«Όσο για εσάς, κύριε Μητσοτάκη, δε νομίζω πια ότι έχετε και πολλές επιλογές. Για την ακρίβεια έχετε δύο. Τη δημοκρατική, που συνεπάγεται αναγνώριση των ευθυνών, παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Και την καθεστωτική, που συνεπάγεται συγκάλυψη, προκλήσεις, διχασμό, αλλά και «κινήσεις πανικού» που θα κάνουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία αλλά και τη διεθνή εικόνα της χώρας».

Ο Τσίπρας πρόσθεσε, «σΣας ενθαρρύνω, με όση αξιοπρέπεια σας έχει απομείνει να πράξετε το πρώτο. Παραιτηθείτε και δώστε τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν και να αποφασίσουν. Παραιτηθείτε και μη βυθίζετε άλλο την πολιτική ζωή και τη χώρα σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας. Οι υποκλοπές, η κακοποίηση του κράτους δικαίου, οι καθεστωτικές πρακτικές, δεν μπορούν να γίνουν πια ανεκτές από το δημοκρατικό λαό μας. Σε ό,τι μας αφορά και σε ότι αφορά πιστεύω τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

«Τα υπόλοιπα, πολύ σημαντικά για το αύριο της κοινωνίας και της χώρας, θα τα κρίνει η ψήφος του λαού. Που εδώ που φτάσαμε αποτελεί μοναδική διέξοδο για όλους».

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες